Како пролазе бунтовна и тврдоглава деца у каснијем добу?

25 децембра, 2019

На основу истраживања које је спровела друштвена мрежа за научнике и истраживаче “ResearchGate” , откривено је да бунтовна и непослушна деца имају више шансе да у будућности постану успешни људи.

Ово истраживање, спроведено над 3.000 деце старосне доби између 8 и 12 година, пратило је њихов развој у раздобљу од 1968. године па све до данас.

Анализиран је њихов коефицијент интелигенције, оцене у школи, однос са другарима, ваншколске активности, интересовања, породични односи… уопштено, њихови ставови и понашање. Резултати студије били су неочекивани.

Обично се од “проблематичне” деце не очекује неки већи успех у животу, а испоставило се заправо да је ово потпуно погрешно мишљење.

Студија је показала да деца која су обично пркосила ауторитету имају тенденцију да постављају питања, истражују ствари које се догађају око њих и размишљају “изван граница”. Научници су утврдили да се из ове њихове бунтовне црте у будућности изродила изражена креативност, посебно кад је реч о новим идејама на послу или осмишљавању и покретању сопственог бизниса.

Особе које су у “правиле проблеме” у детињству – тврдоглави, непослушни и клинци који су били бунтовници или су пркосили ауторитетима, у зрелом животном добу су заузимали високе позиције на послу, као и да су зарађивали више новца од оних који су имали боље оцене и генерално били дисциплинованији у детињству.

Научници су закључили да је један од кључних разлога за овакав развој у каснијем животном добу заслужна себичност, коју оваква деца испољавају. Како у детињству нису поштовали правила која су им школски ауторитети или родитељи наметали, исти модел су применили и у каснијем добу. Не обазирући се на правила и наоружани добром вештином преговора, захтевали су веће плате, боље услове рада и сл, што су и успевали да издејствују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама