Како спречити љубомору старијег детета на новог члана породице

7 фебруара, 2017

Нови члан ваше породице је на “путу”! Како ће ваше дете реаговати на бату или секу?

Ово су најчешћа питања родитеља који желе да прошире своју породицу. Психолог Ана Стевановић нам говори како на најлакши начин помоћи детету прихвати новог члана породице.

С обзиром да је свима једна од већих брига у трудноћи како ће ваше јединче прихватити да висе није само и није у центру пажње, ја ћу покушати да вам дам пар практичних савета.

Љубомора на новог члана, тј. бебу се обично јавља код првог детета у периоду од четврте до седме године. То вам звучи чудно јер мислите да ће мање дете теже прихватити да није висе само? Заправо није тако. Љубомора код деце се јавља у том периоду јер су њихова чула и рационалан начин размишљања у том периоду доста развијенији. У оваквим случајевима је набоље реаговати на следеци начин:

– допустите детету да се осеца важно и да добије улогу у животу новог члана (допустите му да вам помогне око купања, повијања, шетања);

– проводите време са њим и покушајте да им једнако посвећујете пажњу.

Адаптација деце узраста од 2 до 4 године:

Код деце овог узраста адаптација на новог члана је брза и лакша. Због тога се саветује сто мања разлика међу децом. У овом узрасту ментална зрелост детета је у основном облику. Ако се одлучите на новог члана, дете ћете адаптирати на следеци начин:

– допустите му да буде једнак са новим чланом (ако нова беба доји, допустите и њему да пије млеко, допустите му да се бебиним играчкама);

– причајте му о њему у том периоду и покажите му његове фотографије првог купања, доласка из породилиста. Таква адаптација ће вам бити мало напорна, али успешна.

Психолог: Ана Стевановић

Извор: zdravoodrastanje.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама