Kада је човек срећан?

8 априла, 2015

„Човек је успешан када води спокојан , срећан и радошћу испуњен живот и притом се бави послом који воли.“
Џозеф Марфи
sreca_1382545093_670x0
Сви некуд журе. Журе да стигну на посао, заврше обавезе, да не пропуште нове прилике. Често журећи се не осврћемо на најближе, пропустимо шансу за љубав, шансу да некоме помогнемо, учинимо добро дело . Журећи да сачувамо време , много више изгубимо. Не треба увек ни бити „шкрти “ на речима, осећањима, на добрим гестовима, делима. Питам се, зашто су сви прешли на ону другу, лошу страну показивања осећања ? Зашто увек бирају материјалне поклоне, и то често оне скупе како би се дариваној особи поклон више допао. Где је нестала добра стара романтике , давања , исказивања емоција , симпатија, давања неком до знања да нам значи ? Гледајући „заљубљене“ парове како срећни и задовољни шетају током празника, често са великим кесама у рукама , питам се да ли би били толико срећни и задовољни да несу добили неки скупоцен поклон ? Да ли би се одушевили толико да несу добили поклон, већ неки мали знак пажње ? Зашто сви када помисле на НОВУ ГОДИНУ и БОЖИЋ помисле на поклоне ? Сви су заборавили праву радост Божића и праву радост поклањања. Срећни сте када некоме измамите осмех, учините неко добро дело, помознете неком ко неће бити у стању да ту помоћ врати . Кад не очекујете ништа заузврат.
Често због поноса дозволимо да изгубимо особе које нам значе, изгубимо прилику да волимо и будемо вољени. Често једна порука , гест , ститница , знају да се урежу у сећање и изазову добро осећање код друге особе , него сви ти материјални поклони којима се данас придаје све већи значај.
Поклоните драгој особи пажњу , поклоните јој своје време . Учините нешто лепо за њу . Покажите пријатељима , деци ,породици, вашој другој половини колико вам значе , не само за време празника ,већ сваким новим даном. Стисак руке , загрљај ,речи утехе и наде увек више значе од потрошних, материјалних ствари. Нажалост често и осмех зна да се „потроши“ , рука спаса да нестане, сигурност и поверење избледе. Уколико дуготрајно запоставите битне људе у вашем животу, својим поступцима често чините да драге се драге особе сваким даном удаљавају од вас . Урадите нешто , промените лоше поступке, делима а не речима, покажите да вам је заиста стало .
sreca
Не критикујте , не тражите „иглу у пласту сена“ , не тражите и не чекајте туђе грешке. Не будите завидни и љубоморни на друге људе. Сањајте , желите , волите . Радите ! Радите посао који волите , занимајте се нечим… Читајте , побегните за тренутак од проблема , смањите напетост читањем, не у цигаретама, алкохолу … Спас нађите у тренутку окорелости и беса у нечему што волите , нипошто бес не искаљујте на своје најмилије. Ма колико имали обавеза , нађите времена . Има битнијих ствари од новца , од излазака у скупе ресторане, кафиће, хотеле…Има битнијих ствари од куповине и поклањања скуших ствари како би обрадовали неког.
Питам се зашто су људи ставили на цену љубав ? Зашто кад понестане новчаних средстава, понестане и пријатеља,љубави ? Кад дођу недаће и проблеми, нестану сви они које смо некада сматрали и звали ПРИЈАТЕЉИМА ? Зашто нам увек драге особе задају ударац по сред срца. Зашто нас издају они које највише волимо? Зашто нас продају за тако мало?
Тргните се . Покажите људима колико вам значе. Не сутра, данас. Не задржавајте осећања.
Срећа је у малим знацима пажње. Не судите по одећи , не осуђујте , не коментришите туђе животе. Несте били у туђој кожи .
Волите себе , волите друге људе. Ширите љубав, а не мржњу.
Волите и будите вољени јер ћете тек онда бити срећни. А најлепши осјећај је бити СРЕЋАН !
„Када сам имао пет година мајка ми је рекла да је срећа кључ живота. Када сам пошао у школу, питали су ме шта желим да будем кад порастем. Написао сам „срећан“. Рекли су ми да нисам разумео задатак, а ја сам им одговорио да они нису разумели живот.“
Џон Ленон
Извор; natalijaaboskovic.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама