Kada je čovek srećan?

8 aprila, 2015

„Čovek je uspešan kada vodi spokojan , srećan i radošću ispunjen život i pritom se bavi poslom koji voli.“
Džozef Marfi
sreca_1382545093_670x0
Svi nekud žure. Žure da stignu na posao, završe obaveze, da ne propušte nove prilike. Često žureći se ne osvrćemo na najbliže, propustimo šansu za ljubav, šansu da nekome pomognemo, učinimo dobro delo . Žureći da sačuvamo vreme , mnogo više izgubimo. Ne treba uvek ni biti „škrti “ na rečima, osećanjima, na dobrim gestovima, delima. Pitam se, zašto su svi prešli na onu drugu, lošu stranu pokazivanja osećanja ? Zašto uvek biraju materijalne poklone, i to često one skupe kako bi se darivanoj osobi poklon više dopao. Gde je nestala dobra stara romantike , davanja , iskazivanja emocija , simpatija, davanja nekom do znanja da nam znači ? Gledajući „zaljubljene“ parove kako srećni i zadovoljni šetaju tokom praznika, često sa velikim kesama u rukama , pitam se da li bi bili toliko srećni i zadovoljni da nesu dobili neki skupocen poklon ? Da li bi se oduševili toliko da nesu dobili poklon, već neki mali znak pažnje ? Zašto svi kada pomisle na NOVU GODINU i BOŽIĆ pomisle na poklone ? Svi su zaboravili pravu radost Božića i pravu radost poklanjanja. Srećni ste kada nekome izmamite osmeh, učinite neko dobro delo, pomoznete nekom ko neće biti u stanju da tu pomoć vrati . Kad ne očekujete ništa zauzvrat.
Često zbog ponosa dozvolimo da izgubimo osobe koje nam znače, izgubimo priliku da volimo i budemo voljeni. Često jedna poruka , gest , stitnica , znaju da se urežu u sećanje i izazovu dobro osećanje kod druge osobe , nego svi ti materijalni pokloni kojima se danas pridaje sve veći značaj.
Poklonite dragoj osobi pažnju , poklonite joj svoje vreme . Učinite nešto lepo za nju . Pokažite prijateljima , deci ,porodici, vašoj drugoj polovini koliko vam znače , ne samo za vreme praznika ,već svakim novim danom. Stisak ruke , zagrljaj ,reči utehe i nade uvek više znače od potrošnih, materijalnih stvari. Nažalost često i osmeh zna da se „potroši“ , ruka spasa da nestane, sigurnost i poverenje izblede. Ukoliko dugotrajno zapostavite bitne ljude u vašem životu, svojim postupcima često činite da drage se drage osobe svakim danom udaljavaju od vas . Uradite nešto , promenite loše postupke, delima a ne rečima, pokažite da vam je zaista stalo .
sreca
Ne kritikujte , ne tražite „iglu u plastu sena“ , ne tražite i ne čekajte tuđe greške. Ne budite zavidni i ljubomorni na druge ljude. Sanjajte , želite , volite . Radite ! Radite posao koji volite , zanimajte se nečim… Čitajte , pobegnite za trenutak od problema , smanjite napetost čitanjem, ne u cigaretama, alkoholu … Spas nađite u trenutku okorelosti i besa u nečemu što volite , nipošto bes ne iskaljujte na svoje najmilije. Ma koliko imali obaveza , nađite vremena . Ima bitnijih stvari od novca , od izlazaka u skupe restorane, kafiće, hotele…Ima bitnijih stvari od kupovine i poklanjanja skuših stvari kako bi obradovali nekog.
Pitam se zašto su ljudi stavili na cenu ljubav ? Zašto kad ponestane novčanih sredstava, ponestane i prijatelja,ljubavi ? Kad dođu nedaće i problemi, nestanu svi oni koje smo nekada smatrali i zvali PRIJATELJIMA ? Zašto nam uvek drage osobe zadaju udarac po sred srca. Zašto nas izdaju oni koje najviše volimo? Zašto nas prodaju za tako malo?
Trgnite se . Pokažite ljudima koliko vam znače. Ne sutra, danas. Ne zadržavajte osećanja.
Sreća je u malim znacima pažnje. Ne sudite po odeći , ne osuđujte , ne komentrišite tuđe živote. Neste bili u tuđoj koži .
Volite sebe , volite druge ljude. Širite ljubav, a ne mržnju.
Volite i budite voljeni jer ćete tek onda biti srećni. A najlepši osjećaj je biti SREĆAN !
„Kada sam imao pet godina majka mi je rekla da je sreća ključ života. Kada sam pošao u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam „srećan“. Rekli su mi da nisam razumeo zadatak, a ja sam im odgovorio da oni nisu razumeli život.“
Džon Lenon
Izvor; natalijaaboskovic.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama