Komentar: Testiranje

20 juna, 2016
U školama u Finskoj đaci ne prepisuju. Sramota je. Ako podbace na testu, krivicu dele sa nastavnicima, koji ih nisu dobro naučili
U školama u Finskoj đaci ne prepisuju. Sramota je. Ako podbace na testu, krivicu dele sa nastavnicima, koji ih nisu dobro naučili. A ti isti nastavnici sigurno im neće krivotvoriti rezultate i dodati pokoji bod. A tek nikome ne bi palo na pamet da ukrade test i proda ga pre polaganja.
Finski obrazovni sistem smatra se najboljim na svetu, a mi, nažalost, nismo tako fini… Kod nas po savesti ne rade ni sva deca, ni svi roditelji, niti nastavnici. Deca više cene onog ko bolje prepiše nego onog ko više zna. Roditelji su saveznici koji su, bez imalo moralne dileme, pre dve i tri godine deci kupovali testove “iz brushaltera”.
Saučesnici su i pojedini nastavnici. Supervizijom prošlogodišnjih testova otkriveno je da su neki testovi po 20 puta prepravljani u ocenjivanju. Svaki put je, naravno, dodato po pola boda. Ministarstvo prosvete ima podugačak spisak škola na koje sumnja da su deci dodavale bodove i da su im šaputali tokom polaganja.
Zato je armija onih koji nadziru malu maturu sve brojnija. Ove godine pridružili su se članovi nove komisije čiji posao je bio da nenajavljeni posećuju sumnjive škole. Policijske snage pojačane su operativcima BIA. Testovi su razvoženi maricama, a svakom direktoru dodeljen je jedan policajac pod oružjem, za svaki slučaj.
I koliko god se ministar prosvete trudio da malu maturu predstavi kao običnu proveru znanja, nije mu pošlo za rukom. Stanje je bilo opsadno.
I tu ništa ne može da se popravi preko noći. Rešenje je u promeni svesti – da je krasti i varati nemoralno, pa i kažnjivo, a ne iz godine u godinu smišljati nove metode da krivci budu uhvaćeni u prevari. U suprotnom, doći ćemo do toga da tokom polaganja svakom osmaku nad glavom stoji po jedan policajac.
Ivana Mićević
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama