Kako da znam da li mom detetu treba zubna proteza i koju da odaberem?

10 januara, 2023

Ortodontska terapija se najčešće primenjuje u dečjem ili adolescentskom dobu jer je tad ona najdelotvornija i najbrža. Ipak, mnogi ortodonti složili bi se da ne postoji starosna granica za ovu vrstu terapije. Ortodontski aparatići su u prošlosti za decu i mlade predstavljali ne baš toliko voljeni komad žice u ustima. U današnje vreme aparatići i bravice su gotovo uobičajena pojava. Osim sto deca aktivno učestvuju u biranju izgleda svoje proteze, već nam je napredak tehnologije na ovom polju doneo i nevidljive ortodonstke aparate – folije za ispravljanje zuba.

Ortodonska terapija kod dece

Kada se govori o terapiji koja se primenjuje kod dece, često pitanje roditelja jeste kada je to idealno vreme za posetu ortodontu? Najčešće je to period početka smene zuba kada se već mogu uočiti prve nepravilnosti zagrižaja i rasporeda zuba, odnosno period između 5. i 7. godine života. Naravno, ovo pravilo ima svoje izuzetke, kao što su slučajevi kada dete ima loše navike poput korišćenja cucle, sisanja palca i sličnu. To su situacije u kojima je veoma važno da se sa eliminisanjem loše navike krene što pre.

Kako izgleda pregled kod ortodonta?

Razgovor između ortodonta i roditelja izuzetno je važan. Prilikom prve posete lekar utvrđuje u kom je momentu došlo do poremećaja rasta i razvoja vilica i uzima detaljnu anamnezu. Osim razgovora, tu su i fotografisanje vilice, uzimanje otiska, analiza snimaka, a ako se utvrdi da je terapija potrebna, onda i dogovor oko plana terapije.

Krivi zubići, nepravilan raspored zuba i problem sa zagrižajem nisu samo estetski problem. Nepravilan raspored zuba uzrokuje i teže održavanje oralne higijene, a samim tim i veću mogućnost pojave karijesa na zubićima a kasnije i parodontopatije. Važno je da se što ranije uoči problem da bi se na vreme, kada bi terapija bila brža i delotvornija, nepravilnost ispravila.

Koje tipove aparata deca mogu da dobiju?

Postoji nekoliko tipova aparatića, gde polje delovanje istih zavisi od uzrasta deteta.

Ukoliko razmišljate o tome da svoje dete dovedete ortodontu kako biste dobili savet ili započeli terapiju ispravljanja zuba, budite slobodni da se obratite iskusnom timu ordinacije Dental Vortex.

Mobilna proteza

Najdelotvornija u periodu rasta deteta, gde je uz pomoć ortodontskog aparata usmerava rast vilice, a time i pravilan raspored zuba u vilicama.

Kao što sama reč kaže, mobilni aparat se stavlja i skida po potrebi. Ta mogućnost skidanja mobilne proteze čini da se higijena mnogo lakše održava, ali s druge strane malom pacijentu daje prostora da ne nosi aparat dovoljan broj sati, pa da samim tim i terapija ne bude  potpuno uspešna.

Neophodno je nositi mobilni aparatić onako kako ortodont odredi i pridržavati se uputstava o okretanju šrafa na aparatu (ukoliko je reč o takvom tipu proteze).

Ovi aparati su uglavnom živopisnih boja, sa omiljenim junacima iz crtaća.

Myobrace

Jedna vrsta mobilnih aparata su i myobrace proteze. One su već gotove gumene proteze napravljene u plavoj ili roze boji. Nose se za u svrhe različitih ortodontskih terapija i to tokom noći, kao i sat vremena tokom dana. Preko mišića usmeravaju pravilan rast i razvoj gornje i donje vilice. Mogu se nositi od 4. godine, a preporučuju se naročito deci koja dišu na usta, sisaju palac, cuclu, tiskaju jezik, itd.

Fiksni ortodontski aparati

Za ovaj vid terapije deteta je neophodno je da se smena zuba završila, da postoje svi prednji i bočni stalni zubi u ustima. Najčešće je to doba oko 13-14 godine.

On se sastoji od bravica na svakom zubu, prstenova ili tuba na bočnim zubima, žice koja ih povezuje i gumica na svakoj bravici kako bi fiksirala žicu. Bravice na fiksnom aparatu mogu biti metalne ili keramičke.

Prednost fiksnog aparata je brže i preciznije pomeranje zuba, kao i ukupno bolji rezultati u odnosu na druge metode. Danas postoje razne vrste estetski prihvatljivih fiksnih aparata tako da deca puno lakše prihvataju ovu metodu.

Terapija folijama

Kao što zahteva i terapija fiksnim aparatom i kod terapije folijama neophodno je da postoje svi stalni zubi u ustima.

Iako su fiksne proteze neprikosnovene prilikom ispravljanja zuba, nevidljive folije takođe dobijaju sve više na značaju jer za kraće vreme rešavaju problem.

Krivi zubi pored toga što ne izgledaju lepo, vremenom mogu da dovedu i do ostalih negativnih efekata, stoga je važno na vreme se pozabaviti tim problemom.

Folije su tanke, providne, lagane, ne žuljaju, jako brzo daju rezultate i zbog toga su idealno rešenje za iskrivljene zube u vilici. Izgledaju veoma nalik na folije za kućno izbeljivanje zuba.

Međutim folije za ispravljanje su napravljene od tanje, ali ujedno tvrđe plastike i maltene nisu vidljive. Iz tog razloga možete ih potpuno neprimetno nositi uvek i svuda, dok će efekat ispravljanja zuba biti toliko brz da ćete biti iznenađeni.

Providne folije izrađuju se od medicinskog poliuretana. To je tanka i providna vrsta plastike, toliko lagana da je pacijenti gotovo ne osećaju na zubima.

Za razliku od fiksne proteze, koja ponekad izaziva niz tegoba i neprijatnosti kod nekih pacijenata, folije su izuzetno udobne za nošenje. One predstavljaju idealno rešenje za manje nepravilnosti u rasporedu zuba, poput nepravilnog nagiba zuba u frontalnoj regiji, velikog razmaka između zuba, rotacija zuba i tome slično.

Autor: Dubravka Jovanović, specijalista oralne hirurgije i osnivač stomatološke ordinacije Dental Vortex

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama