Igre koje pomažu detetu da nauči da kontroliše emocije

8 avgusta, 2019

Što više rastu, i od beba postaju deca, mališani počinju da doživljavaju snažnije emocije. Problem nastaje onda kada ne umeju ili ne mogu rečima da objasne ono što osećaju, pa ih to dodatno frustrira i posegnu za jedinim načinom izbacivanja negativnih osećanja koji poznaju – plač, bacanje, negodovanje. Jedan od glavnih uzroka dečje nervoze upravo je nemogućnost da se izbore sa sopstvenim emocijama.

Kako pomoći deci da se oslobode ispada ljutnje i da nauče da kontrolišu emocije? Kažnjavanje neće pomoći. Učiniće samo to da se dete oseća lošije. Malo smo istraživali i izdvojili nekoliko igara koje možete praktikovati i porodično, pa i onda kada su svi lepo raspoloženi, kako biste vežbali tehnike upravljanja stresom.

Lopta za raspoloženje

Dajte svom detetu šareno predivo, neki veći džemper ili prekrivač i recite mu da se umota u loptu. Recite svom detetu da je ova lopta čarobna, da oduzima tugu i loše raspoloženje, ljutnju i razočarenje, i da kada počne da je okreće, ona donosi radost i osmehe. Vrteći se u krug umotan, zabaviće se i istovremeno osloboditi stresa.

Ja sam balon

Zajedno sa detetom, naduvajte nekoliko šarenih balona, a zatim polako ispuštejte vazduh iz svih. Fokusirajte se na to kako vazduh izlazi iz balona. Onda neka dete zamisli da je ono balon i neka duboko udiše, a zatim neka polako i postepeno izbacuje vazduh kroz usta.

Jednom smireno, zamolite dete da vam ispriča o situacijama u kojima se oseća kao balon. Kada oseća da ga emocije opterećuju, kada ne može da se suzdrži i da se oslobodi besa, ljutnje i mržnje. Zamolite ga da u ovakvim situacijama koristi vežbu “Ja sam balon”. Ponovite ovu praksu disanja u svakom praktičnom slučaju.

Smirite miša

Dajte svom detetu mekanu igračku – miša, zeku ili šta god imate, i još jednu malu, mekanu igračku koju imate pri ruci. Onda mu recite da zamisli da je životinja mala, krhka i uplašena. Neka je dete drži u rukama, razgovara s njom i pokuša da je smiri. To će mu pomoći da se i samo smiri.

Ležanje na podu

Pustite opuštajuću muziku i lezite sa detetom na podu. Smestite se udobno. U ovoj vežbi, uslov je da svi razmisle o nečemu lepom. To ne moraju nužno da podele sa ostalima, a mogu ako žele.

Kako raste drvo

Pustite opuštajuću muziku, prigite svetlo, a dete neka ponavlja nakon vas pokrete koje mu pokažete. Neka dete zamisli da ste klice, zatim klijate kroz zemlju, pa porastete i postanete drveće. Da biste to uradili, sklupčajte se i kotrljajte kao lopta na podu, a zatim stojte na kolenima sa glavom savijenom ka grudima, postepeno počnite da širite ruke i podignite glavu. Pokreti su spori i opušteni. Konačno, protegnite celo telo i stojte na prstima.

Vežbanje je prikladno da se radi noću pre spavanja.

Mladi arheolog

Napunite veliku kutiju ili posudu kinetičkim ili običnim peskom, a u njega onda sakrijte jednu ruku i zamolite dete da je nađe kopanjem kao arheolog. Važno je da dete „kopa” ruku tako da je ne dodiruje. Ako je dodirne, igra se nastavlja menjanjem mesta, vi ste arheolog, a dete skriva ruku u pesak. Ova igra trenira strpljenje, koncentraciju, kontrolu pokreta.

Ove igre podjednako su korisne za decu i odrasle. A kome ne treba vežba samokontrole u današnje vreme?

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama