Farsičnost rezultata TZV. eksterne evaluacije!

16 marta, 2015

Najpre: dosta često koristim, u pedagoškim temama, skraćenicu „tzv.“ (radi izražajnosti u varijanti: „TZV.“), iz konteksta se vidi da je to najčešće radi oznake nečega što je „fejk“, „lažnjak“, što mu je zvanični naziv, tako mu ime stoji, ali je – po suštini i sa dubljim pregledom, uvidom – „lažnjak“, diletenatizam. A toga je kao pleve u našem Sistemu, u njegovoj regulativi, u tekstovima o njemu i o radu u njemu, itd.
1345287721_429941052_1-Slike--Poduke-iz-matematike-i-fizike (1)
Farsičnost (prvih) rezultata TZV. eksterne evaluacije nije potrebno ni obrazlagati, jasna je svakome ko ume da bez digitrona sabere 2+2, i ko je čiste svesti i zdrave pameti. Dovoljno je da se bez ikakvog obrazlaganja samo izdvoje neki akcenti:
„- Previše dobrih škola, a loši rezultati mature.
– Gotovo 40 odsto gimnazija je ocenjeno jedinicom ili dvojkom!
– Tek svaka 10 gimnazija i svaka četvrta srednja stručna škola, dobila je najvišu ocenu – četvorku, što nameće logično pitanje – da li to znači da su nam stručne škole bolje od gimnazija.“ Itd, itd!
https://zelenaucionica.com/i-najbolje-gimnazije-dobile-keca
Da je TZV. eksterna evaluacija kao nekakva, narodski rečeno – skalamerija, glomazna mašinerija koja sam Bog zna kako i zašto funkcioniše, jasno je odavno, od samog početka, već kod prvih EVALUIRANIH SLUČAJEVA. Tj. jasno je bilo da će ona biti TOTALNI PROMAŠAJ – time što se znalo da se zasniva na TZV. internoj evaluaciji i konceptu samovrednovanja. Imam retku gorku čast da sam u njemu od samog početka, te kao svedok iz prve ruke mogu da tvrdim i dokažem, ako zatreba (ponešto od toga na raznim mestima sam već i činio) – kako je postojeći koncept TZV. samovrednovanja prethodni totalni promašaj, na koji se nadovezao, nadogradio naknadni totalni promašaj, sa TZV. eksternom evaluacijom.
Povodom objavljenih prvih rezultata – izdvojio bih samo rečenicu koja mi je u celom izveštaju u „Politici“ NAJFASCINANTNIJA, izjavu gospođe Predsednice Nacionalnog prosvetnog saveta, dr Desanke Radunović, koja „je tako rekla da je ovo previše dobar rezultat i da bi bilo potrebno nešto promeniti u samoj metodologiji računanja„.
JA SE NE BIH USUĐIVAO DA BILO KAKVU IZJAVU O TZV. EKSTERNOJ EVALUACIJI DAJEM – A DA SE PRETHODNO NISAM LIČNO NA TERENU UVERIO KAKO SAM TAJ MODEL FUNKCIONIŠE. Ili, ako se ne bih, zbog dostojanstva Člana Nacionalnog prosvetnog saveta, ponižavao da idem po školama i gorama („po šumama i gorama“), da proveravam kako funkcioniše ta evaluatorska zavrzlama, a ja bih se potrudio da, sedeći u svojoj kancelarji – bar na neke načine doprem do kakvih-takvih signala, ako ne pouzdanih pokazatelja. Dovoljno je da se u tom smislu samo malo „prelistaju“ pedagoški blogovi, dovoljno makar i samo to, da se vidi šta o TZV. „ekternoj“ kažu nastavnici-praktičari, pa da se dobije neka plastičnija slika.
Ne, lakše nam je da sedimo u svojoj udobnoj foteljici, uz kaficu i eventualne „mudre“ razgovore sa saradnicima i kolegama, te da zamišljamo kako tamo napolju sve funkcioniše onako kako mi zamišljamo, iz perspektive svoje foteljice.
UZ OČIGLEDNE FARSIČNE REZULTATE TZV. EKSTERNE EVALUACIJE – REĆI DA JE POTREBNO, TEK SAMO TO, MALČICE, „NEŠTO PROMENITI U SAMOJ METODOLOGIJI RAČUNANJA“! Ko, OZBILJAN, samo malo bolje prouči sam model TZV. „ekterne“, a da tek elementarno poznaje kako funkcioniše nastavna praksa kod nas, pa tek ako samo malo bude prisutan i prati šta se dešava u samim školama (bar neka ode na dva-tri takva mesta), pri „evaluaciji“, da čuje izjave nastavnika i svih aktera u školi, itd, itd. – I DA NIJE POSEBNO INTELIGENTAN, UPUĆEN U PEDAGOGIJU I PRONICLJIV: OČAS POSLA BI KONSTATOVAO KAKO JE POSTOJEĆI MODEL TZV. EKSTERNE EVALUCIJE – TOTALNI, GRANDIOZNO-SISTEMSKO-OBRAZOVNI PROMAŠAJ!
A pokazatelja na svakom koraku – „koliko ti duša hoće“!
Izvor: https://nekinovinastavnici.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Farsičnost rezultata TZV. eksterne evaluacije!

  1. Petar kaže:

    Znam osnovne škole koje su dobile trojke jer direktor nije obilazio časove DOPUNSKE nastave i jer nema dovoljno timskog rada, iako je sve ostalo OK, a isto tako stručne srednje škole koje su dobile čiste četvorke (najviša ocena jer… zašto da ih bude 5 pa da svima bude jasno) iako nemaju salu za fizičko, dovoljno učionica pa guraju decu u dve smene sa skraćenim časovima i nultim+sedmim (nekad po 8 dnevno!) a roditelji se konstantno žale na saradnike sa strane (stručna škola). Zašto? Kako? Ko to zna u Stradiji.

  2. sve po starom!! kaže:

    Pre dolaska Eksterne komisije sve se uredi kako treba ( sva dokumentacija) i onda oni dodju i prodju… Nakon toga u školama se nastavja sve po starom, posle nekog vremena stigne dopis sa tom njihovom ocenom i… Oni koji ne rade kako treba nastavljaju tako bez ikakvih sankcija, pa se pitam koja je svrha date komisije??? Kao i do sada sve se svodi na ispunjavanje forme. Zato nam je budućnost obrazovanja loša. Neka nam je Bog u popomoći!!!

  3. Malena kaže:

    Mislite li, kolege, da i ovde politika nije umešala svoje prste ? Podobni direktori, oni koji su birali seminare koje drže savetnici iz ŠU / beše li Ministar, lično, rekao da se to nesme ?!!!! A oni i dalje ” žare i pale ” po školama i to ya velike pare…/, sigurno dobijaju visoke ocene ! Isto tako, njihove kolege ” treneri, ili držači kojekakvih seminara ” , a koji su zaposleni u tim školama u kojima oni ” sprovode vrednovanje ”, nemaju brige – škole će im dobro proći na eksternoj ! I, zaista, koje su sankcije za 1 ili 2 ? Koja je nagrada za 4 ? Apsolutno gubljenje vremena, i za jedne , i za druge !

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama