Ja sam učiteljica, a moja deca nisu ispunjavala sve zadatke nastave na daljinu

1 juna, 2020

Kada smo u martu krenuli sa nastavom na daljinu, pomislila sam: „Ja to mogu.“ Podučavam učenike petog razreda, prilično se dobro snalazim na računaru, sama kreiram svoje sadržaje za nastavu i smatram se vrlo organizovanom osobom. Mislila sam da će biti lako pronaći ravnotežu između uloge učitelja i roditelja.

Foto: Canva

Kako sam samo pogrešila.

Nastava na daljinu dok ste učiteljica i još uz to majka, jedna je od najtežih stvari koju sam ikada morala da radim.

Razlika između podučavanja svojih đaka i sopstvene dece

Imam dvojicu sinova od 5 i 6 godina. Moj stariji sin ove godine završava predškolsku nastavu, a mlađi će najesen krenuti u vrtić. Kada smo krenuli s nastavom na daljinu, nisam mislila da će mi biti teško podučavati svoje dečake kod kuće, međutim, otkrila sam da moja deca mnogo bolje slušaju kada su u školi.

Bilo je zaista teško podstaknuti starijeg sina da ispuni svoje obaveze. Slušanje video-zapisa, završavanje aktivnosti i slušanje mojih instrukcija jednostavno nije toliko zabavno kao što je boravak u njegovoj predškolskoj učionici. Čak sam pokušala da gledam video-lekcije i sama ga podučavam. Reakcija je moga sina bila: „Moja vaspitačice ne radi to tako!“

Tokom prvih nekoliko nedelja shvatila sam da nema smisla gubiti živce zbog toga. Odlučila sam da provedem kvalitetno vreme sa svojom decom uz čitanje i aktivnosti koje nam omogućuju da uživamo u međusobnom društvu. Međutim, pre nekoliko dana moj sin je razgovarao s jednim od svojih predškolskih drugara putem video-poziva. Prijatelj ga je upitao da li je uradio neki zadatak koji im je vaspitačica poslala.

Moj sin je odgovorio: „Ne radim te zadatke baš često…“

Nisam mogla da se ne nasmejem, ali sam malo razmislila o njegovoj izjavi i shvatila…

■ Naravno, mama je kriva

I baš u trenutku kad sam pomislila da moja deca izvršavaju makar ono što sam ja smatrala esencijalnim zadacima i što će uzrokovati manje stresa, počeo je da me stiže osećaj krivice. Odvojila sam mnogo vremena za stvaranje Gugl učionice za svoje učenike odgovarajući na poruke roditelja te održavajući sastanke na Gugl Mitu. Počela sam da osećam grižu savesti zbog toga što provodim previše vremena u svojoj onlajn učionici, a premalo uz svoju decu.

Vrlo je teško pronaći ravnotežu između podučavanja na daljinu i uloge majke. Ironično je to što sam, pre ove situacije sa nastavom na daljinu, uspela da pronađem ravnotežu između uloge roditelja i uloge učitelja. Međutim, nova situacija potpuno me je izbacila iz koloseka. Mislila sam da ću sada moći više vremena da posvetim porodici, ali zapravo sada provodim i više vremena nego ranije na pripremanje za školu na daljinu. Čim sam otkrila da je u redu ne gristi se zbog svake male stvari u vezi s predškolskim obavezama starijega sina, shvatila sam da se i roditelji mojih učenika verovatno osećaju isto. A bilo je i vreme da smanjim količinu posla kojim sam njih opteretila.

Nikada pre nismo bili u ovakvoj situaciji

Znam da svi mi učimo u hodu i da svi želimo ono što je najbolje za naše učenike i našu decu. Stizale su mi poruke od učiteljice svog sina gde me pita zašto nismo predali zadatke u Gugl učionici.

Majčinska krivica.

Stizale su i poruke od kolega koji su me pitali zašto dopuštam učenicima da preskaču obaveze.

Učiteljska krivnja.

Međutim, takođe sam primila poruke od roditelja koji su mi zahvaljivali zbog toga što sam njihovoj deci dala manje posla i više vremena. Uz to, uživam provodeći vreme sa svojim sinovima u aktivnostima koje nas opuštaju i uz koje se osećamo dobro.

Znam da sam pod stresom, zato pokušavam da uradim što mogu da bi drugi bili manje pod stresom. Svi smo mi preplavljeni. Ako naša deca ne zadovolje svaki postavljeni standard pri učenju na daljinu tokom pandemije… to je u sasvim u redu.

Mi nismo nikada ranije bili u ovakvoj situaciji i zato smatram da je ključna stvar koju moram imati na umu, kao majka i kao učiteljica tokom nastave na daljinu, to da se naša deca ugledaju na nas i gledaju kako reagujemo, kako se nosimo sa situacijom i kako ispunjavamo njihove emocionalne potrebe tokom ove krize.

Autor: Marine Freibrun, učiteljica iz SAD

Izvor: weareteachers.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama