Грешке родитеља због којих деца не желе да једу здраву храну

Ако сте један од оних родитеља који жели да његово дете једе здраву храну и има уравнотежену исхрану, морате знати да је то много лакше рећи него учинити. Поготово када су деца неумољива када им нудите поврће које им се не свиђа, пише Netmums.

 

Доносимо вам неколико савета који ће вам помоћи да ваше дете развије позитивне навике када је исхрана у питању. Тачније, желимо да вам скренемо пажњу на неколико грешака које могу бити заслужне за то што ваше дете одбија да једе оно што му нудите:

Не дозвољавате деци да се играју храном

“Престани да се играш храном!”, реченица је коју ћете најчешће чути за столовима широм света. Али допуштање детету да дотакне своју храну може их подстаћи да пробају храну коју можда иначе не би јели. Истраживачи на Универзитету Де Монтфорт у Лестеру потврдили су тезу да ће дете појести храну с којом му је допуштено да се игра.

Терате их да поједу све

Можда су ваши родитељи док сте били дете инсистирали да поједете све што је на тањиру, али добра вест да то исто не морате да радите вашем детету. Студије су доказале да ако дете не поједе све на тањиру то је зато што дете нема апетит, а када га терате да поједе све може довести до преједања и гојазности кад дете буде старије.

Брзо одустајете

Ако ваше дете одбија да једе одређену врсту хране немојте одустајати од тога да му је и следећи пут понудите. Према тврдњама стручњака, требало би да послужите исто јело 15 пута како бисте видели да ли ће га ваше дете јести.

Не допуштате деци да вам помажу у кухињи

Када спремате вечеру слободно пустите дете да вам помаже. Према истраживачима с Универзитета Колумбија то га може охрабрити да проба нову храну. У истраживању које су научници спровели дошли су до резултата да је била већа вероватноћа да ће дете појести оно јело у чијем је спремању и само учествовало.

Терате децу да једу када нису гладна

Апетит вашег детета може се мењати из дана у дан. Зато немојте да се бринете ако је понекад незаинтересовано за храну. Вероватно ће све то надокнадити већ сутра.