Мора да се зна ко је кога родио. Верујте, стварно мора.

Васпитање сопственог детета није квантна физика. Много је лакше од тога. Али је потребан труд.

То неће радити са толиким успехом нико сем вас. Напротив, ваши темељи васпитања толико морају да буду непомерљиви и стабилни, да могу да одоле свим притисцима друштва и школе који ће им се кроз живот наметнути.

Добро васпитање има четири темеља: љубав, границе, поверење и здрав разум. Укратко – све оно што и треба да усадите детету, као дар, у мозак и срце.

Ваша бака је лепо говорила – мора да се зна ко је кога родио. И верујте, стварно мора.

Кад мали човек зна докле су његове границе, знаће да поштује и туђе.
То је добра особина за живот.

Границе које постављате детету, нису ограничења. Она не спречавају и не гуше дете, напротив, границе служе да дете науче основним стварима и да им подаре слободу и сигурност.

Граница није кад не дозволите детету да скаче по барама, него кад му објасните да никад неће добити ништа плакањем.

Изволи, хвала, извини и молим те

Дете мора да зна да користи ове изразе. И да то искрено мисли. А не само кад оде у госте. То ипак неће видети на телевизији, него од вас.

Да ли ће псовати или грлити, мрзети или волети људе и своје окружење, ваша је лична заслуга. Звучи као велика одговорност, а заправо је право задовољство.

Васпитање је двосмерна улица

Ви децу учите ономе што сте научили кроз живот, а они вас подсећају на инстинкте и радост игре на коју ви понекад заборављате. И свима је корисно.

Није потребно да лажете децу, и да им причате да је свет једноагично место са лептирима и једнорозима, али немојте их заразити ни песимизмом. Научите их да у нелепом свету виде лепе ствари и знају да их поштују! Вратите их природи и природу њима, пустите их да сами иду у школу и тако спознају свет.

Научите их да читају, покажите им да музика може и без аутотјуна
и покажите им како треба да се понашају у позоришту.

Инсистирајте да намештају свој кревет, слажу своје одело и играчке. Ако то радите уместо њих, неће им користити ни сад ни за убудуће.

Научите децу да поштују бабу и деду, да комшијама у лифту говоре „Добар дан’’ и да гледају људе у очи.

Немојте мислити да се лоше васпитана деца боље сналазе у суровом свету. То је опасно размишљање, и за вас и за децу. Васпитање није и никад неце изаћи из моде.

Научите дете да вера у долар није једина религија. Не поткупљујте их скупим поклонима. Време је најдрагоценији поклон који им можете поклонити и једино чега ће се они заправо сећати кад порасту.

Ви им морате показати да највредније ствари у животу морају да се заслуже, али најпре их научите да буду захвални. Искрено захвални, за све што већ имају.

Ако желите да вас чују немојте викати

Ако сте искрени у намери да лепо и квалитетно васпитате своје дете, једног дана нећете кривити ни систем, ни друштво, ни школу. Плодови вашег труда ће свакодневно долазити до изражаја и враћати вам се у таласима поноса и љубави.

Једног ће вас дана ваша васпитана деца опомињати за исте оне ствари којима сте их ви научили и знаће сутра и друге лепо да васпитају. И то не само своју децу, а ваше унучиће, него и све те људе
који нису имали ту благодет да их неко лепо васпита.

Многе су се ствари промениле, свет је постао мало чудан, али деца ће заувек остати одраз у огледалу свега онога што јесмо и нисмо били према њима. И свету.

Онда кад смо им били најпотребнији. У детињству.

Ако поставите деци границе, она ће знати да их волите и да су вам важна. И сам тај осећај створиће од њих срећне и задовољне људе. Што је и ваш крајњи циљ.

Аутор: Немир у Свемиру