Kako da dete nauči slova na zabavan način

Sve je više roditelja koji ne čekaju da njihova deca krenu u školu da bi naučila prva slova. Naravno,  ima i onih koji se vode devizom: “Neka bude dete što duže, a učiće kad bude moralo”.

Mi mislimo da ne možete poraniti s podučavanjem svoje dece, sve dok pratite njihov intelektualni i psiho-motorni razvoj. Treba ih podsticati na učenje i “učiti da uče” od malih nogu. Ako je verovati profesoru Ranku Rajoviću (a mi mu verujemo) sve one sive ćelije, iliti sinapse, koje se u prvom periodu života dece ne koriste (čitaj ne podstiču i ne aktiviraju igrom i učenjem) izumiru. Dakle, slobodno učite svoju decu i pre nego što krenu u školu – slova, brojeve, oblike i sve ostalo što vam se učini da mogu da prihvate i nauče. Nećete im na taj način oduzeti detinjstvo niti uskratiti vreme za igru. Svaki trenutak koji provedu s vama u učenju kroz igru za njih je milion puta veći užitak od gledanja crtanog filma ili igranja igračkama. A o tome koliko je korisnije nećemo ni da govorimo… Naravno, ne treba ni preterivati. Najbolje bi bilo da ustanovite neki raspored kojeg ćete se, koliko god ste u mogućnosti, držati. Sat vremena učenja kroz igru svakog dana je sasvim dovoljno. Ostatak vremena za igru dozvolite detetu da samo organizuje, uz vaše smernice.

Evo jednog sjajnog primera kako da na zabavan način decu naučite azbuku. Nema tog deteta koje ne voli da secka papiriće niti ima deteta koje ne voli vozove. Napravite vozić od samolepljivog papira (potražite onaj koji se lako odlepljuje i koji neće oštetiti zid) i po njemu ispišite slova, kao na slici, samo bez ovih okruglih nalepnica:
IMG_0378
Zatim stavite neki selotejp u boji na stikere na zid, tako da bude lepljiv s obe strane. Isecite male kružiće od papira i ispišite slova azbuke. Ako je dete manje, možete mu olakšati tako što ćete uskladiti boje. Npr, slova A i B su na zelenom papiru i na zidu i na kružićima. Ako dete već dobro poznaje boje, onda možete malo i zakomplikovati i izmešati slova i boje.

Pročitajte i Učenje azbuke uz pomoć pasulja

IMG_0367
Garantujemo da će vaš mališan mnogo više uživati u ovoj igri nego u igranju akcionim figuricama ili lutkama. Učenje i zabava uvek idu zajedno, to bi trebalo da nauči svako dete!

Pročitajte i Azbuka – štampana i pisana slova

IMG_0359
P.S. Evo i mustre za lokomotivu, ako vam zatreba.

Srećno učenje!

A.C.

Foto: www.thrivinghomeblog.com