Мирјана Бобић: Како српска жена схвата аеробик

9 марта, 2016

Осми март, у народу познатији као ДАН ЖЕНА требало би, бар у Србији, да се преименује у ДАН КРЕАТИВНИХ жена. Пошто жена у Србији, никако не одустаје од многобројих друштвених и културолошких захтева који се пред њу постављају, чак је ни страшна економска криза неће спречити да држи корак са временом – као супруга, мајка, домаћица, сарадница и дружбеница.

Оно што се у свету помодно зове аеробик и фитнес – овде има прегршт различитих назива, али је ефекат исти. Наша жена је на време схватила да је нашим мишићима свеједно да ли дижемо тегове, или перемо прозоре, или пегламо, тресемо тепихе или склањамо крш који су деца и муж оставили по кући. Наша жена не седне неколико сати пошто се вратила са посла, и то схвата као савршени аеробик.

И још је мудро схватила да је лицу свеједно да ли стављамо неку маску са колагеном и витаминима, или мутимо остатак милерама од јуче са бананом и мажемо по лицу и деколтеу, витамини су витамини. Наша коса нема појма да ли се фенира код куће пред замагљеним огледалом у купатилу или у фризерском салону, као што је познато да ако ставимо јачи кармин, или мало више маскаре на трепавице, нико неће ни приметити да носимо старе ципеле.

Као мајка, одавно је схватила да је небо граница, јер ионако углавном сама васпитава децу; често се не либи да, ’очас посла, сама окречи собу, промени утичницу, замени браву на подруму, или изглетује нераван зид. Ако није у сталном радном односу, што се овде сматра тешком маном, онда мора да уме да потегне кад треба – да лепи плочице у купатилу, помера фрижидер и научи да мења утичнице, напумпа гуму или да по слуху препозна да ли су се свећице на ауту поквасиле или је у питању анласер, пошто сила Бога не моли.

Уз то је маштовита куварица, пекарка, посластичарка и роштиљџија, а никако се не сме занемарити и њена невероватна склоност да у слободно време ради и неки додатни посао који ће њеној породици обезбедити бољи живот, у смислу прављења колача за продају, или ајвара. Или, ако треба, може она поподне, на неколико сати, да оде и причува неке старе људе, а увече може и да бејбиситује.

Брижна је ћерка својим родитељима, по потреби је и шнајдерка својој деци, а углавном им је другар за учење свих предмета, уз све то – она је породични таксиста, јер скоро никада не пије. Мудри је финансијски стручњак своме мужу, а када његова пословна кола крену низбрдо, код ње ће увек наћи изненадно уточиште у виду тајног фонда.

Осим што је породични дипломата који веома ради на билатералним односима између своје и породице свог мужа, она је и сјајан лекар за душу, нека врста аутентичног психотерапеута, која са невероватном емпатијом разуме све бубице своје деце и све очаје и неуспехе свога мужа.
Њена једина мана је што није схватила да је она много моћна појава, и да није случајно што је у српском језику, снага – женског рода.

Узми тај каранфил који су ти донели, зажмури, насмеши се, и уживај у себи.

Мирјана Бобић Мојсиловић
Извор: AllMe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама