Koje грешке праве родитељи не слутећи да тако уништавају самопоуздање детета

22 фебруара, 2017

Део васпитања деце јесте и научити их да на прави начин доживаљвају себе и околину. У овом самопоуздање игра велику, ако не и кључну, улогу.

Управо зато је веома важно да се родитељи поставе према деци на прави начин како не би уништили самопоуздање детета док је оно још у развоју.
Ипак, постоје неке грешке које родитељи можда не сматрају превише значајним – али могу у великој мери да утичу на самопоуздање малишана:
Критика
Када критикујете нешто што је дете урадило – оно то схвата веома лично и осећа као да критикујете његову личност, а не тренутну одлуку да уради нешто што не би требало или да не уради нешто како би требало.
Управо зато је важно да одаберете праве речи и прави приступ детету када желите да му покажете да нешто није урадио како треба или да се понашао непримерено. Важно је да не делује као да сте разочарани у њега већ као да је то нешто што му говорите због њега – како би био још бољи него што је.
Хваљење
Иако је потпуо супротно од критике – може имати готово исти ефекат на децу. Наиме, превише хваљења никако није добро за дететово самопоуздање јер у будућности мало њих ће хвалити њих као особу – већ оно што раде.
Исто као и код критике – требало би исто тако да похвалите неку активност детета, његову одлуку или понашање, како би знало да је то нешто што би треало и иначе да ради и да ће увек добити похвалу која ће им нахранити самопоздање на здрав начин.
Контрола
Уколико научите дете да би требало да ради само оно што му ви одредите и кажете – никад неће моћи само да донесе одлуку за себе. Управо зато је важно да што пре почнете да остављате простор детету да одлучи шта желите да ради и да пронађе свој начин – а да га ви у томе само подржите и помогнете колико је потребно.
Радите уместо деце
Јасно је да одрасли могу боље и брже да ураде велики број ствари. Али то није добро за васпитање и одрастање деце која на тај начин неће научити ништа да раде сама. Дајте деци неке мање задатке или послиће по кући који су у складу са њиховим узрастом и пустите их да ураде то сами.
Временом ће неке ствари боље и брже радити, па је потребно да им редовно задајете неке обавезе које ће их “терати” да размишљају и проналазе најбољи начин за обављање тог задатка. На овај начин ће се деца осетити корисним и одраслим, што ће позитивно утицати на њихово самопоуздање.
Мањак комуникације
Комуникација није само кад ви причате, већ и кад слушате. Управо ово друго је веома важно за децу и њихово самопоуздање. Родитељи би требало што чешће да посвете време слушању деце када им се обраћају и желе нешто да испричају – шта год да је у питању.
Наиме, када се заиста сконцентришете да слушате дете оно се осећа посебним и важним. Имају осећај да је њихово мишљење и прича подједнако важна као и ваша, односно као и свих одраслих људи . Зато – обратите пажњу на то како комуницирате са децом јер они могу да примете када их ви не слушате пажљиво, а када сте у потпуности посвећени њима.
Поређење
Када своје дете поредите са другом децом оно се осећа мање вредним. Важно је да их научите да не би требало никад да се пореде са другима. Свака особа је јединствена. Свако би требало да има своје критеријуме по којима ће доносити одлуке, на основу којих ће постављати себи циљеве.
Извор:Едукација.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама