Како научити девојчицу да буде дама

21 фебруара, 2016

 
Ваша ћерка може бити лепо васпитана, нежна, уредна и саосећајна девојчица која никада неће иматиdama проблеме у опхођењу према другима – ваша дама за понос...
Ко су даме?
Даме су жене које воде рачуна о свом понашању и обзирне су према другима. Њихова одећа увек је чиста и лепа, иако то не значи да мора бити скупа. Она су нежне, одмерене, грациозне и миле, а њихово понашање је синоним за жену. Даме имају беспрекорне манире и нису злонамерне у својим односима с другима.
Поставља се питање како девојчица постаје дама. Највероватније – тако што јој је узор била мајка која је баш таква.
Бити “дама” није само ствар тога шта ће обући, то је првенствено стил понашања и изражавања. Зато је научите да се лепо понаша према другима, као и да се много сукоба и проблема може решити лепим речима, а не виком. Уколико у вашем дому све решавате подигнутим гласом, не смете да се љутите на вашу девојчицу што је нељубазна према другима. Она само преузима ваш модел, па се наоружајте стрпљењем и одложите реакцију када сте превише љути или узбуђени. Ако дете као мало усвоји модел да се виком реагује на сваку ситуацију која није пријатна, то ће задржати и у зрелом добу и сматраће га нормалним начином комуникације.
Научите вашу ћерку да води рачуна о својим стварима. И допустите јој да бира шта ће да обуче, чак и ако се та комбинација вама не допада. Психолози тврде да ћерке најчешће опонашају мајке или се облаче потпуно супротно. Уколико сте стално у хаљинама, а ваша ћерка жели панталоне или обрнуто, дозволите јој.
Мале девојчице умеју да буду прилично тврдоглаве, па такво понашање коригујте. Доследност у казнама и правилима понашња даће одличне резултате. Свако дете је карактер за себе и морате да пронађете прави начин да јој приђете, а подстицајне речи и похвале увек имају јаче дејство од грдње.
Научите ћерку да води рачуна о хигијени и нези. Навикните је да увек треба да буде чиста и уредна, јер то није нешто што се подразумева, то се учи. Научите је како се понаша за столом, како када дођу гости, како када се са неким сретнете на улици. Научите је да покаже захвалност, да се извини, да каже “наздравље” када неко кине.
И потрудите се да се што више смеје. Осмех је лак начин да се приђе људима, да се отворе многа врата. Научите је да слуша друге, развијајте емпатију и љубав према животињама.
Све то ће утицати на то какве манире ће ваша ћерка имати као девојка и касније као жена. И најважније је да све буде праћено личним примером. Уколико се ви понашате на одређен начин ваша ћерка ће у почетку то сигурно копирати. Зато не тражите од ње да буде другачија, већ увек имајте на уму да вас гледа, да упија сваки ваш покрет, реч и манир. И водите рачуна да ваше речи и дела буду у складу, јер ће девојчица брзо приметити сваки покушај обмане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Како научити девојчицу да буде дама

 1. milica каже:

  hvala punooooooooo http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 2. silvija каже:

  Prava dama se upravo tako ponasa .Jedino sto u ovom sadasnjem drustvu to malo tko primrcuje ,alio to nju ipak nece odvratiti da bude PRAVA DAMA

 3. Tara каже:

  Zaboravili ste najbolji savet:
  Cim napuni 11 godina, dajte je nekoj muskarcini 30 godina starijoj, ima da postane dama preko noci, a lojalna i fino vaspitana zenica kroz par tura “korigovanja ponasanja” fizicke vrste.
  Kako vas nije sramota. I vi cete neku devojcicu da odgajate pravo do psihologa jednog dana.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама