ПУНА контрола над онлајн животом деце је МОГУЋА, чак и ако нисте поред њих

Када бисте родитеље данас питали шта им је највећи изазов у том „послу“ званом родитељство, скоро па сигурно да би вам већина одговорила – борба с виртуелним животом ком деца теже. И вечити покушаји да дете задрже у реалном свету што је могуће више.

Да, деца данас одрастају много другачије него они рођени пред крај прошлог века или пре. И то, ако ћемо бити сасвим искрени, није нужно лоше. Напротив. Данас су им информације на дохват руке, па ако пожеле да сазнају која је највећа риба на свету или који град има најмање становника, то могу за свега неколико секунди. Управо захваљујући интернету. 

То је место где и ми, одрасли, тражимо одговоре на многа питања. И зар није баш добро кад их брзо и лако нађемо? Када вас, рецимо, дете пита: „Мама, а како пиле дише кроз љуску док је у јајету?“ а ви застанете и кажете: „Не знам, али одмах ћемо да сазнамо!“. Зар то није супер?

Три највећа изазова

Али! Да, има и то али. Све што је тако добро и корисно, носи са собом и неке изазове. Када су у питању деца и интернет, постоје три највећа: 

  • како им ограничити време проведено пред екраном, 
  • како контролисати начин на који то време проводе и садржаје које прате и 
  • како осигурати безбедност детета у дигиталном свету

Све једно питање важније од другог. И док модерна времена доносе све веће изазове, живот се убрзава и потреба да контролишемо децу у виртуелном свету све је већа, а времена све мање.

А решење? Асистент који се зове Connect

Решење би, уз породични договор о томе како се и кад користи интернет, могао да буде и један сјајан асистент у виду апликације која долази из компаније SBB. Зове се Connect, доступна је SBB корисницима и може се инсталирати са Google Play, Huawei App Galery ili AppStore продавнице. И успешно се бори са сва три горе наведена изазова. Connect вам омогућава да:

  • промените лозинку за Wifi у свом дому, где год се налазили
  • сваком уређају који се повезује на интернет у вашем дому посебно ограничите време када и колико ће користити интернет, као и које ће интернет категорије користити док је онлајн. То значи да у било ком тренутку, са било ког места, било ком уређају можете забранити чет, друштвене мреже, коцкање, игрице, садржај за одрасле…
  • угасите WiFi где год се налазили
  • онемогућите приступ интернету конкретном уређају или једноставно паузирате (док дете, рецимо, не заврши обавезе)
  • подесите доба дана када у кући нема интернета (рецимо време вечере, време кад се раде домаћи задаци или једноставно после 21.00…)

Ова услуга је, заправо, много више од класичне родитељске контроле. Она омогућава да се, а то је за децу изузетно важно, успоставе нека правила која ће као таква важити за целу породицу. А уједно даје могућност да, уколико процените да је то потребно, са било ког места управљате својом кућном мрежом и садржајима који кроз њу пролазе. Једним кликом се може забранити, рецимо, приступ друштвеним мрежама (или било којој другој врсти садржаја) или једноставно искључити интернет у читавом дому. 

Такође, један клик вас дели од заштите свих уређаја на кућној мрежи од крађе података као што је број платне картице коју можда користите за онлајн плаћање, лозинке или неке друге поверљиве информације.

Ако претпоставимо да сте направили породични договор о томе како ће се и кад играти игрице или гледати смешни видео-клипови, ако чак претпоставимо и то да имате децу која сарађују, не можемо никако да се ослонимо на то да ће тај договор увек бити испоштован. Због тога апликације као што је Connect јесу сјајни асистенти родитељима 21. века. Пружају нам могућност да контрола остане у нашим рукама и да останемо доследни, а без много сукоба. Помажу нам и у томе да себе научимо да неке границе важе и за нас, одрасле и да би баш добро било да после 21.00 увече заборавимо да постоји и тај дигитални свет и да се погледамо у очи. А тај подсетник нам свима, понекад, треба.