Имена за децу која су била НАЈОМИЉЕНИЈА, а која НАЈНЕОБИЧНИЈА у 2018. години

јануар 10, 2019

Ево која имена за децу су била НАЈОМИЛЈЕНИЈА, а која НАЈНЕОБИЧНИЈА у 2018. години у Београду!Ако очекујете принову или можда желите да дате будућим родитељима идеју, можда ће вас занимати информација о најчешћим дечјим именима у Београду, али и оним најоригиналнијим.


У години изна нас највише дечака у српској престоници понело је име Лука, а Софија је потврдила своје место на првој позицији и тако већ трећу годину за редом освојила убедљиво прво место, пише сајт значење-имена. Ипак ове године се десила и једна велика промена.

Име Софија је и ове године успело да одушеви највише младих родитеља у Београду, а на другом месту се опет нашла Дуња. Но судећи по статистикама које је су објављене овде, на самом врху топ листе је дошло до великих промена у односу на прошлих 40 година. Наиме, Милица је са 3. места потиснута на 11. позицију, и тиме се по први пут у последње четири деценије није нашла међу 10 најчешћих имена за новорођене девојчице у Београду. Нове у водећој десеторци су Петра и Тара.

Редослед првих пет женских имена у 2018. години је изгледао овако: Софија, Дуња, Сара, Теодора, Лена.

Свиђају ли вам се ова имена?

Софија је име грчког порекла које значи “мудрост”, и важи за најпопуларније име на свету у последњој деценији.


И ове године је највише дечака рођених у Београду понело име Лука. На другом месту се опет нашао Стефан, а за њима као и прошле године у истом редоследу долазе Вук, Лазар и Филип.

Лука самоуверено влада већ више од десет година, не само у Србији, већ и усуседној Хрватској је већ годинама на месту број један. Такође и у Европи се ово име нашло на свакој топ листи у облицима Лука, Лукас, Луца или Луцас.

Лука је изворно грчког порекла, изведено од грчке речи “лукс” што значи “светлећи”, те се може се оправдано рећи да је Лука “осветлао” последњих 10 година.

Ипак и на листи за дечаке су се десиле промене. Вукашин је ове године по први пут ушао међу топ 10 имена за дечаке, а нов на листи је и Виктор.

У доба глобализације се млади родитељи све чешће одлучују за имена која се могу изговарати лако свуда у свету. На игралиштима се неретко може чути да мајке дозивају децу несвакидашњим именима, а ове године су забележена мушка имена: Тео, Олег, Матео, Леон, Јасин. Што се тиче девојчица то су: Ема, Миа, Ника, Ирис, Зоја, Теа.

Иако све више деце носе имена, која су неуобичајена за наше поднебље, традиционална имена Зоран, Божидар и Слободан су се након више од 3 деценије поново нашла међу 100 најучесталијих имена за новорођене у главном граду Србије.

Извор: Блиц жена

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама