Ко ће одлучивати о томе да ли биологију за осми разред треба реформисати

септембар 13, 2022

Национални просветни савет (НПС) формираће радну групу од еминентних универзитетских и школских наставника биологије са задатком да преиспита део програма наставе и учења биологије за осми разред који се односи на родни и полни идентитет, пише Политика.

По убрзаној процедури, у року од две недеље, ново мишљење НПС-а о актуелном програму по ком биологију уче осмаци, утемељено на усаглашеном ставу науке, наћи ће се пред просветним врхом.

Подсетимо, након бурне реакције јавности, министар просвете Бранко Ружић тражио је од НПС-а да поново испита и да стручно мишљење о делу програма наставе и учења биологије за осмаке, који се односи на разноврсност биолошке основе пола и полних карактеристика, примарних и секундарних, које укључују понашање и индивидуални осећај припадности неком од родова.

Програм који је сад под лупом усвојен је и озваничен објављивањем у „Службеном гласнику” 2019. године, а примењује се од 2021/22, дакле од прошле школске године. Практичари, наставници биологије из учионица, сматрају да је то један од најбоље реформисаних програма наставе и учења. Замерки из кругова биолога на рачун тог програма није било ни на седници НПС-а на којој је тај документ добио позитивно мишљење савета, као најважнијег стручног тела.

– И сада ћемо питати струку, најпре Српско биолошко друштво, и формираћемо радну групу од еминентних професора биологије, замолићемо и све катедре и департмане за биологију да нам делегирају своје представнике, а на основу става те радне групе НПС ће се максимално, као и до сада, држати науке. Преиспитаћемо, па ако треба реформисати, видећемо, пре свега став наших најеминентнијих научника као и увек када је неко озбиљно питање које захтева целовито сагледавање, јер ми смо пре свега стручно тело – разјаснио је за „Политику” Радивоје Стојковић, председник Националног просветног савета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама