Kako da pomognete detetu da podnese poraz – i pobedu!

19 jula, 2022

Bilo da se radi o žestokoj porodičnoj partiji “Ne ljuti se čoveče” ili navijanju za omiljeni fudbalski tim, zabavno je gledati kako naša deca uče da se takmiče. Igre i takmičarski sportovi su zabavni i mogu pomoći u negovanju samopoštovanja i osećaja postignuća kod dece.

Ali šta se dešava kada dete na pobedu reaguje hvalisanjem — ili na gubitak besom?

pobeda-poraz-deca-navijaju

Canva.com

Kao roditeljima, može biti teško videti da se vaše dete ponaša kao takozvani „bolni gubitnik“, ali istina je da je suštinski deo odrastanja upravo učenje da mirno gube. To je razvojna prekretnica koja može potrajati neko vreme i potrebna je vežba da je deca savladaju.

Imamo nekoliko saveta koji mogu da pomognu detetu da se nosi sa porazom ili pobedom dostojanstveno.

Normalno je da deca imaju osećanja zbog gubitka – ali način na koji reagujete na ta osećanja može da oblikuje njihov budući stav

„Niko ne voli da gubi, ni naša deca ni mi. Ali je od vitalnog značaja da kao roditelji potvrdimo njihova osećanja i modelujemo poželjno ponašanje.“

Dakle, šta treba da uradite kada vaše dete počne da besni nakon poraza?

Prvi korak je empatija i stvaranje osećaja razumevanja vašeg deteta. Ipak, važno je postaviti granice oko prihvatljivog ponašanja ili onoga što u vašoj porodici nije dopušteno – prozivanje, fizička agresija ili bilo koje drugo destruktivno ponašanje.

„Neka dete oseti sva osećanja, a zatim mu pomozite da pronađe zdrave načine da se nosi sa svojim emocijama.

Neke strategije suočavanja uključuju korišćenje reči da izraze svoja osećanja ili vežbe disanja.

Podučavanje ponašanja počinje od roditelja jer te male oči gledaju sve što radimo.

„Sami modelujte dobro sportsko ponašanje i upravljajte sopstvenim emotivnim odgovorom. Čestitajte pobedniku čak i ako to nije vaš igrač ili tim vašeg deteta, ne vičite na sudije ako se ne slažete sa nekom odlukom.“

Ako pustite dete da stalno pobeđuje ne učite ga kako da gubi

Svi smo to doživeli, posebno sa mlađom decom. Toliko želite da uspeju da im dajete dodatnu šansu ili ih pustite da pobede. Možda to radite da biste izbegli bes, ali im time ne činite nikakvu uslugu. Da, ponekad je u redu pustiti dete da pobedi. Ali ako nikada ne dožive gubitak, onda lažno naduvavamo njihov ego. Gubimo priliku da naučimo našu decu nekim kritičnim životnim lekcijama, kao što je učenje kako da ne uspemo.

Život je pun neuspeha — tako rastemo i učimo — i želimo da naša deca imaju alate da se nose sa tim. Roditeljski posao je da pripremimo našu decu za stvarni svet.

„Naša deca moraju da znaju da su dobra, sposobna i pametna, bilo da pobeđuju ili gube.“

Sportski timovi – način za učenje o takmičenju i saradnji

Sportski timovi su odličan način za učenje o saradnji i takmičenju, ali uzrast deteta može da diktira kako će razumeti i obraditi koncept. Deca predškolskog uzrasta i mala deca imaju veću verovatnoću da će imati bes ili durenje nakon gubitka.

“Mlađa deca su egocentrična, pa veruju da se svet vrti oko njih.”

Učiti ih o važnosti timova i saradnji u grupnom okruženju može biti zabavno, ali okruženje bez takmičenja je najbolje.

Kako deca postaju starija, rekreativni timovi takođe mogu pomoći deci da nauče o pravilima i izgradnji tima. Takmičarski pristup sportu dobar je za stariju decu (9 godina i više), jer u ovom uzrastu deca mogu da podnesu pritisak pobede i poraza na emocionalno zdravije načine.

Proslavite pobede dok još uvek učite svoje dete kako da graciozno pobeđuje

Zabavno je slaviti veliku pobedu, ali naučiti dete da graciozno pobeđuje jednako je važno kao i naučiti ga da gubi dostojanstveno.

Naučite dete da bude zahvalno na saigračima, trenerima i svima koji dolaze da gledaju utakmicu ili takmičarski događaj.

Prioritet dajte poštovanju i dobrom sportskom duhu za protivnike, sudije i trenere.

Fokusirajte se ne samo na rezultat, već i na trud koji ulažu u vežbanje, bodrenje saigrača i odbijanje da odustanu. Ovo važi za sve vrste takmičenja, od fudbala do društvenih igara.

Bez obzira koliko godina ima vaše dete, neophodno je da ga naučite važnosti dobrog sportskog ponašanja. Možete slaviti njihove pobede dok ih podučavate da je neuspeh normalan i zdrav deo života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Dr Stevan Nestorov: Danas su deca uglavnom pasivni posmatrači
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama