Koje greške prave roditelji ne sluteći da tako uništavaju samopouzdanje deteta

22 februara, 2017

Deo vaspitanja dece jeste i naučiti ih da na pravi način doživaljvaju sebe i okolinu. U ovom samopouzdanje igra veliku, ako ne i ključnu, ulogu.

Upravo zato je veoma važno da se roditelji postave prema deci na pravi način kako ne bi uništili samopouzdanje deteta dok je ono još u razvoju.
Ipak, postoje neke greške koje roditelji možda ne smatraju previše značajnim – ali mogu u velikoj meri da utiču na samopouzdanje mališana:
Kritika
Kada kritikujete nešto što je dete uradilo – ono to shvata veoma lično i oseća kao da kritikujete njegovu ličnost, a ne trenutnu odluku da uradi nešto što ne bi trebalo ili da ne uradi nešto kako bi trebalo.
Upravo zato je važno da odaberete prave reči i pravi pristup detetu kada želite da mu pokažete da nešto nije uradio kako treba ili da se ponašao neprimereno. Važno je da ne deluje kao da ste razočarani u njega već kao da je to nešto što mu govorite zbog njega – kako bi bio još bolji nego što je.
Hvaljenje
Iako je potpuo suprotno od kritike – može imati gotovo isti efekat na decu. Naime, previše hvaljenja nikako nije dobro za detetovo samopouzdanje jer u budućnosti malo njih će hvaliti njih kao osobu – već ono što rade.
Isto kao i kod kritike – trebalo bi isto tako da pohvalite neku aktivnost deteta, njegovu odluku ili ponašanje, kako bi znalo da je to nešto što bi trealo i inače da radi i da će uvek dobiti pohvalu koja će im nahraniti samopozdanje na zdrav način.
Kontrola
Ukoliko naučite dete da bi trebalo da radi samo ono što mu vi odredite i kažete – nikad neće moći samo da donese odluku za sebe. Upravo zato je važno da što pre počnete da ostavljate prostor detetu da odluči šta želite da radi i da pronađe svoj način – a da ga vi u tome samo podržite i pomognete koliko je potrebno.
Radite umesto dece
Jasno je da odrasli mogu bolje i brže da urade veliki broj stvari. Ali to nije dobro za vaspitanje i odrastanje dece koja na taj način neće naučiti ništa da rade sama. Dajte deci neke manje zadatke ili posliće po kući koji su u skladu sa njihovim uzrastom i pustite ih da urade to sami.
Vremenom će neke stvari bolje i brže raditi, pa je potrebno da im redovno zadajete neke obaveze koje će ih “terati” da razmišljaju i pronalaze najbolji način za obavljanje tog zadatka. Na ovaj način će se deca osetiti korisnim i odraslim, što će pozitivno uticati na njihovo samopouzdanje.
Manjak komunikacije
Komunikacija nije samo kad vi pričate, već i kad slušate. Upravo ovo drugo je veoma važno za decu i njihovo samopouzdanje. Roditelji bi trebalo što češće da posvete vreme slušanju dece kada im se obraćaju i žele nešto da ispričaju – šta god da je u pitanju.
Naime, kada se zaista skoncentrišete da slušate dete ono se oseća posebnim i važnim. Imaju osećaj da je njihovo mišljenje i priča podjednako važna kao i vaša, odnosno kao i svih odraslih ljudi . Zato – obratite pažnju na to kako komunicirate sa decom jer oni mogu da primete kada ih vi ne slušate pažljivo, a kada ste u potpunosti posvećeni njima.
Poređenje
Kada svoje dete poredite sa drugom decom ono se oseća manje vrednim. Važno je da ih naučite da ne bi trebalo nikad da se porede sa drugima. Svaka osoba je jedinstvena. Svako bi trebalo da ima svoje kriterijume po kojima će donositi odluke, na osnovu kojih će postavljati sebi ciljeve.
Izvor:Edukacija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama