Kada filolog čita biologiju: četiri i po saveta za roditelje i nastavnike koji veruju da su deca preopterećena

9 marta, 2023

„Čvrstina kutikule se ponekad ostvaruje pristustvom kalcijkarbonata, kao što je slučaj kod endokutikule dekapodnih rakova.“ Pročitah ovu rečenicu iz udžbenika za biologiju, navedenu u tekstu podeljenom u grupi prosvetnih radnika na Fejsbuku. Ceo tekst neću navoditi ali može biti koristan, potražite ga na portalu Zelena učionica.

Dijalog majke i kćerke naveden u tekstu zvuči mi poznato. Prepričavaju mi slične razgovore prijatelji i poznanici. Mnoge stvari u našem obrazovnom sistemu funkcionišu slabo, ali o tome se može pisati i polemisati danima. Hajde za promenu da pokušamo nešto učiniti.

Kao komentar na navedeni tekst napisah savete koje bih dala svakom roditelju u sličnoj situaciji.

Prvi savet je da kupi detetu rečnik ili ga pozajmi iz biblioteke. Prirodne nauke su logične. Kada dete u mnogim terminima uoči prefiks endo-, neka ga potraži na 329. strani „Rečnika srpskoga jezika“ Matice srpske. Tada će znati da endo- znači „u, unutra“ i moraće kao novu informaciju da usvoji samo nastavak termina. Isto neka učini za prefiks deka- i na 240. strani saznaće da on uvek označava broj deset. Sada već znamo da desetonožni rak iz prve rečenice ima čvrstu unutrašnju kutikulu. Za definiciju kutikule najbolje je obratiti se nastavniku biologije, mada i nju nađoh na 588. strani. Ipak, definicija nije razumevanje, nastavnik bi kutikulu sigurno bolje objasnio.

Drugi savet jeste naučiti decu da logički povezuju stvari. To što se množenje uči na matematici, ne znači da treba da ga zaboravimo na biologiji. Šta označava n i tablicu množenja i deljenja treba svi da znaju. Matematika razvija logičko mišljenje, čak se i u gramatici koristi ako umemo da upotrebimo njene principe.

Upozoriše me iskusnije kolege da je ovaj savet potrebniji nastavnicima nego roditeljima. Istina, potreban je svakom mislećem biću. Svi odrasli ljudi, bili u svojstvu roditelja, nastavnika ili komšinice sa trećeg sprata, treba da uče decu logičnom razmišljanju, sami da ga vežbaju i uvek primenjuju.

Treći savet je uočiti probleme tamo gde nastaju, a ne tamo gde se dešavaju. Roditelji često, s pravom, iznose mišljenje da je program nastave i učenja za osnovnu školu previše obiman i da deca imaju previše teorijskog znanja, a premalo eksperimenata i terenske nastave. Na meti se tada nađu nastavnici, koji ne odlučuju ni o programu ni o opremljenosti škole i njenim mogućnostima. Ponovo zajedno, treba da se obratimo onima koji takve odluke donose.

Četvrti savet je verovati u svoje dete. Ako ono razmišlja logično, uspostavlja korelacije između već usvojenih i novih činjenica, zaista aktivno učestvuje u nastavi i redovno obnavlja gradivo kod kuće, to što roditelj ne razume gradivo može samo roditelju da povredi sujetu, ne znači da je dete nesposobno ili nastavnik loš. Dete u kući uvek treba biti voljeno, a u školi poštovano. Ne treba da oseća sramotu ili strah ako dobije dvojku ili pohađa dopunsku nastavu. Treba da traži pomoć uvek kada mu je ona potrebna.

Nemojte pokušavati da naučite lekciju umesto deteta, izvedite ga u prirodu gde nastavnik (priklješten između programa, administracije i sve bahatije okoline) nije stigao da ga izvede. Podstičite njegovu kreativnost i negujte radoznalost, one su izgradile najveće umove.

Uz želju da se setimo razumevanja i ponovo počnemo ceniti razmišljanje i znanje, sve roditelje i kolege pozdravljam s poštovanjem, a učenike porukom: Verujem u vas!

Nastavnica srpskog jezika i književnosti, Ivana Milojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Kada filolog čita biologiju: četiri i po saveta za roditelje i nastavnike koji veruju da su deca preopterećena

 1. Mia kaže:

  Strašno. Da osnovci prevode reči, da bi razumeli tekst. Ovde je neko lud!!!

 2. Ana kaže:

  Hvala na odličnim savetima. Pretpostavljam, tako i za geografiju, istoriju, matematiku i fiziku da ne spominjem. Najbolje da svi roditelji daju otkaz i upišu neki seminar da se usavrše u učenju sa svojom decom. Koliko znam, nastavnici su ipak plaćeni za taj posao i trebalo bi odgovornije da se odnose prema svom pozivu.

  1. Učenik kaže:

   A kako su plaćeni to ne treba ni da se spominje,niko neće da se trudi za 500 evra, a ima fakultetsku diplomu.

 3. Sone kaže:

  Prvo postoje srpske reci za te pojmove pa bi po toj logici i trebalo da se pisu udzbenici. Zasto deca moraju da budu optetecena jos i latinski kada i srpski jedva nabadaju. I u pravu ste kada kazete da se treba menjati, ali to ne znaci da treba menjati decu nego program. Promene krecu iz kuce a u ovom slucaju to je skola.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama