Kako da vaše dete ne bude drsko i bezobrazno

13 avgusta, 2016

Sve češće viđamo decu kako bezobrazno odgovaraju odraslima ili ih jednostavno ignorišu. Veliki uticaj na njih imaju filmovi, muzika, igrice i televizija koji kao da veličaju nepoštovanje, ljutnju i drskost. Roditelji, koji su obično veoma zauzeti, ne stižu da odreaguju odmah i neretko prelaze preko ovakvog ponašanja. Mnogi ni ne posmatraju na realističan način svoje dete i ne priznaju da ono nije savršeno.
dete
Evo šta možete da uradite kao roditelj da bi vam vaše dete pokazalo poštovanje:
Zapamtite: vaše dete vam nije drug
Svrha vaspitanja nije u tome da se vi svidite detetu ili da vam se zahvaljuje na onome što radite. Važno je zapamtiti da vam ono nije prijatelj – ono je vaše dete. Vaš zadatak je da ga izvedete na pravi put i pripremite za život. Ovo podrazumeva da ono treba da zna kako da se ophodi s poštovanjem prema drugim ljudima, a ne samo prema vama. Kada niste sigurni da vaše dete prelazi granicu dobro je da se zapitate “Da li bih ja dozvolio komšiji da mi se tako obraća? Da li bi neka nepoznata osoba mogla to da mi kaže? “. Ako je odgovor ne, onda nemojte dozvoliti ni vašem detetu da vam se tako obraća.
Jednog dana, kada vaše dete postane odrasla osoba, vaš odnos može biti mnogo više prijateljski. Za sada je vaš zadatak da budete njegov roditelj, što znači učitelj, vaspitač i onaj ko postavlja granice – nikako drug koji ga pušta da radi šta hoće.

Pročitajte i 10 istina o deci

Budite u liniji sa partnerom
Veoma je važno da budete ujedinjeni sa partnerom kada se radi o ponašanju dece. Razgovarakte međusobno i budite sigurni da onaj drugi ne dozvoljava neprimereno ponašanje dok prvi pokušava da ga iskoreni. Dogovorite se o vašim zajedničkim ciljevima i smislite plan koji će vas dovesti do njega. Smislite unapred i posledice za dete ako vas ne posluša, važno je da oboje znate šta da radite u datom trenutku.
 
Obratite pažnju na drskost što ranije
Dobro je obratiti pažnju na neprimereno ponašanje što je ranije moguće. Ako je vaše dete drsko ili neučtivo, nemojte mu progledati kroz prste. Odreagujte i skrenite mu pažnju da se u vašoj porodici tako ne razgovara. Brza reakcija donosi velike rezultate na duge staze. Priznajte sebi da se vaše dete neprimereno ponaša i reagujte.

Pročitajte i Starac Pajsije: Nerazumna ljubav čini decu nesposobnom …

Razmišljajte unapred
Ako je vaše dete umereno drsko i ulazi u pubertet (koji spada u potencijalno komplikovanu fazu razvoja) razmišljajte unapred. Pripremite se i dogovorite sa partnerom kako ćete se ponašati prema detetu, kako ćete reagovati u određenim situacijama i koja pravila dete treba da poštuje. To može samo da vam pomogne u rešavanju iznenadnih situacija.
 

Naučite dete osnovnim pravilima lepog ponašanja
Možda će vam izgledati staromodno, ali veoma je važno da dete naučite osovnim manirima (kao što su “izvinite” i “hvala). Kada vaše dete treba da razgovara sa učiteljem u školi ili kada bude našlo prvi posao, ove veštine će mu pomoći da daleko dogura.
Upotreba ovih jednostavnih reči je oblik empatije. “Izvinite” i “hvala” uči vaše dete da poštuje druge ljude i shvati svoj uticaj na njih.
 Imajte realna očekivanja od vaše dece
Možda je potrebno da smanjite vaša očekivanja. Koji je smisao planiranja dugog putovanja kolima ako deca ne vole da se voze kolima. Ako se vašem detetu ne sviđaju velika okupljanja a vi pravite događaj za 30 ljudi najverovatnije će ono biti loše raspoloženo.
Ako su vaša očekivanja realna i mislite da će u svakom slučaju doći do neprijatnih situacija, postavite jasna pravila unapred. Na primer, ako idete u posetu ili u restoran, jasno objasnite detetu kakvo ponašanje se od njega očekuje. Ovo mu neće pomoći samo da se bolje ponaša već i da se oseća sigurno. Znaće šta se od njega očekuje i znaće “šta ga čeka” ako se ne ponaša kako treba. Ako pokažu saradnju, pohvalite ih. Ako ne žele da sarađuju, uradite ono što ste rekli da će se desiti ako ne bude dobro.
Pokažite poštovanje u vaspitanju
Roditelj treba da popravi nedolično ponašanje ali pokazujući poštovanje prema detetu. Dranje i nerviranje ne pomaže i uglavnom zna da pogorša celu situaciju. Ako dozvolite da njihovo ponašanje utiče na vas nećete biti dobar učitelj u tom trenutku. Sklonite dete u stranu i pošaljite mu jasnu poruku. Ne morate se drati na njega ili ga dovoditi u neprijatnu situaciju. Pokažite strpljenje i uviđaj za situaciju u kojoj se nalazite. Iskažite vaša očekivanja i nakon jasnog upozorenja odreagujte čim je to potrebno.
Objašnjavajte koje su granice kada ste svi smireni
Trenutak u kome se dete ponaša drsko nije idealno vreme za objašnjavanje granica u ponašanju ili posledicama koje ga očekuju kada ono te granice pređe. Sačekajte da se cela situacija smiri i tek onda razgovarajte o njegovom ponašanju i vašim očekivanjima.
Razgovarajte o onome što se desilo
Ako je vaše dete bilo bezobrazno ili drsko, razgovarajte o tome što se desilo (kasnije, kada se situacija smiri) i šta je moglo drugačije da uradi. Ovaj razgovor predstavlja za vas, kao roditelja, šansu da otkrijete šta se zbivalo u dečijoj glavi i čujete zašto je reagovalo tako kako je reagovalo i uradilo to što je uradilo. Pokušajte da budete objektivni koliko god je to moguće. Možete pokušati da ga pitate i da zamisli da je kamera sve snimala i nakon toga pitate šta bi ste vi kao gledalac tada videli. Obavezno dajte priliku detetu da vam samo objasni šta je moglo da uradi drugačije.
Nemojte sve shvatati lično
Ne shvatajte detetovo ponašanje previše lično. Dete vašeg komšije radi istu tu stvar, i drugari iz škole rade to isto svojim roditeljima. Vaš zadatak je da se suočite sa takvim ponašanjem što objektivnije možete kako biste imali pravu reakciju. Ako osećate da ste izvan kontrole najverovatnije ćete previše burno odreagovati a ako niste dovoljno objektivni možete preslabo odreagovati. U prvom slučaju bićete previše strogi a u drugom ćete ignorisati i pravdati detetovo nedloično ponašanje tipičnom rečenicom “to je samo faza”. U svakom od ova dva slučaja nećete biti od velike pomoći vašem detetu i nećete ga naučiti da nauči kako da upravlja svojim emocijama na efikasan način i pokaže više poštovanja prema bližnjima.

Pročitajte i Mame, evo kako da savetujte svoju kćerku o ljubavi

Svaki trenutak je dobar za početi
Ako do sada niste reagovali na dečiju drskost, možete početi u bilo kom trenutku. Čak i ako vaše dete konstantno ima ovakve ispade možete odrediti pravila i postaviti granice. Deca žele da imaju i znaju granice, čak i ako se bune (što verovatno i hoće). Postavljanje granica im šalje jasnu poruku da vi o njima brinete, da ih volite i da želite da budu uspešna u životu. Možda vam sada neće zahvaliti, ali to je u redu. Nije cilj da vam se ona zahvaljuju, već je cilj da vi radite pravu stvar za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako da vaše dete ne bude drsko i bezobrazno"

  1. Ramiza kaže:

    Niste obuhvatili u komentarima djecu rastavljenih roditelja medju kojim roditeljima postoje nesuglasice jer ne postoji nacin kako postici dogovor oko usaglasavanja oko vaspitanja djeteta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama