Како ефикасно чистити нос бебама и малој деци

Срела сам у парку једну новопечену маму из краја. Жали се да јој је беба прехлађена, а смета јој када покуша да јој очисти нос.

Сетим се своје деце када су се први пут разболели – имали су четрдесетак дана. Дечак је преплакао целу ноћ, јер није могао да дише. И то ноћно плакање се одужило наредне три године док нису научили да дувају нос.

Чим чујем како пред спавање кашљуцају, знала сам да следе дани избацивања секрета, а да су још мали да им стављам капи или дајем сирупе. А дуго су због тог носа имали проблеме са упалама ушију и кашљем који никако да престане.

Шта ви дајете деци када им је нос запушен или почне да цури?

Антибиотике не узимамо олако, а у око 80% дечјих болести у питању су вируси, па онда они ни не помажу. Већина инфекција креће од носа – ту је концентрација микроорганизама највећа. Зато ОРЛ лекари углавном преписују и капи за нос – да угасе локално жариште.

Ипак, неке капи и сирупи који смањују секрецију утичу на то да ваше дете постане веома поспано или чак толико раздражљиво да се уплашите.

Како онда да спречите или сузбијете инфекцију кад свашта постоји, а много тога не може да се користи?

Пре свега испирајте нос превентивно – када је дете здраво. А исти препарат може да вам користи и када је дете болесно. Руски педијатар Комаровски наглашава да после вртића детету испирате нос и уста физиолошким раствором. На овај начин ћелије у носу задужене за чишћење боље раде свој посао. Секрет након тога треба избацити – дувањем носа или га исисати аспиратором. Најбоље је да раствор буде на бази морске воде.

Морска вода је делотворна у чишћењу носа, колико и капи за нос, а природна је. Деца којој се она редовно упрскава и која издувавају секрет ређе имају упале грла, кашаљ и опструкције носа.

Али постоји и боље решење од течних раствора – са једним или два прскања спрејом на бази морске воде ћете избећи непријатно убризгавање течности шприцом. Спреј такође боље покрива слузокожу носа. Ја га користим већ неко време и деца се мање буне – мање течности улази у нос преко спреја него преко течног раствора, а исто делује.

Међутим, ретки су они препарати које могу да користе чак и бебе. Од скоро код нас коначно постоји спреј који може да се користи већ од првог дана живота бебе (Је л’ да да се обрадујете када видите оно 0+ на препарату?).

Та-наааа! Маример је француски раствор на бази морске воде без конзерванса кога можемо да користимо од првог бебиног дана. Вода је из залива Сант-Мало у Бретањи, позната по високим осекама дужине више од 15 метара које, због насилних струја, обезбеђују висок ниво оксигенације воде и обиље минерала. Сви производи у асортиману Маример спрејева направљени су од квалитетне морске воде богате дијететским минералима као што су бакар, цинк и манган, познати по својим терапеутским својствима у лечењу респираторних инфекција. Постоје посебне линије ових спрејева за бебе, децу и одрасле.

Сви производи Marimer Baby имају сигурносни прстен који се налази на распршивачу – он обезбеђује безбедно коришћење спреја код новорођенчади и беба, па не постоји било каква могућност за повреду.

Постоји и Маример аспиратор за исисавање секрета код новорођенчади. И он има посебно прилагођен врх за сигурно коришћење код беба.

Што се тиче спреја, постоје две врсте:

  • Изотонични спреј – користи се сваки дан и спречава сушење слузокоже носа. Такође, користимо га и код прехладе, упале носа и грла. Продаје се као раствор за бебе Marimer Baby Isotonic и раствор за децу и одрасле Marimer Isotonic..
  • Хипертонични спреј – он има јачу концентрацију морских соли, па зато смањује отеченост носа код упале, отпушава нос и истовремено га чисти. Такође, постоји као два  различита производа са специфичним врховима прилагођеним носу беба, деце и одраслих: Marimer Baby Hypertonic и Marimer Hypertonic.

Што се тиче цене, нешто су повољнији од других сличних производа, па их слободно потражите у апотекама.

Аутор: Мариа Милојковић

(ПР)