Инспиративни цитати из књиге “Мали Принц”

Када бих морала да изаберем само једну књигу коју могу да понесем на пусто острво, то би без размишљања била књига “Мали Принц.”

Од свих добрих, мудрих и лековитих књига она ми је најдража. Увек ме дотакне право у срце, разнежи и охрабри да кроз живот наставим путем којим сам кренула- путем срца. Па где стигнем. Није важно, ионако је путовање важније од циља.

Данас сам била код родитеља на ручку и као и обично вирнула мало у део библиотеке који је остао код њих. Волим то да радим. Да обиђем моје књиге, да их гледам и уживам.

Дошло ми је да поново прочитам “Малог Принца”. Не знам зашто, а није ни важно. Важно је то да се сада осећам као после десет дана излежавања на некој рајској плажи. И као да ми је неко обећао милион радосних тренутака.

У наставку текста следе савети за срећнији живот које сам пронашла у овој малој великој књизи и који су мени посебно инспиративни и лепи.

1. Од свакога треба тражити оно што може да пружи.

Кад бих наредио неком генералу да лети од цвета до цвета као лептир, или да напише трагедију, или да се претвори у морску прицу, а генерал не изврши примљену заповест, чија би то била кривица, моја или његова?

2. Много је теже судити самом себи него другима. Ако успеш себи добро судити значи да си прави мудрац.

3. Шта то значи припитомити?

То је нешто што се одавно заборавило, рече лисица. То значи “створити везе…”

Створити везе?

Наравно, рече лисица. Ти си за мене само дечак сличан стотинама хиљада других дечака. И ниси ми потребан. А ни ја теби нисам потребна. Ја сам за тебе само лисица слична стотинама хиљада лисица. Али, ако ме припитомиш, бићемо заиста потребни једно другом. Ти ћеш за мене бити једини на свету. Ја ћу за тебе бити једина на свету…

4. Човек познаје само оне ствари које припитоми.

5. Људи немају више времена да било шта ново упознају. Они купују готове ствари код трговаца. А како нема трговаца који продају пријатеље, људи више немају пријатеља.

6. Човек само срцем добро види. Суштина се очима не може видети.

7. Време које си уложио око твоје руже чини ту ружу тако драгоценом.

8. Било да је у питању кућа, звезде или пустиња, оно што их чини лепим невидљиво је.

Извор: jelenapantic.com