Како треба разговарати са ученицима

14 фебруара, 2014
Да би добили од ученика одговоре који су у погледу садржине тачни, прецизни, одређени, а у погледу језика правилни и јасни, учитељева питања треба да буду  јасна, одређена, и у језичком погледу исправна.99753234
Најпожељније је да ученик одговара директно на постављено питање,али у пракси често није тако..Одговори се , уместо да садрже и питање и одговор, што се посебно захтева у млађим разредима јер се на овај начин ученици вежбају у говору и изражавању, своде на кратке и непотпуне реченице..

Учитељ треба посебно обратити пажњу да одговори његових ђака буду самостални, то значи да одговарају ,,својим” речима. Треба неговати природност у изражавању, подржавати природни тон и дикцију. Исто тако важно је и неговати ученичка питања у наставном раду. Она су показатељ њихове заинтересованости за наставу, и да желе да им постане јасно оно што не разумеју. Треба пробудити њихову жељу за слободним постављањем питања. Од учитељеве умешности зависи како да ученичка питања учини саставним делом наставног рада.

Оспособљавајући ђаке да се у стицању знања користе питањима, ми их учимо да до знања долазе сопственим напорима, и тако  стечена знања бивају сигурнија  и најтрајнија. Нa тај начин им олакшавамо сам процес учења, они су у стању темељније да савладају наставне садржаје. Навикавање, вежбање ученика да се служе питањима допринеће да ученик  научи  да јасно, логично и сажето изрази своје мисли, било усмено или писмено.

Разговор на релацији учитељ – ученик не треба да се схвати као средство које служи да ученик запамти градиво, него, пре свега као средство које подстиче на размишљање и удубљивање у садржај онога што се учи. Он треба да изазове живо интересовање код ученика. Тиме што ће тражити објашњења, они ће бити и орјентисани да пажљиво слушају.

Код ученика старијих разреда постоје услови за продубљивање комуникације наставник – ученик, зато јер су ученици у стању да за главну мисао везују другостепене мисли и око ње групишу појединости које јој припадају. Отуда се с пуним правом сматра да ће ученици подробније схватити и усвојити наставне садржаје ако са наставником имају квалитетну комуникацију.

Ако учитељ поклони пуну пажњу увођењу ученика у вештину реторике, кроз разноврсне вербалне методе рада,онда ће деца стећи трајне навике служења својим говором и један нови облик стицања знања.Путем питања и одговора који делују стимулативно,они ће боље схватити градиво, уочити и издвојити главне ствари, основне идеје, и тек онда ће лакше доћи до запамћивања.

Отуда се и учитељима и наставницима поставља као задатак да остваре пожељну комуникацију са децом, да њихову пажњу и њихова интересовања пробуде, и да ученик игра активну улогу,а не да буде пасивни посматрач.

Славица Ердељановић
ОШ “Свети Сава”
Младеновац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама