Какав је карактер вашег детета, тако треба да буде и ваше васпитање (Три решења за три темперамента)

26 фебруара, 2018

Да бисте заиста упознали своје дете, морате прво да упознате његов темперамент. Он нам је свима дат с рођењем и не може бити ни добар ни лош, већ само другачији.

Није проблем у детету, већ у темпераменту

Моје дете је „захтевно“, „хиперактивно“, „осетљиво“, „плашљиво“, „добро“… Овако често многи родитељи описују своју децу или констатују да код једног детета делује једна васпитна мера, а код другог не. Питају се где су погрешили и како је могуће да имају једно дете за пример, а друго које им стално задаје невоље.

– Епитети и описи које родитељи често користе односе се заправо на темперамент детета. То је нешто што нам је дато с рођењем, а темперамент не може бити ни добар ни лош, већ само другачији. И то је оно по чему се људи, а самим тим и деца, међусобно разликују – објашњава Николина Милосављевић, психолог и саветник за родитеље.

Темперамент није један, већ се састоји од више различитих димензија и на родитељу је да процени у којој мери је свака од њих изражена код детета.

Кад упознате темперамент детета и прилагодите му се, престаћете да кривца за неко лоше понашање тражите у себи

КАД УПОЗНАТЕ ТЕМПЕРАМЕНТ ДЕТЕТА И ПРИЛАГОДИТЕ МУ СЕ, ПРЕСТАЋЕТЕ ДА КРИВЦА ЗА НЕКО ЛОШЕ ПОНАШАЊЕ ТРАЖИТЕ У СЕБИ

На пример, једна димензија темперамента јесте то колико малишан има тенденцију да избегава опасност. Постоје деца која су по природи страшљива и она ће се на минимални знак опасности повући. За њих опасност може бити и улазак у нову социјалну ситуацију, као што је на пример полазак у школу. С друге стране, постоје деца која немају изражен страх од непознатих околности, па се често за њих каже да су неустрашива.

– Димензије темперамента су и потрага за новинама и истраживањем, зависност од награде, као и упорност. Сва деца која у поменутим димензијама иду у било коју крајност поседују осетљив или изазован темперамент – истиче Милосављевићева.

На пример, дете које показује импулсивно понашање, изражен истраживачки нагон, екстремно високу социјабилност или висок ниво енергије често се у очима одраслих несташно понаша. Због тога га и описују речима као што су немирно, безобразно, немогуће, хиперактивно… Иако не делује тако, та деца у једном тренутку могу да почну да верују да су лоша, што ће негативно утицати и на њихово самопоуздање.

Темперамент нам је свима дат с рођењем

Са активном децом није лако

С обзиром на то да је свако дете различито, што због темперамента, што због карактера који се с временом обликовао под утицајем средине, било би пожељно да се прилагођава и приступ родитеља.

На пример, уколико је дете активно, енергично, воли да трчи и да се игра, потпуно је логично да му то и обезбедите. Оваква деца често су мање свесна своје телесне шеме и кад су код куће, лако се могу повредити. Зато је важно да се деци оваквог темперамента обезбеди довољно простора да могу сигурно да се играју и да им се у исто време шаљу охрабрујуће поруке, као што су: „Свиђа ми се то што све радиш тако брзо“.

– Овакве поруке су посебно важне за изграђивање здравог самопоуздања код ове деце зато што ће околина увек у већој или мањој мери коментарисати њихову пренаглашену активност. Овде суштина није да их представљамо увек у позитивном светлу, већ да у њиховом понашању истакнемо оно што је позитивно и да то користимо да их храбримо – истиче Милосављевићева.

Темперамент одређује начин на који дете воли, учи и игра се, а све би било лакше када би родитељи само боље упознали темперамент свог детета и прилагодили му се. Тада ће и престати да кривца за неко његово лоше понашање траже у себи.
Темперамент не може бити ни добар ни лош, већ само другачији

ТЕМПЕРАМЕНТ НЕ МОЖЕ БИТИ НИ ДОБАР НИ ЛОШ, ВЕЋ САМО ДРУГАЧИЈИ

Три решења за три темперамента

* Активно дете – не присиљавајте га на мирне активности, као што су одлазак у позориште, цртање и слично. Боље је да му обезбедите довољно простора и времена за пражњење енергије кроз покрет.

* Изразито емоционално дете – можете да га подстичете и усмеравате да свира музичке инструменте, бави се спортом или другим активностима које подстичу самодисциплину или самоконтролу.

* Тврдоглаво дете – не можете га променити, али можете мењати свој однос према тој тврдоглавости, приступ детету и технике дисциплиновања.

Темперамент детета не можете променити, али му можете помоћи да се боље носи са својим импулсима и да се боље прилагоди околини. На вама је да сазнате шта га то чини посебним.

Биљана Стефановић

Извор: Блиц жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама