Изговорне норме за децу oд 3 до 5 година

11 октобра, 2017

Дислалија је развојни поремећај артикулације гласова који се испољава као немогућност или неправиланост изговора појединих гласова.


Дислалија је један од најчешћих говорних поремећаја код деце. Неправовремено или неправилно третирање може довести до трајних неправилности у изговору, а такође може оставити последице на психосоцијални развој, али и на касније усвајање вештина читања и писања.

Дислалија се може јавити у виду:
– омисија – када дете не изговара одређене гласове;
– супституција – када дете уместо одређеног гласа изговара неки други глас;
– дисторзија – када изговор одређеног гласа у мањој или већој мери одступа од правилног изговора.

Пре отпочињања третмана потребно је проверити да ли је анатомско-функционални налаз уредан. Да би дете имало коректан изговор гласова, потребно је да има адекватну оралну праксију, тј. одговарајућу покретљивост говорних органа.
У третману дислалија користимо Дигитални логопедски сет, Логопедске сонде и Електроапарат логофон.

Дигитални Логопедски сет се показао као веома важно помагало јер смо уз њега успели да скратимо време целокупног процеса корекције изговора гласова.

Норме за развој гласова
РАЗВОЈ ГЛАСОВА – ВУЛЕТИЋ (1990)

Изговорне норме за децу од 3 до 3 и по године
На овом узрасту дете би требало да правилно изговара 18 гласова, а то су: А, Е, И, О, У, П, Б, Т, Д, K, Г, М, Н, Ф, В, Х, Ј и Л (дозвољено је благо обезвучавање Б, Д, Г)

Изговорне норме за децу од 3 и по до 4 године
На овом узрасту дете треба да изговара правилно 19 гласова. Поред постојећих гласова дете би требало на овом узрасту да почне да изговара и глас Њ. Уколико се на овом узрасту још увек јавља супституција (замена) овог гласа са гласом Н, то може да се тумачи као благо успоравање развоја.

Изговорне норме за децу од 4 до 4 и по године
На овом узрасту дете би требало да има правилан изговор 21 гласа. Сада би дете требало да почне правилно да изговара гласове Љ и Р. Од наведених гласова, на овом узрасту може још да се толерише НЕДОВОЉНА ВИБРАНТНОСТ ИЛИ ПРЕТЕРАНА ВИБРАНТНОСТ ГЛАСА Р.

Изговорне норме за децу од 4 и по до 5 и по година
Дете би на овом узрасту требало правилно да изговара 24 гласа. Сада би требало да коретно изговара и гласове С,З и Ц. Допуштена су одступања од правилног изговора за следеће гласове: Ш и Ж, могу бити благо умекшани, Ч, Џ, Ћ и Ђ могу имати слабу оклузију.

Дете које је навршило пет и по година, требало би да ПРАВИЛНО ИЗГОВАРА СВЕ ГЛАСОВЕ!

Извор: logopednovakovic.rs/dislalija-poremecaj-izgovora-glasova/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама