Kako čitanje i pričanje bajki povećava IQ kod dece

14 aprila, 2021

“Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im više bajki.” – Albert Ajnštajn

Foto: Canva

Životne lekcije

Mnoge moralne lekcije pravih bajki su različite od njihovih ekranizacija. Pouka Male sirene nije kako se udati za princa, već spoznaja da naša dela imaju posledice.   Johann Christoph Friedrich von Schiller je objasnio kako dublje značenje leži u bajkama koje nam pričaju u detinjstvu nego u bilo kojoj istini koja se uči u životu. Bajke će nas jako dobro podučiti kako razlikovati dobro od zla, jer su njihove lekcije jasne i djeci.

Kritičko razmišljanje

Bajke uče decu da razmišljaju kritički tako što deci jasno pokazuju posledice odluka i dela pojedinih likova.

Šta je moguće?

Bajke deci proširuju vidike. Dodaju vile, čarobnjake i divove u “običan” svet i podstiču ih da razmišljaju kako bi to bilo da su stvarni i šta bi se dogodilo.

Kulturno uvažavanje

Najbolji način da djecu upoznamo s određenom kulturom je da im čitamo njihove priče. Tako možemo čitati nordijske mitologije, afričke narodne priče, Hiljadu i jedna noć,…
Bajke uče djecu o kulturnim različitostima, uče ih i zajedničke osnove mitologija te im pružaju bogatije književno iskustvo.

Zastrašujuće u sigurnom kontekstu

Bajke pomažu djeci da se nauče nositi sa zastrašujućim situacijama. Mali čitatelji se poistovećuju s likovima i suočavaju se sa zastrašujućim situacijama kroz njihovo iskustvo. Bajke mogu štetiti deci jedino ako ih odrasli plaše likovima i događajima iz priča. Ako dete pokaže da se boji bajke, nemojte ih čitati neko vrijeme. Pogrešno je i razbijati iluziju bajki, govoreći da je to sve izmišljeno i da postoji samo u priči. Radije ukažite na srećan završetak.

Teške istine

Mnoge bajke sadrže i istine koje je teško prihvatiti. Bajka ponekad najbolje kaže ono što se djeci treba reći. Jer život nažalost ne čine samo sretni trenuci.
Čitanje i pričanje bajki povećava detetov IQ i na ove načine:
Razvija pažnju ,koncentraciju, pamćenje, sposobnosti zaključivanja ;
Razvija motivaciju za pričanje i pisano izražavanje;
Unapređuje detetovu sposobnost slušanja ;
Podsiče prepoznavanje i razumevanje svojih i tuđih osećanja ;
Pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između deteta i odraslog;
Potiče kreativno mišljenje;
Pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanje u čitanju i knjizi;
Pomaže detetu da zavoli knjige;
Omogućuje detetu obogaćivanje rečnika i razvija detetove raznolike interese;
Igrađuje kriterije za prepoznavanje kvalitetne literature (estetsko vaspitanje);

Koje bajke čitati?

U odabiru bajke najvažnije je osluškivati dijete: velika pažnja pri slušanju bajke najbolji je pokazatelj da smo odabrali bajku primjerenu djetetovim interesima i uzrastu.Odličan izbor su bajke braće Grim, u ranom uzrastu bi trebalo izbjegavati bajke H. C. Andersena jer su depresivne i nemaju sretan kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama