Тест за родитеље: Може ли се аутизам препознати на време?

13 октобра, 2015

Погрешно је мислити да је аутизам ментално обољење. Све је више доказа о томе да је реч о поремећају рада мозга који може да погоди сваку бебу. Ипак, постоји начин да се на време открије и лечи…
Аутизам, за разлику од опште прихваћене претпоставке, није ментално обољење, већ поремећај органског порекла. Јавља се као последица оштећења мозга и испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, процесу мишљења и разумевања социјалних ситуација.
Степен и начин испољавања обољења увек је различит и зато се заправо говори о спектру. Прво што се у разговору са запосленима у специјализованој установи помиње јесте стара, свима добро позната прича о стигматизацији свега непознатог и неуобичајеног у нашој средини, па тако и аутизма.
Деца коју друштво у самом старту одбацује, захваљујући стручном тиму опстају и постижу одређене резултате. Међутим, у нашој земљи за ову децу не постоји системско, трајно решење. Осим понеког специјалног одељења, којих је веома мало у односу на потребе целе Србије, велики број деце са проблемима у развоју, па самим тим и аутизмом, налази се ван образовног система. Дакле, чак 80 одсто малишана којима је преко потребна помоћ није регистровано, те цео живот проводе код куће у ишчекивању да неко обрати пажњи на њих, те да им укаже неопходну помоћ.
Највећи проблем утврђивања аутизма јесте “погрешна дијагностика”. Ова болест се дијагностикује током прве три године живота и то искључиво посматрањем понашања. Управо због тога, нудимо вам тест који би могао да помогне стручњацима приликом постављања дијагнозе.
Тест је креирала докторка Еми М. Ветерби са Универзитета на Флориди, а он може да послужи родитељима као смерница у откривању могућих проблема. Листа са питањима намењена је родитељима беба старости од девет до 24 месеца.
Питања за родитеље:

1. Можете ли јасно утврдити када је ваше дете срећно, а када узнемирено?
 
2. Да ли док се игра својим играчкама, окреће поглед према вама и проверава да ли га гледате?
 
3. Да ли се ваше дете смеши док вас гледа?
 
4. Када гледате према играчки на другом крају собе и показујете прстом на њу, да ли и дете гледа у правцу играчке?
 
5. Да ли вас моли за помоћ када жели неки предмет који не може да дохвати?
 
6. Када не обраћате пажњу на свог малишана, да ли покушава да вам се наметне на било који начин?
 
7. Да ли ваше дете чини нешто за шта зна да би могло да вас насмеје?
 
8. Да ли покушава да скрене пажњу на нешто како би вас натерало да и ви погледате у тај предмет, не очекујући да ћете нешто са њим да урадите?
 
9. Да ли купи предмете из околине и даје их вама (на чување)?
 
10. Да ли вам показује предмет у својим ручицама, али без намере да га да вама у руке?
 
11. Да ли ваш малишан маше како би поздравио друге људе?
 
12. Да ли показује прстићем према одређеним предметима из своје околине?
 
13. Да ли маше главицом када жели да да потврдан одговор?
 
14. Да ли ваше дете користи гласове и/или речи да би задобило вашу пажњу?
 
15. Да ли спаја гласове у речи (нпр. ма-ма, га-га, а-гу, а-бу, па-па, ба-ба)?
 
16. Колико од следећих слогова ваше дете користи: ма, на, ба, да, га, ва, ла, ја, са, ша?
 
17. Колико речи ваш малишан користи смислено, а да их ви разумете и распознајете (нпр. хам = желим да једем, деде = деда, то = дај ми то, брм-брм = ауто…)?
 
18. Да ли може да споји две речи (нпр. јос папа = желим још да једем, то дај = дај ми то, брм-брм па-па = иде ауто, ма-ма ту = мама дођи овде)?
 
19. Када га зовете именом, да ли реагује окретањем главе и гледањем према вама?
 
20. Колико речи или фраза ваше дете разуме без гестикулирања и додатних невербалних објашњења?
 
21. Показује ли ваше дете интерес према игри великим бројем различитих играчака?
 
22. Колико од следећих предмета ваше дете користи спретно: чаша, бочица, посудица, кашика, чешаљ или четка за косу, четкица за зубе, сунђер за купање, лопта, аутић, телефон-играчка?
 
23. Колико коцкица у висину ваше дете може да сложи?
 
24. Да ли се према играчкама понаша као да су живе (нпр. храни плишану играчку, ставља животињице да спавају, ставља животињице у приколицу камиона и сл.)?
 

Напомена:
Уколико одговорите НЕГАТИВНО или НЕОДРЕЂЕНО на више од пет питања, било би добро да се обратите стручњаку. Напомињемо, ова листа је само смерница помоћу које можете установити развија ли се ваше дете правилно, односно има ли или нема у његовом менталном развоју наговештаја да би могло постати аутистично. Дакле, није реч о психо-тесту!
 
Извор: lepotaizdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама