Istina o seksualnom zlostavljanju

3 marta, 2021

U svetlu nedavno objavljenih događaja koji uključuju neke poznate, čak cenjene osobe visokog društvenog statusa optužene za seksualno uznemiravanje, mnogi roditelji se pitaju: Kako da razgovaram sa svojom decom o ovoj temi? Koji je najbolji način da decu naučim o granicama, moći, očekivanjima, sigurnosti i poštovanju?

Važno je prepoznati da ono što započinje kao uznemiravanje može prerasti u zlostavljanje. Svest i informisanost mogu pomoći u smanjenju izloženosti deteta i smanjenju rizika da se pravo zlostavljanje zaista i dogodi.

Istina o seksualnom zlostavljanju

Statistika otkriva da 90% slučajeva seksualnog zlostavljanja dece uključuje osobu u koju to dete ima poverenja. Deca često NE prijavljuju zlostavljanje, ili ako to obelodane, to obično ne učine odmah. Samo 1 od 10 žrtava će zapravo prijaviti zlostavljanje.

Mnogi protivnici uvođenja seksualnog obrazovanja u škole kao osnovni argument navode da deca o tome treba da uče u porodici. Ako uzmemo u obzir da 90% zlostavljanja dolazi od osoba u koje deca imaju poverenja, šta ćemo kada to zlostavljanje dolazi iz primarne porodice?

Kako možete pomoći?

1. Informišite decu da prepoznaju dva načina kako se seksualno zlostavljanje i uznemiravanje mogu desiti:

• nepristojno dodirivanje
• uznemiravanje i zlostavljanje koje ne uključuje dodirivanje, već može da podrazumeva tehnologiju, seksualno eksplicitni jezik, neprikladne slike, izlaganje deteta seksualno eksplicitnom materijalu ili prisiljavanje deteta da se skine.

2. Napravite plan bezbednosti koji uključuje sledeće smernice iz Jutine kampanje „Hrabri pojedinac“:

• Prepoznaj – naučite decu da slušaju svoja osećanja, a ako su tužna, uplašena, nervozna ili zbunjena, treba da razgovaraju sa odraslom osobom od poverenja.

• Kaži Ne! – recite svom detetu da ako ga neko fizički ugrožava ili se oseća nelagodno, može jasno i glasno, odgovorno da kaže NE. Naučite ih da se opiru vikanjem, vrištanjem i bežanjem iz te situacije.

• Reci nekom!  – Zajedno sa detetom napravite listu tri odrasle osobe kojima mogu da veruju.

3. Budite dobar slušalac dok imate ove stvari na umu:

• Ponekad deca ne razumeju šta su videla, čula ili doživela, ali znaju da ih je to zbunilo ili im je zbog toga bilo neprijatno.

• Važno je da ih saslušate pažljivo, strpljivo i bez predrasuda da biste ih istinski čuli.

• Uverite svoje dete da može da vam kaže bilo šta i da ćete ga saslušati.

• Razgovarajte o lepim i ružnim tajnama. Lepe tajne čine da se iznutra osećamo srećno i dobro, poput rođendanske žurke iznenađenja. Ružne tajne čine da se osećamo tužno, uplašeno ili zbunjeno. Ohrabrite dete da razgovara sa vama ako ima ružnu tajnu ili ako se oseća nelagodno.

• Ako ne razumete tačno šta vaše dete pokušava da vam kaže, umesto da postavljate dodatna direktna pitanja, kažite nešto poput: „Reci mi više o tome“.

4. Naučite decu da poštuju sopstvene granice, razumeju tuđe granice i vodite razgovore sa decom o poštovanju, pristanku i odbijanju.

Šta uraditi ako dete počne da priča o seksualnom zlostavljanju?

Vaš odgovor na ovaj problem može mnogo uticati na izlečenje vašeg deteta. Iako je o seksualnom zlostavljanju teško govoriti, evo nekoliko načina da kako odgovoriti na pravi način:

Ostanite mirni: Sasvim je normalno da imate mnogo emocionalnih odgovora, međutim, ako ostanete smireni pružićete detetu utehu. Znajte da ćete imati vremena da obradite svoja osećanja u vezi sa saznanjima.

Nemojte ih bombardirati suvišnim pitanjima: Međutim, otvorena pitanja ili izjave su prikladne, kao što su:

Ko je to uradio?
Reci mi više.
Gde se to dogodilo?
Kada se to dogodilo?

Budite podrška. Nikada ne krivite dete za ono što se dogodilo. Recite im da vam je drago što su vam rekli i da su učinili pravu stvar.

Verujte detetu: Većina dece ne laže o zlostavljanju.

Tražite pomoć: Seksualno zlostavljanje dece je protiv zakona i obavezno je da svi građani stariji od 18 godina prijave sumnju na zlostavljanje dece.

Ako je dete doživelo seksualno zlostavljanje, možete ga odvesti na specijalistički lekarski pregled. Potražite terapeutske usluge za dete i sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Psiholog dr Ivana Mihić: Batine su UVEK izraz roditeljske nemoći da smisli drugo rešenje za situaciju u kojoj se nalazi
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama