Како одгајити добро дете: 6 савета психолога са Харварда

„Одгајити морално дете, дете које брине о другима и поштује друге је увек био и биће тежак задатак. Али, то је нешто што сви можемо да урадимо. И не постоји посао који је важнији и који нам може донети већу награду.“


Већина родитеља је већ уморна од прича како технологија штети њиховој деци. Маме и тате дигиталног доба су свесни све веће конкуренције у привлачењу пажње детета и сваким окретањем стране часописа и сваким кликом су бомбардовани новим врхунским идејама и новоствореним бригама које се тичу подизања деце.

Али испод свeг тог лудила модерног васпитања, основе васпитања моралног детета се нису промениле.

Родитељи желе да њихова деца остваре своје циљеве и пронађу своју срећу, али научници са Харварда верују да због тога не морају да трпе љубазност и емпатија. Они представљају неколико испробаних стратегија које представљају најбољи начин да од свог детета формирате морално исправну особу и особу оријентисану на испуњавање циљева. Представљамо шест практичних савета:

Проводите време са својом децом

Ово је основа свега. Проводите време квалитетно, постављајте им отворена питања о њима самима, о свету и како га они виде и пажљиво слушајте њихове одговоре. Поред тога што ћете научити које то ствари чине Ваше дете посебним, показаћете им како да брину и да се интересују за друге људе.

Оно што је битно, реците јасно и гласно

Према научницима, „Иако већина родитеља и неговатеља кажу да је брига о деци приоритет, често деца не чују ту поруку.“ Зато кажите то њима, пред њима. Тако ће они знати да је то нешто на шта треба да се навикну и проверите са наставницима, тренерима и другим људима који раде са Вашом децом, како се они сналазе у тимском раду, како сарађују и да ли расту у добре особе.

Покажите детету како да реши проблем

Проведите их кроз процес доношења одлука које могу утицати и на друге људе. На пример, ако дете жели да одустане од спорта који тренира или неке друге активности, охрабрите га да идентификује извор проблема и да преиспита своју посвећеност тиму. Затим му помозите да схвати да ли одустајање заиста решава проблем.

Уведите рутину помагања и захвалности

Научници кажу: „Истраживања су показала да су људи који имају навику да исказују захвалност великодушнији, осећајнији, спремнији да помогну и праштају – и они имају веће изгледе да буду срећни и здрави.“ Стога се препоручује родитељима да се држе ових основа, тражећи од деце да помогну брату, сестри и да буду захвални за оно што им се учини. А што се тиче награђивања „доброг понашања“, научници препоручују да родитељи награде неуобичајена, несвакидашња дела љубазности.

Обратите пажњу на негативне емоције

„Способност бриге о другима се може умањити услед осећања љутње, стида, зависти или неке друге негативне емоције.“ Помажући деци да идентификују, именују и анализирају те емоције, водимо их ка безбедном и сигурном решавању конфликта, што их даље држи фокусираним на то да буду брижна бића. Такође је битно поставити јасне и разумне границе које ће они разумети и за које ће схватити да су постављене из љубави и бриге за њихову безбедност.

Покажите деци ширу слику ситуације

„Скоро сва деца саосећају и брину о малом кругу породице и пријатеља“, кажу научници. Суштина је научити их да брину о људима који су друштвено, културно, чак и географски ван тог њиховог круга. Ово се може постићи тако што ћете их научити да пажљиво слушају друге, тако што ћете их охрабривати да се ставе на места других људи, односно да се нађу у „њиховим ципелама“ и кроз вежбање емпатије користећи одређене примере из вести или забаве.

Приредила: Александра Ивковић

Извор: Upworthy