Kad mlada zadrži svoje i doda mladoženjino prezime – kako se pravilno piše?

4 aprila, 2022

Trend zadržavanja devojačkog prezimena nakon udaje sve je zastupljeniji, ali je odluka da se na svoje doda i prezime izabranika još češća.

Tradicija promene prezimena duboko je ukorenjena u našem društvu i većini žena to ne predstavlja problem. Što je sasvim u redu.

Foto: Canva

Ali i osećaj da se, na neki način, odricanjem od prezimena koje su vam roditelji po rođenju dali, odričete dela svog identiteta, sasvim je legitiman, kao i želja da prezime zadržite i dodate muževljevo.

U tom slučaju je važno i da znate kako da svoja dva prezimena – staro i novo, pišete pravilno.

Kada udajom žena svom prezimenu doda muževljevo, prvo se piše devojačko pa onda ono koje je udajom dobila. Između ova dva prezimena se ne piše crtica. Ovo je pravilo koje se pojavljuje u Pravopisu iz 2010. godine. Dakle, nije Marija Ivić-Stanković, već Marija Ivić Stanković.

Za razliku od muških prezimena, ženska prezimena koja se završavaju na -ić ili na -o ne menjaju se po padežima. Gospodine Petroviću, ali gospođo Petrović.

Često kažemo, na primer: Izjavila je Petrović, Popović nije potpisala itd., odnosno prezime koje označava osobu ženskog pola upotrebljavamo samostalno. Međutim, to nije jezički pravilno jer su ove imenice (Petrović, Popović i sl.) muškog roda. Takođe, ni rečenice gde pol nije naglašen, na primer: Stiže Popović, nisu preporučljive, iako su jezički ispravne, jer ne donose informaciju o polu osobe o kojoj govorimo. Zato uz prezime treba upotrebljavati reč koja će naznačiti da govorimo o osobi ženskog pola; to može biti titula, zanimanje, ime itd: Gospođa Popović stiže. (Pismenica)

Dakle, ako ste planirale da udajom dodate još jedno prezime, spremite se za malo više posla prilikom potpisivanja i za stalno ponavljanje službenicima da se vaša prezimena pišu bez crtice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Kad mlada zadrži svoje i doda mladoženjino prezime – kako se pravilno piše?

 1. Ana Popovic-Jovic kaže:

  Zakonski imate pravo kako hocete,nezavisno od pravopisa.
  Kako se potpisete u maticnu knjigu tako se potpisujete i za sve ostalo.Ako je u maticnoj knjizi sa crticom onda ide crtica i u licnu kartu i na sve ostalo sto potpisujete.Licnu kartu kad ocitate stoji crtica izmedju prezimena.

  1. Vladimir kaže:

   Da li ste sigurni što se tiče pravopisa? Mislite da bi ljudi trebalo da slušaju nekog ko sam sa pravopisom ne stoji najbolje? Znate li šta je ovo: ščćž? A razmak posle znaka interpuncije? Strašno je kako svako uzima za pravo da se bavi strvarima koje ni sam ne poznaje.

 2. Marija kaže:

  Ovo sto ste napisali je cista glupost. Zena se sama opredeljuje prilikom dodavanja prezimena da li ce biti sa crtom ili bez.. ukoliko ima crtu izmedju onda mora da pise uvek oba a ako nema crtu validno je i kada se potpise samo sa jednim prezimenom..

  1. Vladimir kaže:

   Znate li šta je ovo: ščćž? Strašno je kako svako uzima za pravo da se bavi strvarima koje ni sam ne poznaje.

 3. Vladimir kaže:

  Razjasnite još malo.

  Ako je pre 2010. pravilo bilo da se piše sa crticom, da li onda to i dalje ostaje kao pravilo za žene koje su se pre toga udale? Da li postoji razmak između prezimena i crtice ili ne? Devojačkić-Mužić ili Devojačkić – Mužić?

  Da li je pravilno pisati kako zahteva u pravopis ili kako je zavedeno u zvaničnim dokumentima?

 4. Jelena kaže:

  Apsolutno netačno. Žena moze sama da odluči koji redosled prezimena zeli, što i matočar predočava kao opcije.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama