Kако је распуст изгледао пре 30 година – 10 игара из нашег детињства у којима ће деца уживати на распусту

13 јануара, 2022

На самом почетку живота, још у најранијем детињству, испољава се урођена потреба човека да се игра. Игра изазива радост, позитивна осећања, подстиче дечју креативност, упућује дете на социјалну интеракцију, развија његово закључивање и емоционалну интелигенцију. Кроз игру, дете упознаје свет на забаван начин, те неретко данас слушамо како и сам процес школског учења треба да се одвија бар једним својим делом кроз игролике активности.

Период новогодишњих и божићних празника враћа нас сваке године у ушушканост породичног дома, те је ово идеално време за неке само наше породичне ритуале и заједнички проведено време у топлој атмосфери међу најближима. Премда ћемо се сложити да је с напретком технологије постало неминовно да данашње генерације све чешће посежу за рачунарима или мобилним телефонима, на нама је ипак да им понудимо алтернативу и подстакнемо их да зимски распуст ове године проведу мало другачије. Има ли бољег начина за то него подсетити се игара које смо ми играли као деца?

ПОВЕЖИТЕ СЕ С ДЕТЕТОМ КРОЗ ИГРУ

На самом почетку, сигурно ће вашој деци бити занимљиво да чују како су се деца раније забављала, а обавезно се успут присетите својих успомена из детињства, специфичних ситуација, можда и несташлука, па им кроз игру причајте о свему томе. Таквим спонтаним разговором ојачаћете ваш однос, јер ћете превазилажењем временско-просторне дистанце омогућити вашем детету да се саживи са ситуацијама кроз које су његови родитељи некада прошли. 

Издвојили смо за вас десет предлога игара из књиге „101 игра” и надамо се да ће вам уз њих зимски распуст пролетети, а да ће сви чланови породице подједнако уживати.

На слово, на слово

Учесници седну у круг. Помоћу разбрајалице одреди се ко ће бити вођа игре. Вођа игре седа у средину круга. Игра почиње када вођа игре зада слово на које други учесници смишљају речи. Вођа каже: „На слово, на слово… В!” Сви редом изговарају речи које почињу на слово В. Речи се не смеју понављати. Онај ко не зна реч на тражено слово, испада из игре. Игра траје све док не остане само један учесник. Победник постаје нови вођа игре.

Циљ игре: Овом игром децу припремамо за наставу почетног читања и писања. Истовремено се овом игром подстичу пажња и концентрација.

Ринге, ринге, раја

Учесници стају у круг. Држе се за руке и крећу се укруг певајући:

„Ринге, ринге, раја,
Дошо чика Паја,
Па појео јаја.
Једно јаје – мућ!
А ми деца чуч!”

На том стиху сви чучну, а затим устају и почињу поново да ходају укруг и певају.

Циљ игре: Игром се развијају музичке, говорне и моторичке способности.

Дан – ноћ

Ово је игра за више играча. Помоћу разбрајалице бира се играч који изговара речи „дан“ или „ноћ“. Остали се распореде по обележеном простору. Кад играч каже „дан“ – играчи треба да устану, а кад каже „ноћ“ – треба да чучну. Ко погреши испада из игре. Последњи играч који остане је победник. Уместо „Дан – ноћ“ можемо говорити и „авиони – поплава“. Када су авиони чучнемо, а када је поплава устанемо.

Циљ игре: Игром се развијају концентрација и пажња.

Топло – хладно

Узмите неки омањи предмет (лоптицу, аутомобилчић, оловку…) и сакријте га негде у соби, али тако да дете не види где сте га сакрили.

Дете затим крене у потрагу за предметом, а ви му говорите „вруће“ или „хладно“. Вруће говорите када је дете близу скривеног предмета, а хладно када је далеко од предмета. Када је дете баш близу предмета, можете говорити и „врело“, а када се удаљава – „млако“, „хладније“, „ледено“ и сл.

Циљ игре: Игром се развијају оријентација у простору и сналажење. Деца уче појмове лево-десно, горе-доле, испод-изнад. То представља одличну припрему за наставу Математике или Света око нас.

Глуви телефони

Ову веома веселу игру најбоље је играти у великом друштву. Учесници поседају једно поред другог, тако да несметано могу да шапућу на ухо оном до себе, а да их нико не чује. Први у реду замисли неку краћу реченицу (5–6 речи) и шапне је следећем. Свако у ланцу шапуће на ухо наредном оно што је чуо, све док се не стигне до краја.

Последњи у низу наглас изговара реченицу коју је чуо, а први онда каже реченицу коју је заиста смислио. Реченице обично нису исте, те ова игра најчешће изазива буру смеха.

Циљ игре: Игром се развијају концентрација, памћење и мишљење.

Икс – окс

Ово је брза мозгалица за двоје. За њу нам је потребан лист папира и 1–2 оловке. На папиру се исцртају квадрати 3×3 и изаберемо која ознака ће бити наша – Х (икс) или О (окс). Договором се одреди ко ће да упише први потез у један од квадратића, па онда противник уписује свој потез. Циљ је спојити заредом три иста знака у три квадратића хоризонтално, вертикално или дијагонално. У следећој партији први почиње победник претходне.

Циљ игре: Игра развија концентрацију, мишљење и пажњу.

Магарац

Учесници стоје у кругу. У средини стоји онај ко у рукама има лопту. Лопту баца сваком од осталих учесника. Задатак сваког играча је да ухвати лопту и да је одмах врати оном ко стоји у центру круга. Ако неки играч испусти бачену лопту, добије једно слово. Прво се добија слово М, затим А и тако редом, док не добије свих осам слова: МАГАРАЦ. 

Играч који добије свих осам слова и постане магарац испада из игре. Победник је играч који не добије ни једно слово или добије најмање слова.

Циљ игре: Игром се развијају прецизност и спретност.

Лимбо

Лимбо може да игра скоро неограничени број учесника различитог узраста. За лимбо је потребан један штап и најмање троје људи. Препоручљиво је да се игра уз музику, а може и без ње. Игра се тако што двоје држе штап правећи тиме мост, а остали пролазе испод, један иза другог. Пролази се са телом забаченим уназад, лаганим ходом или поскакивањем унапред. Штап не сме да се додирне ни једног тренутка – ко додирне испада из игре. Такође испада и онај ко додирне земљу руком или падне. Висина „моста“ се снижава после сваког круга за отприлике 20 цм, а игра се наставља даље. Победник је онај ко остане последњи у игри.

Циљ игре: Игра развија спретност, упорност и истрајност.

Ледени чика

Од групе играча се најпре одреди ко ће бити ледени чика. Обележи се простор где остали могу да беже. Ледени чика их затим јури по обележеном простору. Када неког дотакне и каже: „Залеђен“, тај мора да се укопа у месту. Ледени чика јури даље. Остали, још недодирнути, могу додиром да одледе оне који су залеђени, а да би неко у игри победио, сви остали учесници морају да буду залеђени. Победник је онај ко остане незалеђен. Он онда постаје ледени чика и „леди“ остале учеснике игре.

Циљ игре: Игром се развијају брзина и спретност.

Еци, пеци, пец

Разбрајалице су старе говорне игре, које углавном служе као уводна активност за друге игре:

Еци, пеци, пец,
ја сам мали зец,
ти си мала препелица,
еци, пеци, пец!

Циљ игре: Разбрајалице су добре као говорне вежбе и децу да речи растављају на слогове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама