Kако да од рођеног детета не направите тоталног идиота – Едиција “брдовити Балкан”

22 априла, 2017

Направити од детата идиота, ништа лакше! А родитељи на Балкану имају своје методе васпитања које иду у прилог овој “теорији”. Стога, ако не желите да од вашег рођеног детета направите идиота, следите ове савете и нећете погрешити…идиот

1. Не третирај га као „уради сам“ пројекат.
Десну руку на срце, леву на мозак, људско биће се доноси на овај свет путем двоструког „уради сам“ пројекта. Узевши тај факт у обзир, јасно је да творац јединке има право, а и слободу да свој „пројекат“, свог сисара, обликује и развија у складу са својим личним уверењима и поимањима ваљаног сисара. Ипак, човек, које год да је форме, каквог год да је описа и колико год година да има, није и не сме да буде било чији пројекат, осим сам свој. Људско биће је индивидуа коју можеш да усмераваш, али не и да у потпуности дефинишеш.
2. Научи га да се промаје бојати мора.
Јер ако ти дете на брдовитом Балкану не схвата и не поштује концепт промаје, а и ‘ладног бетона, кукала му мајка, а Бога ми, и ћале. Промајне вредности се преносе са колена на колено, а засигурно је да не желиш да се традиција на твом колену преломи.
3. Истерај га из куће, чим напуни 18 година.
Нисмо ми Швабе па да децу од 15. године учимо да привређују за себе, те да цене сваки динар као да су за њега сопствену кожу одерали, али ако их не избациш из куће кад закуца пунолетство, озбиљно ризикујеш да ти остане под кровом до свадбе, а и после свадбе. Плус, платићеш ту свадбу.
4. Не дај му све и одмах.
Јединац, мезимац или најмлађи, дете које буде научено да увек добија све и одмах је на сигурном путу до станице тоталног идиотизма. Јесте да живимо у друштву у којем се мора само умрети, учење идеје да се за, како истинске, тако и материјалне вредности, треба борити и изборити је под морање, ако не желиш да ти дете носи етиекту „татиног сина“ и „мамине принцезе“. Те синтагме нису комплименти, ма колико год симпатично звучале.
5. Не брани му да буде мало млад. Брани му да буде много луд.
Kако каже бака Босиљка, „у животу се све мора проУбати“. Све осим тешких боја тешких дрога, додала би једна сасвим обична Јелена. А како вели она мотивационо-инспиративна мантра? Немој да те старост пита где ти је била младост? Ипак, учини све што је у твојој моћи да ти дете, жељно откривања себе и света око себе, не открије себе у убоду игле, у шмркању праха и продавању себе и својег „ја“ за новац и ситне животне луксузе.
6. Не дај му да изађе из куће мокре главе, голог тела или празног мозга.
Тачка.
7. Не ударај по глави.
Основно правило родитељства на Балкану је да је батина из раја изашла. Батина – да. Убијање Бога Оца и Свете Тројице у људском бићу, а нарочито у свом детету је законски кажњиво дело. Сјћам се, ево, као да је јуче било када сам ишла са сестром да берем гранчице јоргована како би мама имала чиме да нас васпита. Лепа су то сећања, када их дете посматра из ретроспективе. А и сигурно је да уче. Лоша дела бивају кажњена. Ипак, никад за никад, не ударај дијете по глави. Благи потрес тијела је врло вероватно из раја изашао, али благи потрес мозга ни чика анђео не одобрава.
8. Научи га прављењу кајгане, прању гаћа и брисању дупета.
Ове три радње сумирају самосталност.
9. Не ради оно што не желиш да оно ради.
Родитељи пушачи који проповедају забрањено пушење су лицемјери нивоа „го про“.
Родитељи псовачи који проповедају да је култура псовања некултурна су лицемјери нивоа „го про“.
Нарочито у раном стадијуму, деца уче путем посматрања, простог гледања простог света око простог себе. Ниво учења – „го про“.
10. Не третирај га као златну медаљу, али ни као бронзано говно.
Јер реално, дете ти је врло вероватно само сребрни просек, што је за сребрни живот и више него довољно.
Запамти да се култура и бонтон, мозак и здрав разум, те чиста душа из куће носе.
 
Извор:Етрафика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Kако да од рођеног детета не направите тоталног идиота – Едиција “брдовити Балкан”"

  1. Jole каже:

    Ha ha ha, odlično… Go Pro! ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама