Koje реченице не смете изговорити будућем ђаку прваку

Психолог Наташа Јанковић о припреми деце за полазак у први разред: Малишани који су ишли у вртић лакше се адаптирају . Дете треба бодрити речима “ти си способан и паметан, снаћи ћеш се и у школи”

ucen
ГОТОВО 70.000 деце у септембру полази у први разред. И њих, али још више родитеље, муче страхови: како ће се дете уклопити у нову средину, да ли ће имати проблем са дисциплином и прихватити правила, хоће ли успоставити добар однос са учитељицом и са другом децом…

Зато би, каже Наташа Јанковић, психолог и породични психотерапеут у психијатријској ординацији “Про анима центар” у интервјуу за “Новости”, време до поласка у први разред требало искористити да се школа што више приближи детету да би се смањио осећај нелагодности и страха. Важно је и да се родитељи умире, јер сумње и узбуђење могу да пренесу и на дете.

– Срећом, обавезни предшколски програм умногоме је олакшао социјализацију деце, нарочито оне која нису ишла у вртиће. Ипак, полазак у први разред може да буде стресан чак и оној деци која су наизглед слободнија и социјализована, и зато би време до почетка школе требало искористити да се деца још боље упознају са школом, да оду у школско двориште, да прођу кроз учионице… Прича о школи треба да буде реална, а не да се идеализује или, пак, омаловажава њен значај.

* Да ли се деца која су била у вртићу боље адаптирају на школу?
– Истраживања показују да је тако. Они су се већ научили духу колектива, да поштују туђе потребе, да сарађују са другима, да сачекају свој ред, да поштују правила игре, одложе задовољење својих потреба, поднесу неуспех. Ту деца систематизују своје знање, надограђују га, вежбају фину и крупну моторику, уче кроз игру, и што је најважније стичу радне и хигијенске навике, самосталнија су. То је све предност при поласку у школу. Међутим, нема правила, свако дете је индивидуа.

НЕ ФОРСИРАЈТЕ УЧЕЊЕ
* Да ли децу треба учити азбуку и бројеве пре школе?
– То није неопходно, ни обавезно. Децу треба ненаметљиво припремати тако што ће их одвести у биоскоп, на представу, па да кроз игру препричају радњу. Добро је са њима играти друштвене игре. Чак и игре на телефонима и компјутерима могу да буду едукативне, само је важно ограничити време, на најдуже један сат дневно. Ипак, најважније је да буду што више напољу, да имају физичких активности, да возе бицикл, ролере, пливају.

* Како их треба припремати?
– Требало би им увести неке радне навике, обавезе, да однесу ђубре, сложе играчке, поспреме сто… Родитељи не треба да раде уместо њих, да их презаштићују, јер ће тако деца имати мањак самопоуздања. Веома је важно да деца заврше започето, било да је то игра, неки задатак или активност. То је припрема да завршавају радне задатке у школи. Такође, треба им одвојити простор или собу у којој ће да раде домаће и уче кад крену у школу.

* А како изгледа психолошка припрема?
– О школи треба да се прича позитивно, али реално. Дакле, у школи ће имати обавезе, мораће да слушају учитељицу и да раде задатке, али ће и да се играју, друже, шале. Некада ће им бити тешко, али се могу увек обратити учитељици или родитељима. Могу се посвађати са другом, али ни то није ништа страшно, све може да се реши и да на крају буде све у реду. Важно је не идеализовати превише школу, говорити да ће тамо све бити сјајно, и без проблема, али не ваља ни омаловажавати школу, у смислу “ма шта ће ти школа”.

* Шта могу да буду проблеми ако се деца не припреме довољно?
– На почетку школовања може се јавити школска фобија. Она може да се јави код деце која су и раније исказивала несигурност, плашљивост, и имала друге страхове, на пример од животиња или од непознатих људи. Школа може да буде само окидач за настанак нове фобије. Ово треба разликовати од уобичајене стрепње због поласка у школу. Фобија се може препознати ако дете има симптоме попут болова у стомаку, бледило, појачан рад срца…

* Које реченице родитељи не би смели да изговоре?
– Не треба их застрашивати реченицама “то тако нећеш моћи у школи”, не поредити их са браћом, сестрама или другарима, не говорити им “тамо ће ти бити супер, сваки дан забавно”. Уместо тога треба их бодрити речима “ти си способан и паметан, снаћи ћеш се и у школи”.

* Како треба обележити први дан школе?
– Тај дан треба да буде свечан, треба га прославити, направити торту, позвати госте или отићи на колаче, и детету приредити славље.

Извор: novosti.rs