Јесење активности с децом (на отвореном) које не смете пропустити

18 октобра, 2018

Јесен је време када се дечја игралишта напрасно испразне. Деца су у вртићима, распуст је завршен, а они који нису, из неког разлога седе у затвореном. Чини се да, чим се температура спусти испод 25 степени, многи родитељи верују да децу не треба више свакодневно изводити напоље. То, наравно, није тачно. Јесен је подједнако лепа и чак инспиративнја од лета. Ни секунд мање времена не треба да буду напољу него што су то били током лета. Осим, наравно, ако их у томе спречавају обавезе – њихове или родитељске.
Ипак, свакодневна шетња од сат или два требало би да буде навика за децу и родитеље, а ево како то време можете искористити.

1. Идите на пијацу у набавку јесењих плодова

Ако би ме неко ових дана довео с друге планете и тражио да погодим које је годишње доба, ја бих, осим у парк да проверим кестен, отишла на пијацу. А тамо – паприке, бундева и јабуке на свакој тезги. Одлазак на пијацу је одличан начин да проведете јутро са дететом. Заједно ћете бирати јесење плодове и договарати се шта ћете тог дана спремати. За ручак бећар паприкаш, прави јесењи оброк, а за вечеру – бундевара.

2. Сакупљајте кестење
Прва асоцијација на јесен је управо кестен. Узмите једну корпицу и поведите дете у оближњи паркић или шуму да заједно сакупљате кестење. Уживаће у свакој малој победи када пронађу нови (јер их у парковима нема баш у изобиљу), а ви искористите прилику да им причате о јесени, њеним плодовима, о томе шта нам добро доноси.

3. Истражујте шуму/парк

Свако годишње доба до мења природу на другачији начин. Зашто је лишће сада доле, а више није на дрвећу, шта се деси с њим до лета, где су нестале птице, има ли неких нових бубица, јесу ли веверице вредне… Све су то питања на која деца требају одговоре, чак и ако вам их нису поставили. Поведите дете у парк и подстакните га да запиткује, истражује, сазнаје. Биће то празник и за дете и за вас.

4. Припремите задатак и крените!

Узмите један папир и нацртајте шта све желите да пронађете напољу (бубу, кестен, жир, веверицу, пса, птицу, човека, нешто црвено, нешто жуто…). Поред сваког цртежа ставите и мали квадратић за чекирање, па редом чекирајте све што пронађете.

Фото: Еast coast mommy blog

5. Изабери боју

Варијација на тему претходне активности је да се пре изласка из куће договорите коју боју тог дана тражите. Ако је то жута, онда тражите и фотографишете све жуто што пронађете. Касније док будете прегледали фотографије, биће забавно посматрати серију фотки са мотивима само у једној боји. Можете их и израдити или направити колаж.

6. Традиционална игра скакања по лишћу

Ово вероватно радите сваке године, али није лоше подсетити се. Гомиле лишћа постају све веће, а пар минута заједничког сакупљања и ето праве гомиле за скакање. Нема детета које то не воли.

7. Уметност од лишћа

Осим кестења, није лоше да једно поподне посветите и пажљивом бирању лишћа за вашу јесењу уметност. Добра ствар је то што је јесења уметност толико једноставна да се у њено стварање могу укључити и двогодишњаци, а истовремено веома лепа и инспиративна. Направите дрво, јежа, пужића, уз минимум труда, а резултати могу бити феноменални.

8. Трчите!

Трчање, шуге, игра жмурке добијају нову димензију у јесен. Док под ногама шушка лишће, ти пробај да се сакријеш и останеш неоткривен! Осим тога, треба искористити лепе дане, док су још ту, за трчање у природи, користиће и мами и деци!

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама