Како да дете стекне радне навике

Радне навике лакше се граде кроз игру
Како би деца што успешније одговорила на све школске обавезе, неопходно је код њих развити радне навике које ће им сваки задатак учинити лакшим. Родитељи треба да за сваки радни дан одреде деци време за учење и писање домаћих задатака. При томе је важно знати да не постоји универзално време за учење које подједнако одговара сваком детету. Морате пратити ритам вашег малишана и у складу са тим одредити његове обавезе. Појединим малишанима одговара да одмах након школе почну са решавањем домаћих задатака, док су други у томе успешнији тек након краћег одмора или играња са вршњацима.
majka-i-dete-1397336507-32928
Најважнији је да деца у учењу уживају и да им оно буде забавно попут дечје игре. Ако успете да писање домаћих задатака учините забавним за ваше дете, оно ће свакодневно без икаквих напора и одлагања одговорити свакој школској обавези.
Уз помоћ следећих савета, успећете да код вашег детета развијете радне навике које ће му помоћи да буде што успешније у школи:
 

1. Нека ваше дете за сваки дан напише план својих обавеза, то ће га додатно мотивисати да све задатке испуни. Истовремено имаће прави увид у све своје обавезе и на ниједну неће заборавити. План дневних обавеза посматраће као циљ који мора да испуни, а задовољство које ће изазвати његово остварење мотивисаће га да сваког дана одговори свим својим обавезама.
 
2. Ускладите ваншколске активности детета са његовим шлолским обавезама. Дајте приотитет школским задацима и потрудите се да не оптеретите ваше дете превеликим обавезама. Часови клавира или спортски тренинзи могу постати превелико оптерећење за дете. Разговарајте са њим и сазнајте да ли жели да настави са додатним активностима.
 
3. Најбоље је да дете повремено промени просторију у којој учи. Уколико све време учи на једном истом месту, пожелиће неку промену. Кључно у свему овоме јесте да за учење обезбедите мирну просторију, заштићењу од буке и свега осталог што би могло лоше да утиче на концентрацију вашег детета.
 
4. Будите опрезни са похвала које упућујете најмлађима. Претерано хваљење малишана направиће од њих нискомотивисане особе. Уколико деци често говорите да су паметна, помислиће да није потребно да се више доказују или да наставе са усвршавањем.
 
Изузетно је важно да децу хвалите за сваки уложени труд, а не само за постигнуте успехе. Неправилне и превелике похвале довешће до тога да деца постану преосетљива на неуспехе и без иамло храбрости за суочавање са животним изазовима.
 
5. Потрудите се да учење буде континуирано и не допустите да дете одлаже своје обавезе. Задаци се одлагањем нагомилавају, па ће дете бити приморано да за кратко време научи превелики број података. Кампањско учење које ће у тој ситуацији бити једино решење даће краткорочне резулттате. Све информације које се на овакав начин науче, брзо се забораве.
 
6. Школско градиво се најбоље учи понављањем, стално читање помаже да се што више информација запамти и разуме њихов смисао. Најбитније је да се са учењем почне не време, деца ће тако бити ослобођења било каквог притиска, а учење ће бити квалитетно и даће најбоље резултате.
 
7. Никада не решавајте домаће задатке уместо деце. Ваша помоћ и смернице које им дајете свакако су драгоцене за њих, али уколико се одлучите да сами напишете дечје радове или да решите њихове математичке задатке, морате имати на уму да им на тај начин нимало не помажете. Оцене вашег детета вероватно ће бити једне од најбољих у разреду, али оваквим потезима довешћете до тога да се дете навикне на вашу помоћ и да је у сваком тренутку очекује.
 
8. Набавите слагалице, мозгалице или судоку које ће учење учинити забавним. Примере из школског градива повезујте са примерима из стварног живота, како би их деца што боље разумела.
Учење кроз игру и самосталност детета у решавању домаћих задатака циљеви су којима се родитељи морају руководити.