Igra je preduslov za sreću i najozbiljniji posao, a majstori igre postaju uspešni i srećni ljudi

8 juna, 2016

Život i jeste karavan čudesa, a najzanimljivijim predelima prolazi se baš tokom detinjstva. Problem je što danas mnoga deca tim putem prolaze zagledani samo u tablet. Sva druga čudesa im promaknu. Tako može da im se dogodi da izrastu u puke površne potrošače tuđe robe i svog vremena.

Ovako razmišlja književnik Uroš Petrović iz Beograda, autor dvanaest knjiga i dobitnik isto toliko najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Pre nekoliko dana na policama knjižara našao se njegov novi roman “Karavan čudesa”, a sva dela koja je napisao su među najčitanijim naslovima srpske književnosti za decu u 21. vijeku.
– Roman “Karavan čudesa” je obračun sa strahovima, jer obračun i jeste jedino što strahovi zaslužuju. U toj knjizi dečak biva strpan u vreću i odnesen u drugi svet. Ipak, iako tek dete, rešio je da uzvrati svime čim raspolaže, uključujući u sredstva i mozak i srce i oružje i svu dostupnu opremu… – ispričao je Petrović čije su knjige objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Češkoj.
Po njegovom nagrađivanom romanu “Peti leptir” snimljen je prvi trodimenzionalni dugometražni igrani film u istoriji srpske kinematografije. Najviše piše za decu i tinejdžere.
– Dečja sklonost ka igri je dar koji niko ne bi trebalo da izgubi, jer za života ništa dragocenije od njega i ne može da se stekne. Igra je preduslov za sreću i najozbiljniji posao, a majstori igre postaju uspešni i srećni ljudi. Zato sam siguran da će i novu knjigu, samo ovlaš namenjenu deci i mladima, da čita širi krug čitalaca od pretpostavljenog – kaže pisac za čija su dela kritičari rekli da pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade.
Podseća da su i knjige “Aven i jazopas u Zemlji Vauka”, “Peti leptir”, “Deca Bestragije” i “Zagonetne priče” postale omiljeno štivo preko kojeg se odrasli nadmudruju sa decom. Izgleda da ovaj pisac nikada ne odmara, jer već ima spremnu novu pisanu avanturu.
– Sledeća knjiga je “Marta Smart i Vašar zagonetki”, novi roman u zagonetkama. Zelenokosa devojčica Marta, glavna junakinja ovog serijala, malo je porasla što joj se nije nepovoljno odrazilo na britkost uma, kao što sa mnogima biva. Biće objavljena do oktobra, tačnije do beogradskog Sajma knjiga, osim ako moj ilustrator u međuvremenu ne reši da promeni život naopačke i ode da živi na Jamajku, što takođe nije opcija bez šansi – otkrio je Petrović.
Sudeći po popularnosti njegovih knjiga mladi i danas mnogo čitaju.
– Po ozbiljnim istraživanjima mališani koji čitaju imaju za trećinu više šansi za uspeh u školovanju i životu. Logično je, tako nauče da se lepše i bogatije izražavaju, naravno da je to prednost pred svakim vratima. Brine činjenica što veći broj današnjih prvaka ima problema čak i sa izgovorom nekih glasova, a kamoli sa lepršavim izražavanjem. Valjda ćemo i mi nekada shvatiti šta su prioriteti za budućnost, pre nego što bude kasno – nada se autor brojnih zbirki priča-mozgalica, romana u zagonetkama i fantastičnih pripovesti.
Petrović je, sa doktorom Rankom Rajovićem, koautor inovativnog programa za škole i vrtiće “NTC sistem učenja”, koji se primenjuje u više od deset zemalja Evrope.
– Inače, vasceli internet ne vredi ništa bez dobre priče, tako da će kvalitetni literarni sadržaji opstati, zapisani ili na papiru ili samo u različitim frekvencijama svetlosti. Ionako počinju da postoje tek u trenutku kada se projektuju u mozak onoga koji ih čita, tako da materijalni posrednik tog magičnog procesa nije ni mnogo bitan – zaokružio je priču pisac, žureći u susret novoj pisanoj avanturi.

 Izvor: glassrpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama