Како поправити стање у образовању? ПЕТ предлога Друштва математичара Србије

На недостатак наставника математике, физике, хемије, биологије, али и латинског језика и психологије, декани факултета упозоравају још од 2015. године.

Foto: Canva

Прошле недеље састали су се декани седам факултета, који имају смерове за школовање наставника, и разговарали о недостатку наставничког кадра. Члан Националног просветног савета Мирослав Марић каже за РТС да предлози звуче доста разрађено и да ће их Савет разматрати наредног четвртка.

Сенату Београдског универзитета послали су нацрт платформе са пет тачака.

Прва тачка је, наводе, да очекују да држава уради озбиљну анализу недостатка наставника по предметима и по регионима, и да је једно од могућих решења да се формирају регионалне стипендије, како би се на тај начин студенти који заврше наставни смер вратили у своју средину.

Свакако, истичу, мора да се повећа и плата.

“Сва решења заснивају се на идеји да се подигне друштвени, али и материјални статус наставника”

Мирослав Марић, члан Националног просветног савета рекао је у Београдској хроници да предлози декана звуче доста разрађено, али да није имао прилику да као члан Савета добије конкретан предлог, јер није стигао до њих.

“Када дође до нас, ми ћемо га разматрати”, додаје Марић.

Друштво математичара, чије је он члан, има пет предлога.

Прва ствар којом се треба хитно позабавити, каже Марић, јесте дугорочно унапређење материјалног положаја наставника, везивање примања за републички просек и множење неким коефицијентом.

Друга идеја односи се на дефицитарне професије и ДМС предлаже да се за њих обезбеди неки додатак или друге погодности попут решавања стамбеног питања што би могло да инспирише студенте да се запосле и буду наставници.

Трећи предлог је да се стипендирају студенти и да, они који стипендију добију и прихвате, имају обавезу да одређени број година проведу у школству.

Четврта ствар је заштита интегритета, угледа и ауторитета наставника, који је поприлично нарушен.

Пети захтев јесте снажна медијска подршка, односно да се наставничко занимање промовише у медијима, закључио је Марић.

Извор: РТС/Зелена учионица