Kaко да знате да је беба сисала

20 маја, 2019

“Вечерас сам први пут осетила да је стварно јео. Знате…гутао.”


Ово су речи жене која ме је инспирисала да напишем овај текст. Иначе је њено дете старо 5 дана а она га доји од рођења.

Главни проблем у овом случају представља чињеница да доста фактора истовремено делује на дојку. Дојке, као и све у нашем телу што се користи по први пут или након одређеног времена, реагују упалним симптомима при коришћењу Напетост, оток и спазам канала у дојци доводи до осећаја бола због којег ни не можете да осетите струјање млека. Утиску додатно може да допринесе чињеница да не чујете дете како гута.

Наравно, то не значи да млека нема и да не отиче.
Окситоцин је један од хормона задужених за одржавање процеса лактације. Он доводи до контракције мишићних ћелија дојки и истискивања млека кроз млечне канале. Ова појава се назива LET DOWN рефлекс који доводи до опуштања стегнутости млечних канала па тиме и лакшег протицања млека кроз дојку. Дејство окситоцина се најбоље региструје преко контракција материце које се могу јавити у току дојења. Поред овога може бити присутан и осећај пецкања у дојкама.

Када је у питању гутање, њега не можете да региструјете због густине млека у првих пар дана и чињенице да га беба спорије извлачи из дојки и гута мање количине.

Да би били сигурни да ваша беба извлачи млеко из дојке пратите стање дојки, пре , у току и после подоја.

Пре подоја опивањем дојке обратите пажњу на напетост дојке. Уколико је одмах по започињању подоја дојка мекша то значи да је читав процес отпуштања млека успешно започет. Након подоја би дојка требало да Вам буде лакша него на почетку. Како млеко постаје течније беба га гута у већим количинама па се региструје и карактеристичан звук гутања.

Уколико и поред овога не осећате да вам је дојка празнија након дојења или сумњате у проходност дојке затражите савет стручног лица.

Aутор Марко Обрадовић, лиценцирани педијатријски техничар

Извор: markoobradovic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама