Greške roditelja zbog kojih deca ne žele da jedu zdravu hranu

decembar 22, 2023

Ako ste jedan od onih roditelja koji želi da njegovo dete jede zdravu hranu i ima uravnoteženu ishranu, morate znati da je to mnogo lakše reći nego učiniti. Pogotovo kada su deca neumoljiva kada im nudite povrće koje im se ne sviđa, piše Netmums.

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše dete razvije pozitivne navike kada je ishrana u pitanju. Tačnije, želimo da vam skrenemo pažnju na nekoliko grešaka koje mogu biti zaslužne za to što vaše dete odbija da jede ono što mu nudite:

Ne dozvoljavate deci da se igraju hranom

“Prestani da se igraš hranom!”, rečenica je koju ćete najčešće čuti za stolovima širom sveta. Ali dopuštanje detetu da dotakne svoju hranu može ih podstaći da probaju hranu koju možda inače ne bi jeli. Istraživači na Univerzitetu De Montfort u Lesteru potvrdili su tezu da će dete pojesti hranu s kojom mu je dopušteno da se igra.

Terate ih da pojedu sve

Možda su vaši roditelji dok ste bili dete insistirali da pojedete sve što je na tanjiru, ali dobra vest da to isto ne morate da radite vašem detetu. Studije su dokazale da ako dete ne pojede sve na tanjiru to je zato što dete nema apetit, a kada ga terate da pojede sve može dovesti do prejedanja i gojaznosti kad dete bude starije.

Brzo odustajete

Ako vaše dete odbija da jede određenu vrstu hrane nemojte odustajati od toga da mu je i sledeći put ponudite. Prema tvrdnjama stručnjaka, trebalo bi da poslužite isto jelo 15 puta kako biste videli da li će ga vaše dete jesti.

Ne dopuštate deci da vam pomažu u kuhinji

Kada spremate večeru slobodno pustite dete da vam pomaže. Prema istraživačima s Univerziteta Kolumbija to ga može ohrabriti da proba novu hranu. U istraživanju koje su naučnici sproveli došli su do rezultata da je bila veća verovatnoća da će dete pojesti ono jelo u čijem je spremanju i samo učestvovalo.

Terate decu da jedu kada nisu gladna

Apetit vašeg deteta može se menjati iz dana u dan. Zato nemojte da se brinete ako je ponekad nezainteresovano za hranu. Verovatno će sve to nadoknaditi već sutra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama