Караван чудеса Уроша Петровића допутовао је и у мој град!

Разлог мог неодласка на раније уговорени годишњи одмор, био је и више него оправдан.
Како су се Балканом од давнина “разнолика људска и нељудска створења смуцала скровитим стазама…”, потајно сам се надала да ће и у библиотеку у којој радим да се досмуца познати писац који је тај дан требало да одржи радионице са дјецом.
uros petrovicИако су врата наше библиотеке дрвена, као и она описана у његовој посљедњој књизи, није морао користити шрафцигер да би ушао. Била су широм отворена. Тек касније, током радионице, сви се увјерисмо какво је “чудо”, у ствари, допутовало овим караваном.
Дјечије главе окретале су се за Урошем слушајући приче и загонетке, као да су се плашиле да, ако пропусте и једно слово, један глас, онда неће успјети освојити највреднију и најважнију награду тог тренутка – смајли лоптицу и на крају, доживјети просвјетљење. Ти мали, радознали “уро(ш)крети” боли су небо својим подигнутим ручицама нудећи оригиналне, само своје одговоре креирајући тако један потпуно нови, маштовитији свијет.
Што се тиче нас родитеља, па било је додуше мање занимљивих и мање маштовитих одговора али, искрено, мене је од покушавања повезивања неурона забољела глава као никад љепше у животу! Видјети искре у очима на лицима која “смишљају” и нуде одговоре, осмијехе искрене а снажне, сматрам одличним искуством, уколико желимо да наша дјеца буду живахна, домишљата, слободна, насмијана. Дјеца која ће пронаћи свој, само свој пут у овом свијету пуном различитих, за њих неоткривених чудеса…
Рад овог човјека и његових сарадника, човјека, који се на нашој планети појавио под именом Урош Петровић са занимањем писац за дјецу и одрасле, коаутор “нтц система учења”, фотограф, те одликом да је један од најуспјешнијих рјешавача тестова интелигенције на свијету, тек се препознаје и уважава, како то обично и бива, прво у свијету а затим и код нас.
Зато родитељи и дјецо, читајте, откривајте нове путање, клизите из свијета у свијет јер, па – од вишка свакако глава не боли!
“Схватио је да много тога не зна и да је знање једино што му даје крхку предност над другим, сва је прилика, сада далеко многобројнијим врстама.” (Караван чудеса / Урош Петровић)
Ивана Букејловић