Forum srednjih škola: “Da li je normalno da se roditeljima šalje na odobrenje zaključena ocena, čak i ako je reč o petici?”

jun 6, 2023

Forum srednjih stručnih škola izrazio je nezadovoljstvo povodom odluke o nemogućnosti nastavnika da zaključi ocenu ukoliko ne dobije saglasnost roditelja učenika, kako piše novinska agencija Beta.

Foto: Canva

Forum traži od Ministarstva da omogući nastavnicima samostalno odlučivanje i prestane da ih “degradira”.

“Nastavnici su i inače zatrpani gomilom administracije i papirologije, pa je uvođenje ovog pravila za koje se ne zna ni ko ga je uveo – da li Ministarstvo ili direktori škola, potpuno iznenađenje za nastavnike jer svaki roditelj ima pristup elektronskom dnevniku, pa i ocenama koje njihovo dete dobija tokom školske godine”, naveo je FSSŠ u saopštenju.

Podsetili su da je srednje obrazovanje neobavezno i da je, imajući to u vidu, uvođenje tog pravila “još besmislenije i predstavlja dodatno maltretiranje nastavnika”.

“Ko ima pravo da tako degradira nastavnika koji časno i pošteno obavlja svoj posao? Da li je normalno da se roditeljima šalje na odobrenje zaključena ocena, čak i ako je reč o petici? Da li smo došli do stadijuma kada će roditelji odlučivati koju ocenu njihovo dete zaslužuje, iako nisu ni stručni ni kompetentni za tako nešto? Da li će oni uskoro odlučivati i o tome koji nastavnik će biti zaposlen u školi, a koji neće”, pita FSSŠ.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "Forum srednjih škola: “Da li je normalno da se roditeljima šalje na odobrenje zaključena ocena, čak i ako je reč o petici?”

 1. Prosvetar kaže:

  Pa što bi se onda nastavnici mučili. Neka im roditelju ispišu ocene, svedočanstva, diplome… ma, šta če nam uopšte škola.

 2. Željko kaže:

  To je trebalo odavno da se uvede, obzirom da roditelj finansira treba i da odluči gdje uložimo svoj novac možda u nesposobni osobu koja je trebalo da mu dijete pripremi za život.

  1. Nina kaže:

   A sta tačno finansirate? Besplatnu školu, ili polovne udžbenike? Ili mesečne karte za prevoz? Imate preko 50 privatnih srednjih škola- pa izvolite, finansirajte!

  2. Dragan kaže:

   Zeljko,finansiraj privatnu skolu sa sposobnima i nema brige.
   Ovi u drzavnim skolama neka se ” muce” sa normalnim i svesnim roditeljima.

 3. V. Veriga kaže:

  Najbolje je da škole pretvorimo u štamparije u kojima svaki roditelj može za svoje dete da naruči diplomu koju hoće. Naravno, diplome fakulteta bismo mogli kupovati direktno od Vlade Srbije.
  Uštedeli bismo silne pare. Ima tu još dobrih ideja. Na primer, ukinuti opoziciju i izbore. Ako smo jednom izabrali najboljeg onda je to to.
  A i sudstvo nam ne treba jer bi presuđivao ovaj najbolji.
  Trebalo bi razmisliti i o ukidanju medija. Ostaviti samo TV Pink i Informer.

 4. Jasmina kaže:

  Roditelji treba da odrade svoj deo posla,škola svoj,a zajedno da iznedre mentalno zdravu,kulturnu….osobu.

 5. Pa ljudi moji kaže:

  Je li ovo moguće?! Ne verujem šta čitam. Onda nam nisu potrebne škole -neka decu uče roditelji! Baš smo školstvo srozali do dna. Sramota!

 6. Petar kaže:

  To isto kada bi sudija morala da salje presudu tuzenom da ga pita da li se slaze sa presudom. Strasno sta padne na pamet nekome.

 7. Ljiljana kaže:

  A sta je normalno u ovoj nazovi drzavi bez reda,postovanja zakona,nasilnistva?

 8. Vanja kaže:

  Slažem sa sa svim komentarima.Roditelji ovu mogućnost maksimalno koriste pa traže nerealno ocenu više.Učenici dođu da poprave ocenu, a da se uopšte nisu spremali.Više sam se ja potrošila da nađem primerene zadatke, pa da svakom prilagodim, pa da iskopiram test, nego đaci.

 9. Velja kaže:

  Nije tacno. Profesor daje predlog ocene a ucenik koji nije zadovoljan moze da odgovara kada je cas do 20.juna.Forum bi trebao da se bavi problemima u prosveti a ne da se poziva na n ozbiljne izvore i dovodi do zabune bez potrebe.

 10. Ceca kaže:

  Nije istina …Niko ne konstatuje roditelje..Molim vas ..sve je između profesora i učenika
  Ne štite laži..

 11. Petra kaže:

  Naravno da nastavnici treba da budu kontrolisani. Kako je država nesposobna da adekvatno kontroliše rad nastavnika to mora da radi neko drugi – makar to bili toliko omraženi roditelji.

 12. Svjetlana Bogdanovic Kuret kaže:

  Da nije zalosno….bilo bi smijesno…🙄🙄

 13. Goga kaže:

  Nastavnici sami sebe degradiraju jer imaju razlicite kriterijume prema deci. Tacno znaju kome ce dati petice, a ko detetu neka druga ocena. Sada iz besa i revolta cak i svesno smanjuju ocene kaznjavajuci time pojedibu decu. Dok deca VIP roditelja prolaze galantno bez mnogo muke tokom ocenjivanja, drugoj deci je sve ovo krajnje ponizavajuxe jer ne mogu sa zadrze ni ocenu koju su posteno zasluzili.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama