Početni matematički pojmovi – oblici

6 marta, 2017

Učenje oblika sa decom možemo početi i na ranom uzrastu, jer je samo okruženje sastavljeno upravo od oblika. Ako pažljivo pogledamo, primetićujemo da se svuda oko nas nalaze različite kombinacije krugova, trouglova, kvadrata…
A to je baš ono što i dete može podstaći da motivisano krene u otkrivanje sveta oko sebe. Međutim, da bi dete uspešno moglo da prepoznaje i imenuje oblike, trebaće mu vaša pomoć. Ovaj zadatak može biti veoma lak uz malo mašte, kreativnosti, zabave, igrica i – dosta ponavljanja.
Učenje kako prepoznati pojedine oblike jedan je od prvih koraka prema učenju čitanja. Podstičući dete od dve – tri godine da upamti oblik kruga ili trougla, vi ga zapravo pripremate za kasnije prepoznavanje oblika slova i brojeva. Igrom oblika zapravo podstičete razvoj percepcije kod deteta (percepcija predstavlja proces stvaranja slike o nekoj pojavi, događaju ili objektu iz čovekove okoline).
Dete na uzrastu od 3 godine prepoznaje krug, na uzrastu od 4 godine kvadrat, 5 godina trougao.
Da bi učenje oblika bilo kvalitetno, a i zabavno treba ga pretvoriti u igru.
Predlog igre
Potreban materijal: Papir iz bloka (ili hamer papir), flomasteri, kocke različitih oblika.
Zadatak je pronaći odgovarajući šablon i kocku.
Prema uzrastu zadatke bi mogli da podelimo:
2-3 godine, ocrtati oblike kruga u jednoj boji u dve veličine (mali i veliki krug), kako dete savlada zadatak činimo složenijim: dodajemo ratličite boje, veličine krugova.
3-4 godine, pored oblika kruga dodajemo kvadrat, kao što je i u prethodnom primeru navedeno, vremenom zadatak činimo složenijim.
4-5 godina, pored oblika kruga i kvadrata, sada dodajemo i trougao.
5-6 godina, pored oblika kruga, kvadrata i trougla, sada dodajemo i pravouganik.
Kada se se savladaju, nazovimo ih, osnovni oblici dodajemo ostale oblike poput romba, trapeza, … Možete igrati igru “Šta izgleda kao…”, gde će zadatak biti npr. da se navedu sve iz prostorije što ima oblik kvadrata.

*Imaje na umu da je uzrast kada dete treba da usvoji određeni pojam stavljen okvirno, prema nekim prosečnim vrednostima i sposobnostima, svako dete je individua za sebe koje prema svojim interesovanjima i uticaju okoline razvija svoje sposbnosti.
 
Izvor: pitajtedefektologa.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama