Кодекс понашања у школи – за ученике, наставнике и родитеље

16 маја, 2023

КОДЕКС – значи правило. Правила служе зато да помогну људима да живе једноставније. У свему што људи раде постоје правила: у саобраћају, у писању, у математици, у исхрани, облачењу, понашању.

Ако их поштујемо – и живот у школи биће нам лакши и пријатнији.

Кодекс понашања ученика

Поштуј кућни ред школе, немој да касниш, тиме поштујеш своје и туђе време.

Када дођеш у школско двориште, стани у ред. Чекање се може прекратити разговором. Пристојан ред говори о твојој зрелости и озбиљној намери да у школи добијаш оно по шта си дошао а то је твоје најосновније образовање.

Не заборави да својим наставницима, особљу школе и својим друговима упутиш поздрав: ”добар дан”, ”довиђења”, ”ћао”. Њих ће обрадовати, а тебе неће оштетити.

Ходником не јури, не гурај се да не би повредио себе или другог. Старијег пропусти, а групу заобиђи.

Буди пажљив на часу, не сметај, не гунђај, не шетај. Када говориш захтевај да сви ћуте. Тиме поштујеш себе и друге.

Домаће задатке редовно ради и учи. За све што не разумеш или не можеш да схватиш, можеш наставнику лепо да се обратиш.

На часу искључи мобилни телефон, мп3 плејер и сличне уређаје. То је твоја приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од НАШЕГ.

Дозвољено је да у великим количинама употребљаваш речи : молим, хвала, изволи, извини. У комбинацији са љубазним осмехом пред тобом су неограничене могућности. Пробај! Успех је загарантован.

Искажи своје мишљење или незадовољство јасно и гласно, бираним уљудним речима. Тако ћеш једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима.

Не решавај сукобе физичким обрачунавањем. То је карактеристика немоћних и примитивних људи. То сигурно ниси ти!

Немој да причаш са устима пуним хране. Мљацкање у току разговора, једнако је причању са жвакаћом гумом у устима. Непристојно је, једно и друго.

Буди пажљив и нежан према најмлађим ученицима у школи. Они једино од тебе могу да науче како треба да се понашају.

Не исказуј своје незадовољство над школском имовином. Она користи свима. Ако направиш штету твоји родитељи ће морати да је плате. Од такве штете немаш користи.

Не гази траву у школском дворишту. Немој бити јачи од онога што не може да се брани. .

Не бацај смеће око себе. Не остављај такве трагове за собом! Наћи ћемо вас и без њих!

Ако одлучиш да у школу донесеш скупоцене предмете, нека то буде на одговорност твоју и твојих родитеља. Ако се оштете или изгубе не криви друге.

Ако си ученик 7. или 8. разреда, а немаш смањену оцену из владања, ни више од две недовољне оцене, добићеш одговоран задатак, бићеш дежурни ученик. Тада се придржавај упутства о дежурству и сарађуј са дежурним наставницима.

Сигурно ти није пријатно када ти неко претура по торби или перници, па не чини ни ти то другима.

Одећа у којој долазиш у школу треба да буде, уредна, у твом стилу, али и практична за рад. Одећа коју носиш јасно говори о твојој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован.

Кодекс понашања запослених у школи

Поштујмо кућни ред школе, не треба да каснимо, тиме поштујемо своје и туђе време.

Изостајање са посла на време најавите ради благовременог организовања замене. Основни знак пристојности је када некоме, ко нас очекује, објаснимо зашто нисмо дошли.

Дежурни наставници се старају о реду у школском дворишту и ходницима школе и уредно воде Књигу дежурства. Остале колеге им помажу, проблеми су нам заједнички.

И када смо замишљени и забринути, не заборавимо да својим колегама, особљу школе и ученицима упутимо поздрав : добар дан”, ”довиђења”. Њих ће обрадовати, а нас неће оштетити.

Дозвољено је да у великим количинама употребљавамо речи: молим, хвала, изволи, извини. У комбинацији са љубазним осмехом пред нама су неограничене могућности. Пробајмо! Успех је загарантован.

На часу искључујемо мобилни телефон. То је приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. НАШЕ не може бити важније од ЊИХОВОГ.

Своје мишљење или незадовољство изражавамо јасно и гласно, међусобним разговором, бираним уљудним речима. Тако ћемо једноставније решити сваки неспоразум са колегама, ученицима и са родитељима.

Будимо принципијелни, захтевни, толерантни и пажљиви према ученицима у школи. Они од нас и родитеља уче како треба да се понашају. Попуштање ученицима је само привидан знак доброг односа са њима. У стварности то је потцењивање њихове способности да науче, потхрањивање њихове лењости и немара и омаловажавање нашег труда.

Добра припрема за рад је предуслов да се на часу осећамо сигурно и опуштено. Припрема за рад ће нам бити лакша, а часови успешнији ако се договарамо и размењујемо искуства.

Пажљиво слушамо ученике. Предлози и идеје ученика доприносе успешнијој реализацији редовне наставе и ваннаставних активности.

Ученицима развијамо свест о очувању животне средине. Учионица и двориште биће онакви каквим их ми створимо васпитним деловањем на ученике. Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме више прија.

Сви негујемо међусобне односе засноване на уважавању, разумевању, поштовању, толеранцији и избегавању сукоба. Свађе и вређања нису дозвољени. Поштујемо одлуке које смо заједнички донели.

Комуникација са родитељима је професионална, коректна и конкретна. Нисмо у обавези да примимо родитеља који је дошао ван термина за пријем.

Одећа коју носимо јасно говори о нашој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован, али и добар пример ученицима.

Кодекс понашања родитеља

Поштовани родитељи, Вас сматрамо блиским сарадницима зато што своју децу, као и ми, учите да поштују Вас, своје другове, наставнике и остале запослене у школи. Ваша сарадња нам је драгоцена, јер ћемо заједничким снагама, васпитањем и образовањем ваше и наше деце, постићи да они постану добри и успешни људи, а школа пријатно и лепо место на које ће с радошћу долазити.

ДЕЦА СЛЕДЕ ВАШ ПРИМЕР

Поштујте Кућни ред школе

Уколико своје дете доводите и одводите из школе, допратите га само до улаза за ученике уместо да га пратите до учионице, јер тиме реметите рад и ред осталих ученика и запослених; Уколико га чекате после наставе, будите стрпљиви и сачекајте га испред улаза за ученике.

Поштујте договор са одељењским старешином о међусобној комуникацији.

Редовно се информишите о учењу и понашању Вашег детета.

Поштујте своје и време других поштовањем термина за пријем родитеља. или најавите свој долазак.

Редовно присуствујте родитељским састанцима.

Благовремено информишите одељењског старешину о свим битним чињеницама везаним за Ваше дете. У року од 48 сати обавестите одељењског старешину о разлозима одсуства свог детета из школе;

Подстичите своју децу да буду одговорна, да поштују себе и друге, свој и туђи рад .

Ваше дете мобилни телефон, мп3 плејер и сличне уређаје доноси у школу на Вашу и сопствену одговорност.

Школска година почиње у септембру. То је прави тренутак за почетак сарадње са одељењским старешином и предметним наставником.

Информације о успеху и понашању детета добијаћете у континуитету. Мај месец није тренутак за било какве почетке.

Поштујте редослед обраћања (уколико вам је потребна интервенција) и то на следећи начин: прво се обратите одељењском старешини, предметном наставнику, затим педагогу или социологу школе и на крају директору.

Школа је место за сарадњу и договор. Нема места неприкладном понашању, изазивању сукоба са ученицима, другим родитељима и радницима школе. Уколико се то, нажалост, догоди, родитељ ће бити удаљен из школског простора.

Кодекс преузет са званичног сајта ОШ “Светозар Марковић” из Лесковца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Кодекс понашања у школи – за ученике, наставнике и родитеље

 1. Maeijana каже:

  Boze ima li te?! Majka sam dva sina, jedan vec veliki drugi u pubertetu. Zar sve ovo sto ste napisali ne treba da se podrazumeva? Mene su moji roditelji tako vaspitali, ja svoju decu. Pamtim moje nastavnike i profesore. Oni su imali stav, postovali smo ih i cenili. Problem je sto postoje veze, sto postoji partija,sto postoji ko je ko,ciji je…problem je sto se u skoli ne razgovara sa decom nego odmah kod paihologa,upisuju se za sve i svasta… Da nisam roditelj koga moje mladje dete postuje nista u skoli ne bi naucilo…nesto u tom sistemu treba da se menja. Degradirano je sve. Penzioneri sede po drzavnim firmama, ne znam zasto,pa cemu deca da se nadaju, gde da vide svoju buducnost. Kad krenu privatno da rade susrecu se za raznim poteskocama. Nesto nam ne valja. Postoje ljudi koji su placeni da to vide,znaju srede,pa nek izvole.

 2. Nikola каже:

  Ovaj Kodeks zvuči više kao nekakva molba učenicima. Školska pravila trebaju da budu jasno definisana u kratkim crtama i bez njihovih dodatnih objašnjenja koja deluju kao pravdanje čemu služi odredjeno pravilo. Dakle bez čvrste ruke(figurativno) i konkretnog sprovodjenja i dalje ćemo imati devijantnu omladinu. Napad na profesora-krivična odgovornost i pritvor,plus novčana kazna.Telefon u toku časa-novčana kazna do 20 000 dinara. Maltretiranje drugih učenika-krivična odgovornost za napad. Sejanje djubreta po školi-novčana kazna do 50 000 dinara i tako redom,a ne ovo mlaćenje prazne slame.

 3. Ivana каже:

  Dosadni ste vise

 4. Jelena Kostić Valčić каже:

  Da li postoji neki zakonski ili podzakonski akt koji zabranjuje da roditelj deteta uđe u hodnik (odmah iza vrata škole) i da se skloni od kiše ili vetra? Jer kod nas je to zabranjeno. Bila sam izbačena kao roditelj iz hodnika jer je “direktor tako naredio” i čekala na kiši i vetru svoje dete koje je prvi razred osnovne škole? Eto to me zanima. A jasno mi je i zašto je zabranjeno da se uđe u konkretnoj školi. Učenici divljaju, valjaju se po podu hodnika a nastavnici ih preskaču. Videla sam to kad sam se popela na sprat na dan otvorenih vrata. Tako da, lako je napisati tekst ali problem je mnogo kompleksiji…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама