Како одгајају децу родитељи широм света?

Одгајање деце у Србији је потпуно другачије од одгајања деце у неким другим деловима света, а све то захваљујући различитим културама и веровањима. Ово су неки од најинтересантнијих обичаја широм света.
deca
Индија
У Индији се сваке године одржава фестивал бацања беба. Малишане бацају са висине од 15 метара, а они који их хватају на земљи рашире чаршаве на које ће деца пасти. Звучи апсолутно застрашујуће, али нису забележене никакве незгоде на овом фестивалу који се одржава већ 500 година.
Бали
Родитељи тамо не дозвољавају бебама да додирну земљу док не напуне три месеца. Верују да би прљава земља могла да наруши чистоћу новорођенчета. Када дете стигне до тог узраста, породица организује церемонију на којој спушта бебина стопала први пут на земљу.
Грчка
У Грчкој постоји обичај да пљуну на бебу три пута (нешто као наше „пу, пу, пу“) како би отерали зле духове и лошу срећу.
Ирска
Традиционално, ирски брачни парови остављају комад са врха своје свадбене торте и то чувају до крштења детета. Тада се торта служи гостима, а мали комад се маже беби на чело, како би га пратила добра срећа.
Кенија
Родитељи у Кенији не гледају своју децу у очи јер сматрају да је то показатељ ауторитета, а не желе да беби дају такву моћ. Мајке свуда носе бебе са собом, али их игноришу када су узнемирени и плачу.
Вијетнам
Вијетнамци уче децу да не пишке у пелене звиждањем. Сваки пут када беба пишки, мама звижди. На овај начин се ствара условни рефлекс. Временом, малишани почињу мокрење да повезују са звиждањем, а након неког времена звиждање изазива „реакцију“ мокрења. На овај начин Вијетнамци науче децу да не пишке у пелене већ до 9. месеца живота, што је око годину дана раније него у западним земљама.
Мауританија
Људи у Мауританији верују да људска пљувачка задржава речи, па зато пљују новорођенче уз речи благослова. Жене пљују детету на лице, мушкарци у бебино уво, а онда ту пљувачку размажу по беби за „додатну“ срећу.
Нигерија
Родитељи из нигеријског племена Игбо воде новорођенче у кућу својих предака. Тада неко од чланова породице узима зачин који сажваће, а затим га испљуне и стави у бебина уста. Овај ритуал изводи се ради бољег бебиног здравља.
Централна Америка
Припаднице племена Маја у Централној Америци бебе купају у леденој води како би ублажиле осип на кожи, али и да би малишани боље спавали. Очекивано је да деца вриште током овог ритуала, али оне се воде оном „мама увек зна најбоље“.
Извор: Мондо