Клинички психолог открива знакове добрих родитеља

4 августа, 2020

Родитељи се данас често питају да ли добро васпитавају своју децу. Клинички психолог, Надин ван дер Линден, открива знакове добрих родитеља.

Foto: Canva

Ово су знаци добрих родитеља:

1. Дете показује различите емоције пред тобом

Понекад је детету јако тешко кад се нађе у врло емотивном периоду. Можда вам се понекад чини да нема потребе да дете изражава све своје емоције пред вама, али способност детета да вам покаже љутњу, тугу или страх је добар знак јер се осећа сигурно уз вас. Веома је забрињавајуће када дете скрива своја осећања пред родитељима. Често је то знак великих проблема у односу. Покушајте избећи да се дете затвара и не ометајте изражавање његових осећања. Уместо тога, обратите пажњу и будите захвални због тога.

2. Дете вам долази кад се повреди или суочи са неким проблемом

Знамо да родитељи раде одличан посао када им дете долази јер има одређене проблеме. То значи да сте осигурали сигурну луку у коју дете долази када му треба помоћ. Добар начин подстицања овога је слушање проблема и широм отворене руке без обзира чини ли вам се проблем мали или велики. Ваш однос ће бити отворен за комуникацију о стварима које су тешке у животу.

3. Дете може разговарати о мислима и осећајима без страха

Ово је позитиван знак прихватања отвореног и флексибилног односа. Неки родитељи несвесно ограничавају комуникацију са својим дететом кроз своје понашање, као што је претерано реаговање на мисли или осећаје који им се не свиђају или оне које доводе у питање његово понашање као родитеља. Други родитељи су толико крхки да их деца не желе оптеретити својим мислима и осећајима. Можете подржати мисли и осећаје детета без обзира на то ко сте ви. Ако вам је потребна додатна подршка, учините то с одраслом особом, али не са дететом.

4. Ваша повратна информација није критична или не означава дете

Добри родитељи не дају критике о понашању и избегавају ознаке попут „лош“, злочест“, „похлепан“ и „лењ“. Ако је ваше дете појело све чоколадне кексиће пре него их је поделио с другима, добра мама ће се фокусирати на понашање.

5. Подстичете дететове интересе и таленте

Развијањем интереса и талената дете развија вештине и постиже резултате. Можете позитивно ангажовати децу кроз тинејџерске и ране године живота. Дивно је напредовати у нечему што волите. Понекад, родитељи управљају дететовим интересом како би испунили своје снове и потребе. Када присилите дете да ради нешто због личних интереса, све може да пропадне, чак и када изгледа да све иде добро. Такви поступци могу учинити да се дете осећа неуспешно. Исто тако, ако не успе, а иза њега је нарцистичка родитељска амбиција, деца носе терет разочараног родитеља и властитог разочарања.

6. Стварате границе како би дете било сигурно

Добри родитељи усмеравају понашање детета постављањем граница и ограничења. Деца без граница и правила често упадају у невољу или су изгубљена. Границе помажу да се осећају вољено и цењено, чак и ако понекад не воле границе. Неки од примера добро постављених граница су: рутина спавања и пристојно изражавање према члановима породице.

Успешно родитељство значи пружање сигурне луке за ваше дете!

7. Исправљате своје грешке

Бити у стању поправљати однос с дететом знак је доброг родитеља. Ако вичете, претерали сте с реакцијом, врло је важно поправити тај однос. Разговор с дететом може вам помоћи да решите ситуацију, објашњавајући да и вама треба помоћ око својих осећања. Иако је врло примамљиво тражити знакове успешног родитељства у стварима као што су: ниво читања, једе ли здраву храну, побеђује ли у фудбалу и сл., успешно родитељство значи пружање сигурне луке за ваше дете. То ствара место из којег дете може напредовати. Састоји се од трајне везе која не зависи од резултата, него од љубави, поштовања и повезаности. То заправо значи да си одличан родитељ.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама