Kućni video-snimci mogu otkriti autizam kod dece!

5 oktobra, 2015

Pažljivom analizom i pregledanjem video-snimaka koje pravite dok vaše bebe guču, ručaju, spavaju ili se igraju, možete otkriti da li kod deteta postoje prvi znaci autizma. Jasni znaci se pojavljuju obično negde oko drugog rođendana, ali u nekim slučajevima oni nestaju nakon nekoliko meseci ili godina, tvrde stručnjaci.

Upravo ti kućni video-snimci mogu da uhvate naizgled bezazlene anomalije u pokretima kod dece kojima kasnije bude dijagnostifikovan autizam. Naime, istraživanje je obuhvatilo pažljivo i studiozno pregledanje snimaka beba i ispostavilo se da postoje određeni pokreti koji su se učestalo javljali upravo kod dece kojoj je kasnije dijagnostifikovan autizam.

Ono što je neočekivano jeste da to da li dete uspostavlja kontakt očima i da li na osmeh odgovara osmehom nije imalo nikakve veze s tim da li je kasnije utvrđen autizam.

Istraživači Univerziteta u Gracu, u Austriji, analizirali su 314 minuta snimaka koje su roditelji 18 dečaka rođenih u Italiji između 2004. i 2010. donirali njujorškoj fondaciji za istraživanje autizma. Ovo su dečaci kod kojih se u periodu od 12. do 24. meseca razvio autizam.

Na snimcima su deca, bebe u uzrastu od rođenja pa do svega šest meseci života, a istraživanje se fokusiralo na njihove spontane pokrete, društveno ponašanje i rani „govor” kao što je smeh i gukanje. Od ovih 18 dečaka, kod njih deset je definitivno dijagnostifikovan autizam u uzrastu od 3,6 do 7 godina, dok je osam preostalih on nestao posle 3. godine!

Kod dece s prolaznim autizmom pokreti su bili sasvim normalni, osim kod jednog deteta kod kojeg je kasnije dijagnostifikovan poseban oblik autizma. S druge strane, deset dečaka kod kojih je dijagnostifikovan trajni autizam, pokazivali su neobične pokrete tela. Ovo uključuje neobičnu krutost tela, grčevite i nepravilne pokrete udova, spore i grčevite pokrete i slabu kontrolu glave. Šest od ovih deset dečaka pokazali su monotone i ponavljajuće pokrete koji su neobični za tako mali uzrast, tvrde stručnjaci.

Studija nije uključila devojčice, a neki od dečaka s prolaznim autizmom kasnije su razvili tikove ili Hiperkinetički poremećaj (poremećaj pažnje).

Izvor: WSJ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kućni video-snimci mogu otkriti autizam kod dece!"

  1. Tamara kaže:

    Bože ,da li ste vi neke škole završili…nije fora samo prepisati i prevesti neki random članak…dijagnostifikovan…odakle vam ta fraza…da li se dijagnostifikuje ili dijagnostikuje …a pri tome sam članak je neko istraživanje ,neka studija koja u konačnici ne znači ništa jer niti je dovoljan broj ispitanika,niti se može primeniti na opštu populaciju,jer nisu uključene devojčicr

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama