Када родитељи остаре: Једини исправан начин да се никада не огрешите!

Без обзира на то колико сте стари или успешни, за њих сте само дете

Комуникација са старијим родитељима често зна да буде заморна. Због генерацијског јаза, неретки су конфликти али и неспоразуми разних врста.
Уметник Александар Галитски годинама ради са старијим људима, учећи их како да праве склуптуре од дрвета или да сликају.
Ово су његова правила за комуникацију са старијим људим, тј. са родитељима:
1. Не покушавај да их промениш
Када смо били деца, наши родитељи су нас излуђивали причама о дечаку из комшилука који има “све саме петице” и који безпоговорно слуша своје родитеље.
Сада када су они остарили, вероватно да би их покренули ви често говорите реченице овог типа:”Комшија сваки дан шета, а ти цео дан седиш код куће.”
Не покушавајте да их промените. Не можете да промените људе у тим годинама. Оно што можемо је да их прихватимо онаквим какви јесу. Ако је особа пушач у својим осамдесетим, он вероватно не жели да се одрекне цигарета, без обзира на то што зна да то за њега није добро.
2. Не кривите себе
Кривица стигне све нас, пре или после. Шта год да се деси, увек ћете се у једном периоду свог живота осећати као промашај: нисте завршили оно што су вас замолили, галамили сте на њих без потребе итд.. Не кривите себе.
Свако од нас мора да води рачуна о себи и да се опусти. Ако живите да бисте удовољили родитељима, на крају ћете се довести у ситуацију да кривите њих за свој неуспех у животу.
Зашто се нисте удали? Зашто нисте родили децу? То није одлука ваших родитеља, већ ваша лично. Ви живите свој живот, а њима препустите њихов.
3. Не улазите у конфликт
Са старијим родитељом често морате да поступате као са малим дететом – стрпљиво. Никад не реагујте на њихову агресију, повишен тон или увређеност. Ако реагујете – ви губите.
Саслушајте их и покушајте да решите њихов проблем или узрок њихове узнемирености. То је једини начин да на крају не осећате кривицу.
4. Не очекујте да комуникација буде задовољство
Они су нервозни, нерасположени или шта год. Они су само људи. Исто као и ми. Стога, ако су љути, причајте са њима, немојте да их штедите зато што су стари.
Шта је то што бисте могли да урадите како бисте помогли својим родитељима:
1. Покажите саосећање али не и сажаљење
Саосећање је веома битно, али немојте да се понашате као да су они беспомоћни и јадни.
2. Будите њихов ослонац
Никад не идите код родитеља да се жалите или кукате. Увек имајте две приче: једну за њих, а другу која је истина. Јер, они су цео свој живот посветили вашем успеху и њима ће веома тешко да буде ако ви нисте задовољни.
Далеко од тога да би требало да их лажете, али ви сте млади и способнији него они сада у овим годинама. Будите њихов ослонац, они су толике године били ваш.
3. Опростите
Веома је битно да научите да заборавите на прошлост. Ако данас не опростите свом оцу или мајци, сутра ће можда бити касно. Морамо бити довољно јаки да бисмо опростили и кренули из почетка.
Увек имајте на уму да они једино вас имају, и без обзира колико сте стари или успешни за њих сте само њихово дете.
Извор: Бука