“Kad detetu date u ruke telefon isto je kao da ste mu dali gram kokaina”

24 septembra, 2019

Pametni telefoni osvojili su poslednjih godina čovečanstvo i postali sastavni deo života ljudi, ali i dece.

Naučnici i lekari došli su do poražavajućih saznanja da pametni telefoni, osim što drastično menjaju svet i društvo, pogubno deluju i na decu i to na način koji niko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj deci, to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista ovisnost kao što je zavisnost o drogi ili alkoholu. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona deci može proizvesti vrlo štetne učinke, piše stopautismvirtual.ro.

Stručnjak za bolesti zavisnosti Mendi Saligari je 2017. godine sugerisala da kada detetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“.

Ona je objasnila da Snepčet i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba lečiti.

Saligari je rekla da se vreme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja zavisnosti kod mladih i da treba hitno preduzeti mere protiv ove zavisnosti.

“Uvek kažem ljudima, kada detetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete bocu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada deluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontrolišu svoju decu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Istraživanja pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspeva da spreči svoju decu da koriste smartfone. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa deca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili telefonom.

”Pametna anestezija” kao lek za zavisnike od tehnologije

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprečavanje i suzbijanje zavisnosti uvođenje strogih pravila, i u domu i u školi. Ovaj program se naziva “pametna anestezija” i zahteva upotrebu telefona samo kad je to potrebno.

Sigurno je da će se deca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem zavisniku, ali roditelji treba da ostanu dosledni i vrlo čvrsti, da ne popuštaju, uprkos plakanju i moljenju dece. Jedino tako možete spasiti detinjstvo svog sina ili ćerke!

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dve trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže lečenje od ovisnosti. Primetila je „dramatično povećanje“ još pre deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

Izvor: Novi život

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama