Коментар: Тестирање

У школама у Финској ђаци не преписују. Срамота је. Ако подбаце на тесту, кривицу деле са наставницима, који их нису добро научили
У школама у Финској ђаци не преписују. Срамота је. Ако подбаце на тесту, кривицу деле са наставницима, који их нису добро научили. А ти исти наставници сигурно им неће кривотворити резултате и додати покоји бод. А тек никоме не би пало на памет да украде тест и прода га пре полагања.
Фински образовни систем сматра се најбољим на свету, а ми, нажалост, нисмо тако фини… Код нас по савести не раде ни сва деца, ни сви родитељи, нити наставници. Деца више цене оног ко боље препише него оног ко више зна. Родитељи су савезници који су, без имало моралне дилеме, пре две и три године деци куповали тестове „из брусхалтера“.
Саучесници су и поједини наставници. Супервизијом прошлогодишњих тестова откривено је да су неки тестови по 20 пута преправљани у оцењивању. Сваки пут је, наравно, додато по пола бода. Министарство просвете има подугачак списак школа на које сумња да су деци додавале бодове и да су им шапутали током полагања.
Зато је армија оних који надзиру малу матуру све бројнија. Ове године придружили су се чланови нове комисије чији посао је био да ненајављени посећују сумњиве школе. Полицијске снаге појачане су оперативцима БИА. Тестови су развожени марицама, а сваком директору додељен је један полицајац под оружјем, за сваки случај.
И колико год се министар просвете трудио да малу матуру представи као обичну проверу знања, није му пошло за руком. Стање је било опсадно.
И ту ништа не може да се поправи преко ноћи. Решење је у промени свести – да је красти и варати неморално, па и кажњиво, а не из године у годину смишљати нове методе да кривци буду ухваћени у превари. У супротном, доћи ћемо до тога да током полагања сваком осмаку над главом стоји по један полицајац.
Ивана Мићевић
Извор: novosti.rs