Kaко да ваше дете не буде дрско и безобразно

Све чешће виђамо децу како безобразно одговарају одраслима или их једноставно игноришу. Велики утицај на њих имају филмови, музика, игрице и телевизија који као да величају непоштовање, љутњу и дрскост. Родитељи, који су обично веома заузети, не стижу да одреагују одмах и неретко прелазе преко оваквог понашања. Многи ни не посматрају на реалистичан начин своје дете и не признају да оно није савршено.
dete
Ево шта можете да урадите као родитељ да би вам ваше дете показало поштовање:
Запамтите: ваше дете вам није друг
Сврха васпитања није у томе да се ви свидите детету или да вам се захваљује на ономе што радите. Важно је запамтити да вам оно није пријатељ – оно је ваше дете. Ваш задатак је да га изведете на прави пут и припремите за живот. Ово подразумева да оно треба да зна како да се опходи с поштовањем према другим људима, а не само према вама. Када нисте сигурни да ваше дете прелази границу добро је да се запитате “Да ли бих ја дозволио комшији да ми се тако обраћа? Да ли би нека непозната особа могла то да ми каже? “. Ако је одговор не, онда немојте дозволити ни вашем детету да вам се тако обраћа.
Једног дана, када ваше дете постане одрасла особа, ваш однос може бити много више пријатељски. За сада је ваш задатак да будете његов родитељ, што значи учитељ, васпитач и онај ко поставља границе – никако друг који га пушта да ради шта хоће.

Прочитајте и 10 истина о деци

Будите у линији са партнером
Веома је важно да будете уједињени са партнером када се ради о понашању деце. Разговаракте међусобно и будите сигурни да онај други не дозвољава непримерено понашање док први покушава да га искорени. Договорите се о вашим заједничким циљевима и смислите план који ће вас довести до њега. Смислите унапред и последице за дете ако вас не послуша, важно је да обоје знате шта да радите у датом тренутку.
 
Обратите пажњу на дрскост што раније
Добро је обратити пажњу на непримерено понашање што је раније могуће. Ако је ваше дете дрско или неучтиво, немојте му прогледати кроз прсте. Одреагујте и скрените му пажњу да се у вашој породици тако не разговара. Брза реакција доноси велике резултате на дуге стазе. Признајте себи да се ваше дете непримерено понаша и реагујте.

Прочитајте и Старац Пајсије: Неразумна љубав чини децу неспособном …

Размишљајте унапред
Ако је ваше дете умерено дрско и улази у пубертет (који спада у потенцијално компликовану фазу развоја) размишљајте унапред. Припремите се и договорите са партнером како ћете се понашати према детету, како ћете реаговати у одређеним ситуацијама и која правила дете треба да поштује. То може само да вам помогне у решавању изненадних ситуација.
 

Научите дете основним правилима лепог понашања
Можда ће вам изгледати старомодно, али веома је важно да дете научите осовним манирима (као што су “извините” и “хвала). Када ваше дете треба да разговара са учитељем у школи или када буде нашло први посао, ове вештине ће му помоћи да далеко догура.
Употреба ових једноставних речи је облик емпатије. “Извините” и “хвала” учи ваше дете да поштује друге људе и схвати свој утицај на њих.
 Имајте реална очекивања од ваше деце
Можда је потребно да смањите ваша очекивања. Који је смисао планирања дугог путовања колима ако деца не воле да се возе колима. Ако се вашем детету не свиђају велика окупљања а ви правите догађај за 30 људи највероватније ће оно бити лоше расположено.
Ако су ваша очекивања реална и мислите да ће у сваком случају доћи до непријатних ситуација, поставите јасна правила унапред. На пример, ако идете у посету или у ресторан, јасно објасните детету какво понашање се од њега очекује. Ово му неће помоћи само да се боље понаша већ и да се осећа сигурно. Знаће шта се од њега очекује и знаће “шта га чека” ако се не понаша како треба. Ако покажу сарадњу, похвалите их. Ако не желе да сарађују, урадите оно што сте рекли да ће се десити ако не буде добро.
Покажите поштовање у васпитању
Родитељ треба да поправи недолично понашање али показујући поштовање према детету. Драње и нервирање не помаже и углавном зна да погорша целу ситуацију. Ако дозволите да њихово понашање утиче на вас нећете бити добар учитељ у том тренутку. Склоните дете у страну и пошаљите му јасну поруку. Не морате се драти на њега или га доводити у непријатну ситуацију. Покажите стрпљење и увиђај за ситуацију у којој се налазите. Искажите ваша очекивања и након јасног упозорења одреагујте чим је то потребно.
Објашњавајте које су границе када сте сви смирени
Тренутак у коме се дете понаша дрско није идеално време за објашњавање граница у понашању или последицама које га очекују када оно те границе пређе. Сачекајте да се цела ситуација смири и тек онда разговарајте о његовом понашању и вашим очекивањима.
Разговарајте о ономе што се десило
Ако је ваше дете било безобразно или дрско, разговарајте о томе што се десило (касније, када се ситуација смири) и шта је могло другачије да уради. Овај разговор представља за вас, као родитеља, шансу да откријете шта се збивало у дечијој глави и чујете зашто је реаговало тако како је реаговало и урадило то што је урадило. Покушајте да будете објективни колико год је то могуће. Можете покушати да га питате и да замисли да је камера све снимала и након тога питате шта би сте ви као гледалац тада видели. Обавезно дајте прилику детету да вам само објасни шта је могло да уради другачије.
Немојте све схватати лично
Не схватајте дететово понашање превише лично. Дете вашег комшије ради исту ту ствар, и другари из школе раде то исто својим родитељима. Ваш задатак је да се суочите са таквим понашањем што објективније можете како бисте имали праву реакцију. Ако осећате да сте изван контроле највероватније ћете превише бурно одреаговати а ако нисте довољно објективни можете преслабо одреаговати. У првом случају бићете превише строги а у другом ћете игнорисати и правдати дететово недлоично понашање типичном реченицом “то је само фаза”. У сваком од ова два случаја нећете бити од велике помоћи вашем детету и нећете га научити да научи како да управља својим емоцијама на ефикасан начин и покаже више поштовања према ближњима.

Прочитајте и Маме, ево како да саветујте своју кћерку о љубави

Сваки тренутак је добар за почети
Ако до сада нисте реаговали на дечију дрскост, можете почети у било ком тренутку. Чак и ако ваше дете константно има овакве испаде можете одредити правила и поставити границе. Деца желе да имају и знају границе, чак и ако се буне (што вероватно и хоће). Постављање граница им шаље јасну поруку да ви о њима бринете, да их волите и да желите да буду успешна у животу. Можда вам сада неће захвалити, али то је у реду. Није циљ да вам се она захваљују, већ је циљ да ви радите праву ствар за њих.