Игра је предуслов за срећу и најозбиљнији посао, а мајстори игре постају успешни и срећни људи

Живот и јесте караван чудеса, а најзанимљивијим пределима пролази се баш током детињства. Проблем је што данас многа деца тим путем пролазе загледани само у таблет. Сва друга чудеса им промакну. Тако може да им се догоди да израсту у пуке површне потрошаче туђе робе и свог времена.

Овако размишља књижевник Урош Петровић из Београда, аутор дванаест књига и добитник исто толико најпрестижнијих награда за књижевност за младе. Пре неколико дана на полицама књижара нашао се његов нови роман „Караван чудеса“, а сва дела која је написао су међу најчитанијим насловима српске књижевности за децу у 21. вијеку.
– Роман „Караван чудеса“ је обрачун са страховима, јер обрачун и јесте једино што страхови заслужују. У тој књизи дечак бива стрпан у врећу и однесен у други свет. Ипак, иако тек дете, решио је да узврати свиме чим располаже, укључујући у средства и мозак и срце и оружје и сву доступну опрему… – испричао је Петровић чије су књиге објављене и у Италији, Мађарској, Грчкој, Македонији и Чешкој.
По његовом награђиваном роману „Пети лептир“ снимљен је први тродимензионални дугометражни играни филм у историји српске кинематографије. Највише пише за децу и тинејџере.
– Дечја склоност ка игри је дар који нико не би требало да изгуби, јер за живота ништа драгоценије од њега и не може да се стекне. Игра је предуслов за срећу и најозбиљнији посао, а мајстори игре постају успешни и срећни људи. Зато сам сигуран да ће и нову књигу, само овлаш намењену деци и младима, да чита шири круг читалаца од претпостављеног – каже писац за чија су дела критичари рекли да померају границе у савременој литератури за децу и младе.
Подсећа да су и књиге „Авен и јазопас у Земљи Ваука“, „Пети лептир“, „Деца Бестрагије“ и „Загонетне приче“ постале омиљено штиво преко којег се одрасли надмудрују са децом. Изгледа да овај писац никада не одмара, јер већ има спремну нову писану авантуру.
– Следећа књига је „Марта Смарт и Вашар загонетки“, нови роман у загонеткама. Зеленокоса девојчица Марта, главна јунакиња овог серијала, мало је порасла што јој се није неповољно одразило на бриткост ума, као што са многима бива. Биће објављена до октобра, тачније до београдског Сајма књига, осим ако мој илустратор у међувремену не реши да промени живот наопачке и оде да живи на Јамајку, што такође није опција без шанси – открио је Петровић.
Судећи по популарности његових књига млади и данас много читају.
– По озбиљним истраживањима малишани који читају имају за трећину више шанси за успех у школовању и животу. Логично је, тако науче да се лепше и богатије изражавају, наравно да је то предност пред сваким вратима. Брине чињеница што већи број данашњих првака има проблема чак и са изговором неких гласова, а камоли са лепршавим изражавањем. Ваљда ћемо и ми некада схватити шта су приоритети за будућност, пре него што буде касно – нада се аутор бројних збирки прича-мозгалица, романа у загонеткама и фантастичних приповести.
Петровић је, са доктором Ранком Рајовићем, коаутор иновативног програма за школе и вртиће „НТЦ систем учења“, који се примењује у више од десет земаља Европе.
– Иначе, васцели интернет не вреди ништа без добре приче, тако да ће квалитетни литерарни садржаји опстати, записани или на папиру или само у различитим фреквенцијама светлости. Ионако почињу да постоје тек у тренутку када се пројектују у мозак онога који их чита, тако да материјални посредник тог магичног процеса није ни много битан – заокружио је причу писац, журећи у сусрет новој писаној авантури.

 Извор: glassrpske