Почетни математички појмови – oблици

6 марта, 2017

Учење облика са децом можемо почети и на раном узрасту, јер је само окружење састављено управо од облика. Ако пажљиво погледамо, приметићујемо да се свуда око нас налазе различите комбинације кругова, троуглова, квадрата…
А то је баш оно што и дете може подстаћи да мотивисано крене у откривање света око себе. Међутим, да би дете успешно могло да препознаје и именује облике, требаће му ваша помоћ. Овај задатак може бити веома лак уз мало маште, креативности, забаве, игрица и – доста понављања.
Учење како препознати поједине облике један је од првих корака према учењу читања. Подстичући дете од две – три године да упамти облик круга или троугла, ви га заправо припремате за касније препознавање облика слова и бројева. Игром облика заправо подстичете развој перцепције код детета (перцепција представља процес стварања слике о некој појави, догађају или објекту из човекове околине).
Дете на узрасту од 3 године препознаје круг, на узрасту од 4 године квадрат, 5 година троугао.
Да би учење облика било квалитетно, а и забавно треба га претворити у игру.
Предлог игре
Потребан материјал: Папир из блока (или хамер папир), фломастери, коцке различитих облика.
Задатак је пронаћи одговарајући шаблон и коцку.
Према узрасту задатке би могли да поделимо:
2-3 године, оцртати облике круга у једној боји у две величине (мали и велики круг), како дете савлада задатак чинимо сложенијим: додајемо ратличите боје, величине кругова.
3-4 године, поред облика круга додајемо квадрат, као што је и у претходном примеру наведено, временом задатак чинимо сложенијим.
4-5 година, поред облика круга и квадрата, сада додајемо и троугао.
5-6 година, поред облика круга, квадрата и троугла, сада додајемо и правоуганик.
Када се се савладају, назовимо их, основни облици додајемо остале облике попут ромба, трапеза, … Можете играти игру “Шта изгледа као…”, где ће задатак бити нпр. да се наведу све из просторије што има облик квадрата.

*Имаје на уму да је узраст када дете треба да усвоји одређени појам стављен оквирно, према неким просечним вредностима и способностима, свако дете је индивидуа за себе које према својим интересовањима и утицају околине развија своје спосбности.
 
Извор: pitajtedefektologa.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама