I tako ja, motivisana Smernicama, sprovedem anonimnu anketu među svojim učenicima

4 septembra, 2023

Posle nasilno prekinute školske godine i tri meseca tišine, pred sam početak nove školske godine osvanule su čuvene Smernice Ministarstva prosvete koje nastavnički svet treba da upute u ono na čemu se mora više raditi. Smernice su besmislene i pokazuju da ih je na brzinu sklepao neko ko u školi nikad nije radio, niti se njom, bar kroz literaturu, bavio. A u njima se insistira na pozitivnim aspektima ponašanja u društvu i civilizovanom odnosu prema stvarnosti (da ne prepričavam detaljno). Ali, na samom početku tog akta stoji rečenica da su za sprovođenje svetle misli Ministarstva odgovorni direktori škola, stručni saradnici, nastavnici i roditelji. Dakle, svi osim već pomenutog Ministarstva i države koju to isto Ministarstvo zastupa. Uz to, škole su dobile i po jednog policajca, za koga nije sasvim jasno čemu tačno treba da služi.

Foto: Canva

Država je na ovaj način poslala jasnu sliku i nastavnicima, i deci, i roditeljima: mi smo sa vama završili i ovako ima život nadalje da vam izgleda. Besmisleno naređenje plus predstavnik organa sile koji treba, po svemu sudeći, da zaštiti od dece i to naređenje i sistem koji ne postoji, a ne decu od nasilja. U slobodnijem tumačenju poruka je sledeća: mi o školi nemamo pojma, ali, evo vam policajac da vas podseti kako imate biti mirni.

I tako ja, motivisana Smernicama, sprovedem anonimnu anketu među svojim učenicima

Anketa mi je poslužila da bismo sagledali svi zajedno šta je to što oni na času i odmoru vole, a šta im smeta, i šta je to što u druženju sa vršnjacima podržavaju, a šta vide kao neprihvatljivo i loše. Na času oni vole mir i rad, nastavnike koji su spremni da im objasne nepoznato, ne vole mnogo da pišu, ali žele da budu aktivno uključeni. Na odmoru im smeta prevelika buka, guranje, cika, gađanje hranom i drugim predmetima, a vole razgovor, šalu i smeh. U druženju oni preziru tuču, dvoličnost, ogovaranje, uvrede, izbegavanje i isključivanje iz društva i ružno ponašanje bez izvinjenja (ovo naročito ističem jer predstavlja, čini mi se esenciju svega). Pohvaljuju pomoć, solidarnost i gotivljenje, vernost, odanost, poverenje, vole šalu, radost i smeh, uzajamne pohvale, aktivan odnos prema usamljenim i izostavljenim iz društva.

Oduševljena sam njihovim odgovorima, zreli su i pametni, vaspitani i naučeni šta je dobro. Iako neko može reći da su deca svesno pisala ono što ja želim da čujem, za šta znaju da je prihvatljivo, ipak verujem da oni sve znaju. Jasno im je razgraničeno. Ko ih je to naučio? Roditelji i škola. Niko drugi. Oni koje Ministarstvo proziva kao odgovorne. A oni to već jesu.

U čemu je, onda, problem?

Malo posle početnog oduševljenja postajem iskreno zapitana nad stvarnošću. Kako je moguće da deca sve ovo znaju, a da se u školskoj svakodnevici ponašaju, vrlo često, sasvim drugačije. Ili su izgrednici, ili ćute, trpe i sklanjaju se.

E, pa, hajde da saberemo činioce proste jednačine. Pođimo od stare izreke da dete vaspitava celo selo. Što je potpuno tačno. Jednu stranu sela čine deca, njihovi nastavnici i škola, a drugu ostatak društva. E, taj ostatak društva na našu decu svakoga dana izbacuje salve kasetne municije mentalno radioaktivnog sadržaja i poništava sve ono što u njima postoji.

A šta deci nedostaje?

Deca nemaju jutarnje ili bilo kakve dečje emisije

Jer od ranog jutra do kasne večeri po studijima sede politički aktivisti, ratni huškači, osuđeni ratni zločinci, napucane primitivne polugole voditeljke. Prikazuju se inserti iz banalizovane Skupštine ili debatne emisije sa salvama uvreda, poniženja, frapantno nedoličnog ponašanja. Urednici televizija mašu pištoljima ili promovišu naučne projekte, upravljaju dronovima i okupljaju elitu u višemesečni rijaliti geto.

Deca ne putuju.

Ne idu na letovanje, na izlete sa roditeljima ili školom. Samo je mali broj njih, čak i mali broj njihovih roditelja bio u inostranstvu. Nemaju mogućnost bilo kakvog poređenja naše stvarnosti i stvarnosti nekih drugih ljudi. Siromašni su da bi sebi priuštili bilo kakvo kretanje. Ali svakodnevno slušaju kako oni tamo, neki drugi narodi, nama zavide.

Deca ne idu na sport.

Jer i to košta. Svaku aktivnost tog tipa roditelji krvavo plaćaju i novcem i ličnim angažovanjem. Nekad i preko granice mogućnosti, a u nadi da će dete uspeti i biti prodato u sportsko roblje, pa se spasti iz ove bede.

Deca nemaju sekcije ili školske aktivnosti

A one bi lako mogle da stvore zajedništvo. Oni bez roditelja ne smeju ni do parka, a kamoli do nekog učešća na kampu. Po parkovima su roditelji stražari nad opstankom svog deteta jer se upravo tuda muvaju oni koji bi im mogli nauditi. Dečje kampove ne mogu da plate. Tako su deca lišena onoga što im je priroda, a to je sloboda. Sloboda da se organizuju i socijalizuju u okviru vršnjačke igre. Bez uplitanja roditelja, što je najčešće kontraproduktivno.

Deca ne uče sama

Ne crtaju sama. Ne prave tehničke konstrukcije sama. Jer su školski programi takvi da oni i ne mogu to sve postići sami. Deca svakoga dana u osnovnoj školi imaju po sedam časova. Posle toga ih čekaju domaći zadaci i gomile činjenica. Kada Ministarstvo kaže: prilagoditi nastavu interesovanjima učenika, to je vrhunac licemerja. Jer svaki nastavnik i roditelj znaju da istu tu decu čeka maturski ispit koji od njih zahteva znanje gomile činjenica. I zato roditelj, iscrpljen i na ivici živaca do pola noći boji mrtvu prirodu, ili secka šperploču tupom testericom, ili rešava zadatke iz matematike, ili zove prijatelja koji zna nemački da mu pomogne u prevodu teksta. Ili sve to plati. Ako ima pare. Pa onda deca, nošena tom stihijom, često ne pokušavaju ni ono što mogu.

Deca nemaju roditelje

Jer su im roditelji robovi sistema u kome moraju da rade po dvanaest sati, po dva posla, i radnim danom i vikendom. Nema razgovora ni zajedničkog ručka. Nema druženja sa prijateljima. Nema izleta, odlaska u bioskop i na sladoled. Nema šetnje. Nema jutarnjeg maženja i razvlačenja nedeljom. Nema zajedničkog raspremanja kuće i dvorišta. Nema šale. Nema radosti u naša četiri zida. Nema sigurnosti.

Deca nemaju istinu

Nemaju pravdu. Nemaju ni osećaj šta je to istina i pravda. Jer oni gledaju i znaju da najveći zločinci, bahati vozači, narkodileri, lopuže i nasilnici prolaze nekažnjeno. Oni znaju da moć, politička ili partijska, završavaju posao. Oni znaju da žive u dobu beščašća i otimačine jer im roditelji dolaze kući ojađeni i očajni, besni i urnisani, i fizički, i mentalno. Ali ti isti roditelji ćute. Mire se sa sudbinom. Ili beže. Beže u neki drugi svet, gde će takođe biti robovi, ali za veće pare.

Deca nemaju budućnost

Završena škola im ne garantuje budućnost. Lepo vaspitanje im ne garantuje uspeh u društvu. Dobri maniri prete da budu ismejani. Pristojno oblačenje prilagođeno situaciji postaje izuzetak.

I zato…deca postaju samo moneta za potkusur u političkim kampanjama i večna griža savesti za svoje roditelje koji im ne mogu pružiti ništa od onoga čemu ih kod kuće uče, niti ono što bi im po pravu deteta pripadalo. Tako postajemo društvo sa namerno slepim Ministarstvom i sa roditeljima koji se stide u nemoći. I nastavnicima koji ne znaju gde da krenu.

Jer…šta vredi meni, kao nastavniku, da svojoj deci objašnjavam koje su to pozitivne vrednosti. Oni to znaju. Jasno im je. Ta ista deca iz moje učionice uleću u baražnu paljbu jednog pomerenog i izokrenutog društva. Kasetna bomba besmisla, prostakluka i vašarskog ludila rasprskava se oko njih i ostaje u njima trajno. Raseca im moral i truje dušu, obesmišljava ih i svodi na statistiku.

Autor: Biljana Vasić, nastavnik u OŠ “Nata Jeličić” iz Šapca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


20 komentara na "I tako ja, motivisana Smernicama, sprovedem anonimnu anketu među svojim učenicima

 1. Milan Ž. kaže:

  Predivan tekst!

 2. MilanČe kaže:

  I hajde sada da zaključimo kada je sve gore pomenuto nestalo…. Onda kada smo svi zajedno odlučili da je zapadna trava zelenija. Onda kada smo svi rekli da je upravo ova današnjica ono čemu treba da težimo. Onda kada nam je Bolonja postala bliža od naše pameti. Onda kada smo odlučili da sve normalne svakodnevne stvari treba žrtvovati zarad novca. Jednog dana u jesen 2000. godine…

 3. Ka kaže:

  Svaka reč istinita i na mestu.Kamo sreće da tekst pročita ko treba…

 4. Branka Savovic kaže:

  Sve je to na mestu. Dodala bih još nešto: deci nedostaju bake, koje će po novom zakonu u penziju tek kad ne budu nizašta! Baka te razume, sluša tajne, priča bajke u kojima pobedjuje dobro, vodi te u crkvu, na groblje, na igralište. Priča o prošlosti, ublažava stvarnost i zida budućeg čoveka. Vaspitava te ljubavlju, toplinom. Kuva onu posebnu hranu, smeje se tvojim šalama. Sa bakom igraš društvene igre, sadiš i zalivaš cveće, ne sediš ispred ekrana. Baku čuvaš jer je bole ledja. A sad?Uzeli su deci i bake i deke, pored svega… Tuga

  1. Irma kaže:

   Kakav mizandričan komentar, i preglup ja bih rekla, u inostranstvu deca žive daleko od baka i deka, pa im ništa ne fali. Vidi se da niste od najbistrije sorte i pritom ste puni predrasuda jer su vam bake bitnije od deka, sramite se svog obrnutog šovinizma.

 5. Olgica kaže:

  Svaka cast.Odavno nisam procitala nesto bolje receno i konkretnije.Ovim tekstom je sve receno ko hoce da cuje.Bravo!!!

 6. Vesna kaže:

  Odličan tekst. Trebalo bi da ga pročitaju oni koji imaju moć da kreiraju našu stvarnost, pre nego što upotrebe besmislene floskule o tome kako im je stalo do naše dece. Svi koji rade kao nastavnici dobro poznaju mučno osećanje deteta koje se pretvara da je sve u redu, a da mu svega nedostaje, najviše prisustva roditelja koje ovaj nemilosrdni sistem sticanja profita maksimalno iskorišćava.

 7. Velja kaže:

  Svako treba da radi svoj posao. Smernice su preporuka a ne obaveza. Njih su trazili sindikati prosvete da bi zataskali strajk koji su odlozili od juna A sada su protiv strajka i cute ni jednu rec da kazu.

  1. Draga kaže:

   Odavno nisam pročitala nešto bolje!

 8. Mama Koko kaže:

  Deca su pametna i imaju budućnost.

 9. Jelena kaže:

  Svaka cast!Sustina!Dok deci perfidno namecete izopacene vrednosti,sugerisete da je najbolje da u zivotu budu starlete i kriminalci,problem kao resavate time da ne smeju u trenerci u skolu!Zasto?!Zato sto ste i to vi,gospodo nametnuli-da trenerke nose kriminalci…a ne sportisti,koji su olicenje zdravog,marljivog,plemenitog,i svega sto su prave vrednosti!

 10. Vesa kaže:

  Svaka čast! Napokon jasno definisana istina.

 11. tanja kaže:

  OVO ŠTO STE NAPISALI JE PRAVA ISTINA I STVARNOST U KOJOJ ŽIVE NAŠA DECA DANAS… I OSTAJE PITANJE: KAKO ???

 12. Maki kaže:

  Bravo za tekst…sve je istina

 13. Jelena Antić kaže:

  Svaka čast nastavnici! Sve je lepo rekla!

 14. Dejan kaže:

  Odličan tekst, nažalost tačan.

 15. Nale kaže:

  Mislim da se preteruje!Delimicno se slazem kada su televizijski programi u pitanju,ali opet tu je kablobska pa mogu da nadju i decje kanale,emisije,programe…
  Ja imam 55 godina zivota,radim sa decom… Roditelji su mi bili vise na poslu nego sa nama,cuvala sam brata,bila odgovorna,srecna kada sam u skoli,znanje sam sticala u skoli,kada nesto ne znam molila sam nastavnika da mi objasni,nisu se moji roditelji mesali …
  E TU JE GRESKA!Pustite decu,manite se privatnih casova!
  O kakvim kg torbi se polemise?!
  Mi smo pored knjiga nosili stapice drvene za obradu desetica iz matematike svaki dan!
  Morali smo da se preobujemo u skolskom dvoristu da bi mogli da udjemo u zgradu skole.Ako zaboravimo patike vracaju nas kuci!A danas je problem ako treba da se preobuju za cas fizickog!
  Imaju u celoj Srbiji ormarice za udzbenike!
  Stvarno se preteruje,a zbog svega toga niko vise nema empatije(moderna rec,koju ne volim) ni prema kome!Nemaju je ni deca,ni nastavnici,ni roditelji!
  Samo trazimo zamerke jedni drugima!
  Hajde svi da radimo ono sto nam je posao i bice nam opet dobro.

 16. Marijana kaže:

  Hvala Vam Biljana!
  Želela sam ovako nešto da napišem, ali nisam dovoljno vešta da bude efektno

 17. Perrsida kaže:

  Bravo! bravo! bravo!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama