Како одгојити дете без комплекса

3 новембра, 2015

Многи родитељи сањају да њихово дете у будућности постане независна и успешна особа са јаким карактером. Али врло често не знамо зашто израстају у животно неприлагођене особе. Родитељи остају у недоумици: „Како се то десило?“ Чак, и једна на изглед невина фраза, може утицати на психу детета.
decak
Зато, када причате са својим дететом темељно бирајте речи и схватајте ово озбиљно. Прикупили смо за вас ТОП-5 фраза, на које родитељи треба да забораве једном и заувек.
„КАД САМ БИО У ТВОЈИМ ГОДИНАМА, БИО САМ ОДЛИЧАН ЂАК!“
За свако дете – родитељи су људи који знају све. Они формирају однос детета ка свету око њега, и самом себи. У фрази „Увек сам био одличан ђак“ дете види конкуренцију. Деца, која често чују овакву фразу, цео живот у породици нешто доказују.
С једне стране, то је добро, али при томе особа остварује нешто не због себе, већ за маму и тату. Ово ради да би родитељи увидели да је дете вредно њих. Таква особа, практично, никад не ужива у својим успесима. Изузетак има место, ако „родитељ-одликаш“ признаје достигнућа свог чеда, али то се ретко дешава.
„НЕ ВОЛИМ ТЕ, КАД НИСИ ДОБАР“
Након ове фразе дете може почети да се труди бити исправно. Али, при томе, оно одбацује све своје потребе и жеље, и покушава да погоди туђа очекивања. Родитељима то одговара, али на крају, идентитет детета остаје сакривен.
Када одрасте, покушава свима удовољавати, и живети са девизом: „Желим да ме воле, а зато морам да урадим оно што други желе. Немам своје жеље, зато постоје жеље других“.
 
„ТАЊА НА ПОЛУГОДИШТУ ИМА ЗАКЉУЧЕНО „5“, А ТИ „4“
Родитељи желе оно што је најбоље. Али, таква поређења су веома болно искуство за дете. Деца га преносе у свој одрасли живот. Детету је веома непријатно када га упоређују са неким другим. У свом будућем животу, такве особе настављају да се упоређују са другима, али не у своју корист. Ова фраза неће изазвати код детета жељу да постане бољим.
„НЕ СРАМОТИ МЕ!“
Због овакве фразе код детета почиње да се развија комплекс. Оно мисли да је он срамота, не само за мајку и оца, већ и за остале. Деца желе пажњу, али не знају шта са њом да раде. Они се сакривају, затварају, и постају изгубљени.
„НЕ ЖЕЛИМ ДА ТЕ ВИДИМ И ДА ТЕ ЧУЈЕМ“
Дете које чује ову фразу, живи са осећајем кривице пред родитељима, за оно што њима смета да живе добро. Будите пажљиви са изјавама такве врсте.
 
Извор: uspesnazena.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама